Platform over design en techniek in de keukenbranche
Als branche hebben we met deze opleiding goud in handen
DB KeukenGroep heeft in samenwerking met het Hoornbeeck College een BBL-opleiding niveau 2 opgezet, waar theorie en praktijk hand in hand gaan.

Als branche hebben we met deze opleiding goud in handen

Dat er een schreeuwend tekort is aan goed opgeleid technisch personeel, is voor iedereen wel duidelijk. Bij DB KeukenGroep zagen ze dit tekort enkele jaren geleden al aankomen en daarom heeft de keukenspecialist samen met het Hoornbeeck College in Amersfoort de mbo-opleiding Keukenmonteur opgezet. Met als doel: ervoor zorgen dat meer jongeren een gedegen opleiding krijgen tot keukenmonteur, nauw aansluitend bij de praktijk. En met succes, want ondertussen wordt de opleiding keukenmonteur uitgerold over meerdere ROC’s en zijn de eerste keukenmonteurs afgestudeerd. 

De opleiding Keukenmonteur is gestart als bedrijfsopleiding, zo geeft Aart de Bruin aan. De directeur van DB KeukenGroep is kartrekker geweest van het project en intensief betrokken bij de opleiding. “We hebben als keukenspecialist een grote behoefte aan kwalitatieve arbeidskrachten, om onze keukens te monteren. Een specifieke opleiding voor keukenmonteur was er echter nog niet. Door de samenwerking met het Hoornbeeck College hebben we een BBL-opleiding niveau 2 kunnen opzetten, waar theorie en praktijk hand in hand gaan.”

Tijdens de opleiding leert de leerling hoe hij keukens op een nauwkeurige wijze monteert. Van het plaatsen van de eerste keukenkast tot het aansluiten van apparatuur en het afkitten van het werkblad. Ook leert de leerling hoe je goed communiceert richting klanten en hoe hij samenwerkt met collega’s. De BBL-opleiding bestaat uit 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij de leerling keukenmonteur in de praktijk meeloopt met een leermeester. Eén dag in de week volgt de leerling theorielessen op het ROC. Dit zijn onder andere vakken als materiaalleer, gas, water en elektro, rekenen en burgerschap.

De leerling keukenmonteur loopt in de praktijk mee met een leermeester om zo de fijne kneepjes uit te vak te leren.

De Bruin: “Het is heel mooi dat je als bedrijfsleven, in nauwe samenspraak met het ROC, een goede opleiding kunt opzetten. Complimenten voor de overheid, het SBB en het Hoornbeeck College. Ondertussen is ook de vervolgopleiding Allround Keukenmonteur op niveau 3 opgezet. Zo bieden we leerlingen en hun ouders perspectieven. Het is nu zaak om de opleiding brede bekendheid te geven, zodat we nog meer leerlingen krijgen op de opleidingen. Keukenspeciaalzaken dienen te beseffen dat we met zo’n opleiding goud in handen hebben, om jongeren te vormen tot technische vakmensen voor de toekomst.” 

Bij DB KeukenGroep werken de eerste afgestudeerde keukenmonteurs. Vol passie en plezier gaan zij iedere dag – grotendeels zelfstandig – op pad om keukens te monteren en installeren. De Bruin kijkt er met veel voldoening naar en wil keukenzaken oproepen om ook te investeren in jonge vakmensen. “Technische mensen worden steeds schaarser, door allerlei ontwikkelingen. Laten we als keukenbranche er niet moord en brand om schreeuwen, maar juist de schouders onder deze opleiding zetten. Zo wordt het aanbod keukenmonteurs groter, en zijn ze nog beter opgeleid. Dat is een win-win situatie voor iedereen in de branche.”

De opleiding keukenmonteur wordt onder andere aangeboden op het eerder genoemde Hoornbeeck College, het HMC Rotterdam en het ROC Tilburg. Diverse andere ROC’s hebben ook hun interesse getoond in deze opleiding. Meer informatie over de opleidingen Keukenmonteur en Allround Keukenmonteur is te vinden op de website van het SBB.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.