Platform over design en techniek in de keukenbranche
De keuken: van functioneel naar design
Matthijs de Rooij General Manager bij SMEG Nederland

De keuken: van functioneel naar design

Matthijs de Rooij – General Manager bij SMEG Nederland

De keuken heeft een ware revolutie doorgemaakt. Waar er vroeger huizen gebouwd werden met de keuken aan de achterkant van het huis, afgescheiden van de rest, is de keuken tegenwoordig meer en meer integraal onderdeel van de centrale leefruimte en vaak zelfs het hart van het huis.

Voorheen was de keuken uitsluitend functioneel: hier werd er eten bereid omdat monden gevoed moesten worden. Inmiddels is de keuken een plek waarin gewerkt wordt, huiswerk wordt gemaakt. Een plek waarin je samenkomt met je gezin, waar je geniet van een ontbijtje in de ochtend, een koffietje doet, borrelt met vrienden of uitgebreid natafelt na een heerlijk diner. 

Naast dat we meer tijd in de keuken doorbrengen, merk ik ook dat de noordelijke inslag in de samenleving verschuift naar Zuid-Europees, waar eten geen hinderlijke onderbreking is van de dag, maar onderdeel van de cultuur. Kijk maar naar landen als Spanje of Italië, waar culturele tradities als aperitivo zijn ontstaan: bedoeld om te socialiseren, te ontspannen na een dag werken en de eetlust op gang te brengen. Ook zie ik dat er veel meer culturen in ons land zijn waar bereiden en genieten van eten veel belangrijker is. Gingen we vroeger vooral op zoek naar eten dat snel te bereiden was en niet duur, tegenwoordig puilen de schappen uit van allerlei wereldse spijzen waar we naar op zoek zijn omdat één van de vele kookprogramma’s ons geïnspireerd heeft eens iets anders te proberen dan de standaard maaltijd met aardappelen, vlees en groente.

En als we dan toch steeds meer tijd doorbrengen in de -veelal open- keuken, om eten te bereiden of te socializen, dan willen we dat de keuken minstens net zo mooi is als de rest van het huis. En daar past dus niet een onooglijk functioneel apparaat in. Natuurlijk, de apparatuur moet technologisch van het hoogste niveau zijn, maar het moet er ook allemaal mooi uit zien. Of het nou om inbouwapparatuur gaat of klein huishoudelijke producten: ik vind dat het onderscheidend mag zijn in design en kleurstelling. Het gaat er in elk geval om dat je je prettig voelt in de keuken en dus wordt de aankleding ervan ook steeds belangrijker. 

Ik denk echt dat sommige branchegenoten de importantie van emotie onderschatten en die van functionaliteit overschatten. Als je het mij vraagt moet de techniek niet leidend zijn, maar het gevoel, de beleving. Ik weet zeker dat je als je terugkijkt op een onvergetelijke avond, dan zat ‘m dat in de sfeer, de geuren, het heerlijke eten, het prettige gezelschap. Dan gaat het dus echt niet over de robotfunctie van de oven waarin het eten bereid was… De zintuiglijke waarnemingen op zo’n avond hebben niks met functionaliteit te maken, maar met gevoel. En wie wil er nou niet omringd zijn door warmte, een prettig gevoel? Veel leveranciers kiezen echter steeds vaker voor techniek en de nieuwste IOS gadgets als het op apparatuur aankomt. Maar koken is wat mij betreft een kwestie van emotie. Tafelen met familie of vrienden… emotie. Hoe is dat bij jou?   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?