Platform over design en techniek in de keukenbranche
Afwassen zonder scrupules

Afwassen zonder scrupules

De tijd dat een vaatwasmachine een elektriciteit- en waterverslindend product in de keuken was, is definitief voorbij. Voeg daarbij de tijd die je anders en nuttiger kan gebruiken dan de afwas met de hand te doen. De keuze is snel gemaakt. 

Michel Van Dommelen van V-ZUG valt met de deur in huis: “Eén ding is zeker. Een vaatwasmachine, en dan al zeker onze nieuwe Adora SL, verbruikt veel minder stroom en water dan alles met de hand afwassen. Neem nu water. Alles met de hand afwassen komt al gauw op een verbruik van 40 liter water, de Adora SL verbruikt in het automatische programma 5 liter. Is de vaatwasmachine aangesloten op een warmwaterleiding, dan besparen gebruikers met de Adora SL tot wel 90 procent energie.”

Herbruikbare energie

Wie een stapje verder wil gaan, kan opteren voor de Adora SL WP, een vaatwasmachine met een geïntegreerde en zeer efficiënte warmtepomp. Het toestel verbruikt hierdoor tot de helft minder stroom dan klassieke vaatwasmachines. Adora SL WP beschikt bovendien over een Eco-programma waarbij het spoelwater uitsluitend door deze warmtepomp wordt opgewarmd. Naargelang het gekozen programma wordt een tweede warmtebron geactiveerd om een constante temperatuur te halen. De geproduceerde warmte wordt bovendien opgevangen door een warmteaccumulator zodat de warmtebalans in de keuken aangenaam in evenwicht blijft.

Programma’s en functies

“Het lagere energie- en waterverbruik is natuurlijk niet het enige argument om voor een vaatwasser van V-ZUG te kiezen”, aldus Van Dommelen. “De keuze tussen verschillende programma’s en de handige features die het voor de gebruiker makkelijk maken, spelen een grote rol. De intelligente functie OptiStart bijvoorbeeld is een uitgestelde startfunctie die tijdens het wachten het servies al weekt voordat het programma start. Zo werkt het programma aan een lagere temperatuur. Met het programma Partiële Lading geeft de gebruiker aan dat het toestel niet volledig gevuld is waarna het toestel de werking zo aanpast dat tot 6 liter water en 30 minuten spoeltijd wordt bespaard. De Energiebesparingstoets zet de temperatuur 5°C lager, een besparing tot 10 procent energie.”

Springen daarnaast eveneens in het oog: het Party-programma, het Fondue-Raclette programma en de Steamfinish. Van Dommelen: “Steamfinish is een wereldprimeur. Net voor de droogfase gebruiken we in het toestel pure stoom. Dit levert een vlekkeloze schoonheid en een stralende glans op. Het onafhankelijk testlaboratorium Labor Veritas bevestigt deze resultaten. Het Party-programma is dan weer een supersnel programma van slechts 11 minuten, ideaal voor die momenten dat de vaat snel klaar moet zijn. Het Fondue-Raclette programma, met een actieve inweekfase op 35°C, verwijdert vuil van bijvoorbeeld gratinschotels.”

Flexibel combineren

V-ZUG voorzag haar vaatwassers van een gepatenteerd vierpuntscharnier. Dit laat toe de toestellen plintloos, bijvoorbeeld in hoogtussenbouw, of met een plintje vanaf 21 millimeter in onderbouw te monteren. “Deze flexibiliteit geeft veel perspectieven aan de keukenplanners”, benadrukt Van Dommelen. “Zo laten ook onze wijnkoelers zich heel eenvoudig combineren met andere toestellen. Denk maar een opstelling met een wijnklimaatkast, mooi uitgelijnd met twee inbouwtoestellen van 45 centimeter hoogte, of met een grote inbouwoven van 60 centimeter en een warmtelade van 31 centimeter. En onze wijnklimaatkast beschikt daarnaast over een unieke feature. De scheidingswand tussen de twee temperatuurzones is verplaatsbaar. Dit betekent dat de zones groter of kleiner gemaakt kunnen worden naargelang de ruimte die nodig is.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.