Platform over design en techniek in de keukenbranche
BORA doet het: indrukwekkend architectonisch hoogstandje

BORA doet het: indrukwekkend architectonisch hoogstandje

Buitengewone ervaringen op het gebied van koken: het spectaculaire nieuwe gebouw van BORA, fabrikant van keukenapparatuur, in Herford, Oost-Westfalen biedt hiervoor het perfecte podium. In een licht, schijnbaar zwevend gebouw van staal en glas worden bezoekers ontvangen in een interieur dat bestaat uit hoogwaardige materialen. Eikenhout en natuursteen zorgen voor warme accenten in de BORA Flagship Store met extra showroomruimte en in het restaurant. Spiegel- en betonoppervlakken vormen hiermee een koel contrast en onderstrepen het karakter van de interessant architectuur.

De technisch zeer ingewikkelde constructie van het gebouw is gebaseerd op een draagconstructie van tien meter hoge stalen frames in de vorm van een ruit met afgeronde hoeken, die ongeveer drie meter boven de grond uitrijst. De structuur van bijna 100 meter lang- zwevend op dunne stalen steunen alsof het een vleugelpiano betreft – heeft een gevelconstructie van stalen en glazen elementen die het gebouw zijn ritmische uiterlijk geven. De gedeeltelijke transparantie weerspiegelt het streven om het gebouw te verbinden met de omgeving en een dialoog te creëren tussen voorbijgangers en mensen die het gebouw bewonderen.

Het ontwerpprincipe van LORENZATELIERS om afleesbare architectuur te creëren, komt precies overeen met de filosofie van BORA. Zo zijn in het interieur de enorme stalen balken bewust zichtbaar gelaten. De modern merk- en productbelevingswereld maakt de BORA Experience op verschillende manieren toegankelijk voor de handelspartners van het bedrijf en geïnteresseerden uit de sectoren bouwen, wonen en inrichten: De schitterende gebouwschil overspant de showrooms van bekende Duitse keukenfabrikanten, de BORA Flagship Store en op de tweede etage – aantrekkelijk geïntegreerd in de open entresol – het restaurant ‘Mirror’ met op dit moment het grootste cabriodak van Duitsland. Een uniek hoogtepunt dat het interieur verandert in een buitenruimte die wordt overspoeld door licht: twee elementen van elk 63 vierkante meter zorgen bij mooi weer voor een bijzonder gevoel van ruimte direct boven de lounge en het restaurant. Desondanks is het geluid van de duizenden voorbijrazende auto’s bijna niet te horen. De enorme Flagship Store is uitgerust met een indrukwekkende showkeuken en een bijbehorende grote eetruimte, zodat de hele productwereld kan worden ervaren tijdens Live Cooking evenementen. De geluidsspecialisten van Poet Audio hebben voor deze en de andere ruimtes een audioconcept ontworpen dat geschikt is voor open ruimtes. Poet Audio heeft overigens een eigen ruimte in het gebouw die ze gebruiken om hun meesterwerken te presenteren.

Natuurlijke materialen in een transparante architectuur

Aan de buitenkant is de staalconstructie van de hellende constructie net zo zichtbaar als de hoofdspanten, ventilatiebuizen, geperforeerde platen en koelplaten aan de binnenkant. Voor het meubilair en de inrichting is ook gekozen voor natuurlijke materialen en duidelijke, strakke vormen. Net als op de andere BORA locaties heeft het BORA architectenteam gekozen voor een beperkt aantal materialen en oppervlakken die geschikt zijn voor het desbetreffende gebruik. De koele, hightech uitstraling van deze dynamische architectuur staat in contrast tot de natuurlijke materialen zoals hout, steen en leer. Ze zorgen heel bewust voor een persoonlijke, haast huiselijke sfeer.

Het interieurontwerp houdt opzettelijk afstand van het architectonische omhulsel. Zo zijn de rugleuningen van de eiken banken langs de schuine raamgevel bijvoorbeeld zo ontworpen dat ze licht en doorschijnend zijn, zodat men naar buiten kan kijken. En toch past het perfect bij het gebouw. Een bijzonder hoogtepunt is de constructie van deze banken die, als de rugleuningen worden neergeklapt, een tweede zitniveau bieden voor het publiek en dus voor een groter aantal gasten bij het showkoken in de Flagship Store. De koppeling tussen binnen en buiten loopt als een rode draad door het concept. De minerale betongrijze vloerbedekking in de binnenruimtes brengt bijvoorbeeld de esthetiek van de parkeerplaats onder het gebouw naar binnen en vormt een neutraal kader voor de meer emotionele presentatie van alle BORA producten. De ruwe vloer borduurt voort op het motief van de buitenschil die rond de ruitvormige stalen balken is gespannen.

Tussen origineel en vooruitstrevend: het gebouw weerspiegelt de bedrijfsfilosofie van BORA

BORA oprichter en directeur Willi Bruckbauer is opgeleid als timmerman en heeft als zodanig een goed oog voor de zorgvuldig geselecteerde materialen in het interieur. Hout is het materiaal waarmee zijn succesverhaal begon; de eik wordt gebruikt in alle locaties van BORA. Het duurzame hout creëert een warm effect in schril contrast met de spiegelende oppervlakken waarmee de technische kern van het gebouw is omhuld, waardoor de ruimtelijkheid en openheid van het interieur behouden bleven. Voor productpresentaties zijn op maat gemaakte eikenhouten boxen op verschillende hoogtes in de spiegeloppervlakken geïntegreerd.

En steeds weer zijn er toespelingen op het zwevende karakter van de architectuur terug te vinden in het interieurontwerp: Op de bovenverdieping zijn het bijvoorbeeld wijnflessen die in verticale roestvrijstalen houders tussen de vloer en het plafond van de lounge en het restaurant schijnbaar gewichtloos lijken te zweven. De vrijstaande kookeilanden in de ruimte presenteren BORA kookveldafzuigingen in werkbladen van roestvrij staal en travertijn met aantrekkelijke, geruwde oppervlakken en zijdelingse breuklijnen. De voorkanten van de eilanden zijn gedeeltelijk bedekt met LED-projectieoppervlakken die kunnen worden voorzien van digitale inhoud. Natuurlijke materialen en vooruitstrevende technologie passen perfect bij elkaar, volgens Willi Bruckbauer: “Dankzij de LED-oppervlakken aan de zijkant van het keukenblok creëren we de verbinding tussen esthetiek en moderne technologie die zo kenmerkend is voor BORA.” Mediatechnologie ondersteunt ook de productpresentatie in de nieuwe Flagship Store: met behulp van een beamer en een scherm die in de showkeuken zijn geïntegreerd, kan tijdens kookevenementen een kleine bioscoop worden opgezet voor ongeveer 20 gasten.

Het team van BORA Herford en de partners kijken ernaar uit om de hoogtepunten van deze nieuwe locatie vanaf medio september te presenteren aan talrijke zakelijke bezoekers en eindklanten. Net als op de andere BORA-locaties kan tijdens het bezoek de elektrische auto worden opgeladen. Het energieconcept is afgestemd op het speciale gebruik van het gebouw en zal, afhankelijk van het gebruik, een ‘NZEB – Nearly Zero-Energy Building’ zijn.

Openingstijden BORA Flagship Store en partnerpresentaties: maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.
Openingstijden restaurant Mirror op www.herford-mirror.de

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.