Nooit gedacht dat we voor de rubriek ‘Op Bezoek Bij’ langs zouden gaan in de ‘Abdij van Berne’, in Heeswijk-Dinter (Br). We hadden een afspraak met de ‘Circulaire Regeltante’ Anne-Marie Rakhorst én Rik Ruigrok, ‘De Houtman’ van Nederland. De twee zeggen dat in de Holie Hub bij de abdij – een zich snel ontwikkelende evenementenlocatie – ‘de meest circulaire keuken van het land’ is ingebouwd. Wel, de nieuwsgierigheid was gewekt. Op naar Heeswijk-Dinter.
Anne-Marie Rakhorst is oprichter van Holie Hub, dé ontmoetingsplaats en inspirerende werkomgeving voor duurzame aanjagers in Noord-Brabant. “Hier komen gedreven gelijkgestemden samen voor samenwerking, aanspraak of juist tegengas. Wij helpen de bezoekers met inspiratie, nieuwe inzichten en perspectieven waarbij de rode draad is: het geloof in een duurzame toekomst. Zo worden er hier tal van evenementen georganiseerd met bezoekers uit heel Nederland.”
“Maar dan geldt uiteraard wel het credo: ‘Practice what you preach’”, zo vervolgt Anne-Marie. “Als wij hier met passie het streven naar een circulaire economie promoten, dan moeten we zelf ook het goede voorbeeld geven; hergebruiken waar het kan. We hadden al een paar prachtige tafels van Herso bij de Holie Hub in gebruik. Daarom vroeg ik Rik Ruigrok van Herso Circulaire Houtbewerkers om deze keuken te bouwen. Hij is altijd op zoek naar hout omdat je er altijd iets mee kunt doen. Hij was voor ons de juiste persoon – bijvoorbeeld bij het inrichten van de keuken – omdat hij uitsluitend met gebruikt hout werkt.”
“Nee, het is geen grote keuken maar het is wel een efficiënte keuken”, zegt Rik. “De keuken faciliteert hier de vier vergaderruimtes of de drie events die hier tegelijkertijd zouden kunnen plaatsvinden. Alle apparatuur is op het hoogste niveau van energie-labelling, maar minstens net zo belangrijk is dat deze keuken is gebouwd uit eerder elders gebruikt hout.”
Anne-Marie legt uit dat bezoekers en gebruikers van de evenementenlocatie, altijd een uitgebreide rondleiding krijgen. “En dan laten we vanzelfsprekend deze keuken zien”, zegt ze. “Op dat moment is onze keuken eigenlijk een kleine showroom. We vertellen de mensen dan dat deze keuken voor 100% is opgebouwd uit eerder gebruikt hout. Daarmee maken we onszelf vanzelfsprekend ook geloofwaardiger. We doen wat we zeggen.”
De twee vertellen dat het inrichten van een circulaire keuken eigenlijk niet ‘het doel’ was. “Het is het middel om te laten zien dat je veel voor elkaar kunt krijgen als je duurzaam wilt zijn”, vertelt Rik. “In deze keuken is alles puur natuur. Ik zeg wel eens: dit is een keuken met tieten. Hier klopt het gewoon.”
“Iedereen kan hier dus wat leren over circulariteit”, zo besluit het tweetal. “Maar daarnaast is het ook gewoon een prachtige locatie. Het is de perfecte plek waar we kunnen uitdragen wat we willen bereiken. Sterker nog: hier kunnen we laten zien dat we eigenlijk veel ambitieuzer zijn dan de overheid. Die wil in 2050 een volledig circulaire economie hebben bereikt. Wij denken dat dat moment eerder bereikt kan worden. Dat stralen we vanaf deze plek uit. Maar we doen het zelf dus ook heel praktisch.” •
Herso – het bedrijf van Rik – staat voor eindeloos (her)gebruik van hout, dus voor unieke producten met een lage footprint. Vanuit de gedachte dat hout nooit afval kan zijn, slaagt Herso er in om circulaire vloeren, meubels en interieurs te maken. Rik vindt het prima als hij een idealist wordt genoemd, maar hij ziet zichzelf vooral ook als realist. “Voor mij is circulair ondernemen noodzaak. Een economie die volledig op herbruikbare grondstoffen draait, zorgt voor een wereld die we wél aan onze kinderen en kleinkinderen kunnen achterlaten.”