Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Genieten van het buitenleven
Veel plek of net wat minder? Een buitenkeuken is nooit dezelfde als die van de buren. (Beeld: pxhere)

Genieten van het buitenleven

Tijdens de koude en natte winterdagen is de keuken onze favoriete hangout. Hier gebeurt alles, van ontbijten tot werken, van lachen en verhalen vertellen tot het avondeten. Nu de lente en de zomer het roer in handen nemen, krijgt de keuken felle concurrentie van de tuin. Hoe veel fijner is het om dan buiten te kunnen blijven en niet naar binnen te moeten lopen voor een hapje en een drankje? Juist, een buitenkeuken hebben we nodig.

Onze eigen tuin won de laatste jaren fel aan populariteit. En dat hebben we, niet uitsluitend maar toch voor een groot deel, te danken aan die verdraaide pandemie. Want dankzij Covid en het verbod op reizen groeide de aantrekkingskracht van onze tuin zienderogen. En investeerden we massaal om onze tuin om te toveren in een leuke vakantiebestemming. Een zwembad, een zomerse bar en… een buitenkeuken. Gezellig toch? Natuurlijk moeten dan alle apparaten en onderdelen bestemd zijn tegen alles wat de natuur op ons afstuurt. Gelukkig zijn tal van fabrikanten mee op de kar van het buiten-
leven gesprongen. Meer zelfs, enkelen maakten er hun core business van.

Tekst Tom Rampelbergh Beeld Steel Cucine, Big Green Egg, Hettich, pxhere

Van klein…

Honderd mensen op een rijtje, één vraag. Als jij een buitenkeuken zet, hoe ziet die er dan uit en welke apparaten komen er zeker (niet)? De kans is heel groot dat je 100 verschillende antwoorden krijgt. Want net als bij een ‘gewone’ keuken binnen, zijn de smaken voor een buitenkeuken totaal verschillend. Net zoals bij een ‘binnenkeuken’ moet buiten rekening worden gehouden met de beschikbare ruimte én de ruimte die dan aan een buitenkeuken gegeven wordt. Wat zijn de plannen die je hebt met de buitenkeuken? Wat denk je te doen? Heb je veel plek en wil je groots uitpakken? Of blijf je liever bescheiden, al dan niet ingegeven door een beperkte beschikbare ruimte? Voor sommigen onder ons is een uitgebreide professionele barbecue dé oplossing bij uitstek. “Voor de voorbereidingen en de drankjes hebben we immers een keuken binnen”, hoor ik hen al zeggen.

Elk onderdeel van de buitenkeuken, hoe klein dan ook, moet tegen de krachten van de natuur bestand zijn. (Beeld: Hettich)

…naar groot

De keuken en de woonruimte smelten samen tot één geheel. Kunnen we nog van een trend spreken gezien het feit dat dit al enkele jaren aan de gang is? Wat we in het interieur al een tijd zien gebeuren, speelt zich ook buiten af. Want de buitenkeuken en de loungeruimte zien we toch ook als één groot geheel? Comfortabele stoelen, een handig tafeltje om de drankjes en hapjes op te zetten en daarnaast dan de barbecue, een koelkastje, een beetje werkruimte tot misschien zelfs een spoeltafel. Een spontane barbecue? Kan best. Zeker wanneer de voorraad eten en drinken steeds op peil staat. Wie de ruimte heeft én deze gezellig wil inrichten met een buitenkeuken vrijwaart zo het interieur. Een flinke opruimbeurt volgt sowieso. Maar alles wat al buiten is, kan buiten blijven. En ook buiten is er zeker plek voor een afvalsorteersysteem.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?