Een primeur voor de keukenmarkt! Vanaf nu is het mogelijk om bij de DKG-merken Bruynzeel Keukens en Keller Keukens een biobased keuken te bestellen. Bijzonder, want het plaatmateriaal dat wordt gebruikt is niet kant-en-klaar op de markt beschikbaar. Door het samenbrengen van de juiste leveranciers is de innovatieve keukenfabrikant erin geslaagd een biobased interieurpaneel te maken dat geschikt is voor seriematige productie, vanuit hun eigen locatie in Bergen op Zoom.
Het basismateriaal is een MDF dat volledig bestaat uit reststromen uit de houtindustrie. Dit betekent dat er geen bomen worden gekapt voor de productie ervan. Zo wordt extra CO2-uitstoot vermeden. Maar daar stop het niet. In conventioneel MDF zit een binder gemaakt van fossiele, milieubelastende materialen. Met de biobased keuken van DKG is dát verleden tijd. Het bindmiddel van de uiterst duurzame keukenkomt van organische reststoffen uit de voedingsmiddelenindustrie; namelijk zonnebloempitten en koolzaad. Hergroeibaar dus! Het proteïneconcentraat uit deze planten blijkt bijzonder goed te werken als bindmiddel voor plaatmateriaal in de interieurindustrie.
Bij een andere leverancier vond DKG de juiste toplaag. Een HPL (High Pressure Laminate) gemaakt van kraftpapier en een biobased hars in plaats fenolhars. Hiermee is de keuken vrij van fenol en formaldehyde, een chemische stof die een nare geur afgeeft. Kraftpapier wordt nu al vaak gebruikt voor o.a. biologisch afbreekbare verpakkingen. Het wordt gemaakt van de papierpulp afkomstig van naaldbomen. De toegepaste biologische hars wordt gemaakt van bagasse, de reststof van suikerriet wanneer alle suiker is onttrokken.
Het resultaat is een biologisch plaatmateriaal van hernieuwbare grondstoffen die veel minder belastend zijn voor het milieu dan traditionele materialen. Omdat ze tijdens hun groei CO2 opslaan en omdat de productie vaak energiezuiniger is dan bij traditionele materialen, is de CO2 footprint substantieel kleiner. En door de toepassing van HPL, gaat de keuken minstens 25 jaar mee.
Op dit moment kent DKG al een circulair keukenproces voor de keukens gemaakt van spaanplaat. Oude keukens worden ingezameld en door de circulaire verwerker omgezet tot nieuwe grondstoffen voor hun grootste spaanplaatleverancier. Het bedrijf is nu aan het onderzoeken hoe ook de biobased keuken straks ingezameld kan worden om er nieuwe grondstoffen van te maken.
Met de introductie van de biobased keuken zet DKG een belangrijke stap richting haar doel: 100% biobased producten 2030.