Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
‘De keuken wordt in de toekomst meer en meer persoonlijk geconfigureerd’
De open keuken: steeds meer onderdeel van de leefruimte in de woning.

‘De keuken wordt in de toekomst meer en meer persoonlijk geconfigureerd’

Interview met Sophie Werbrouck, purchase manager bij Van Opstal

Sophie Werbrouck van de firma Van Opstal uit België vindt het lastig om antwoord te geven op de vraag: hoe ziet de keuken in het jaar 2030 er uit? Tja… zeg het maar! Kan iemand überhaupt de toekomst voorspellen? “Het lijkt er in ieder geval op dat alle technologische veranderingen sneller dan ooit gaan”, zegt ze. “Producten evolueren in het hoogste tempo. Maar als ik dan toch een voorspelling moet doen: een keuken zal steeds persoonlijker worden en de consument wil daar invloed op uitoefenen. Bijvoorbeeld door deze meer te configureren naar eigen smaak.”

Precies daar ligt volgens Sophie de uitdaging voor de keukenbranche. “De consument is natuurlijk veel beter dan vroeger geïnformeerd over wat mogelijk is. Ze halen van meerdere plekken hun inspiratie en dat geeft hen dan ideeën hoe ze de eigen keuken willen inrichten of vormgeven. De keukenbranche speelt daar weliswaar al redelijk goed op in, maar het zal verder gaan. Vergelijk het met het configureren van een nieuwe auto. Daar heeft de consument veel regie. Ik denk dat de keukenbranche ook die kant op gaat. Dit vraagt echter van de keukenfabrikanten nieuwe uitdagingen op het gebied van de eigen digitalisering en het op orde brengen van je verkoopstructuur. Meer maatwerk in de producten die je levert is dan ook een must wil je overleven in deze markt.”

Ook nog zonder gadgets en technische finesses: een keukenlade moet ook gewoon praktisch worden ingedeeld.

Daarnaast ziet Sophie nog twee andere ontwikkelingen. “Het zal niet een verrassing zijn dat de keuken in de afgelopen jaren veel meer een leefruimte is geworden. Dat zal blijven. Er komt daarom ook meer vraag naar hightech rondom The Internet Of Things. De connectiviteit zal enorm toenemen. En daardoor ook het gemak. In de oven hoeft geen appeltaart meer te mislukken.”

“Tegelijkertijd zie ik dat de woon- en leefruimtes in huizen kleiner worden. De focus op het leveren van gebruiksgemak op die beperktere vierkante meters zal dan ook onverminderd groot – zo niet groter – worden. Echter, het moet allemaal wel betaalbaar blijven. Ik hoef niemand te vertellen over de inflatie: alles wordt duurder en duurder. Ook wij zien dat consumenten intussen al veel meer aan het rekenen zijn. Niet zo verwonderlijk: een euro kun je maar één keer uitgeven. Ook daar ligt dus de uitdaging voor de keukenbranche. Leuk natuurlijk al die technische gadgets die het leven makkelijker maken, maar kunnen mensen het op een gegeven moment nog wel betalen?”

Grote koelkasten vinden hun weg naar de keuken van nu.

Toch is Sophie tegelijkertijd van mening dat de ‘look and feel’ van de keuken in 2030 niet al te veel zal verschillen van hoe de keuken er nu – anno 2023 – uitziet. “Een ding is wél zeker: duurzaamheid zal een nog groter onderdeel vormen. Maar gelukkig zijn we daar met z’n allen in de branche al goed mee op weg.”

Sophie Werbrouck: “Leuk natuurlijk al die technische gadgets in de keuken. Maar, kan de consument dat op een gegeven moment allemaal nog wel betalen?”

Over Van Opstal

De firma Van Opstal – gevestigd in Aartselaar (België) importeert meubelbeslag en -accessoires voor de keuken-, meubel- en interieurbouw. Van Opstal bestaat sinds 1959 en is een echt familiebedrijf. Op dit moment staat de tweede generatie aan het roer onder leiding van Jacques Werbrouck, die dit jaar -2023- inmiddels 40 jaar bij de firma is. Zijn dochter Sophie werkt intussen iets meer dan drie jaar bij het bedrijf.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?