Platform over design en techniek in de keukenbranche
De meest gewaardeerde keukenhulp

De meest gewaardeerde keukenhulp

Je kent de situatie wel. Een etentje thuis met vrienden, een hapje en een drankje. Heel gezellig allemaal. Veel minder gezellig is de berg afwas die logischerwijs verzameld wordt en waar iedereen steeds tegenop kijkt. Zeker als je dat allemaal met de hand moet klaarspelen. En daar snelt de vaatwasmachine ter hulp. De ideale keukenhulp die deze situatie de baas kan en er bovendien voor zorgt dat je mee kan genieten van de gezellige avond in plaats van te piekeren over de vaat of, erger zelfs, die al te doen.

Geen overbodige luxe

Naast het grote voordeel dat de vaat automatisch wordt gedaan terwijl je tegelijkertijd iets anders doet, biedt het gebruik van een vaatwasmachine nog wat voordelen. Ten opzichte van alles met de hand doen bespaar je dus tijd, maar ook geld en water. De meeste vaatwassers verbruiken een pak minder water dan wat je nodig hebt voor een handwas. Gemiddeld 10 liter water per programma met de vaatwasmachine ten opzichte van een 60 liter water wanneer je afwast met de hand. Voeg daarbij de nuttige features en accessoires die vandaag de dag standaard aanwezig zijn en het verschil is duidelijk. Idem wat betreft het energieverbruik. 

Vandaag zien we een pak toestellen waarbij het toestel zelf, dankzij een resem slimme sensoren, precies meet hoeveel vaat er in het toestel zit en hoe vuil deze is. Op basis van die gemeten data past het toestel automatisch het programma aan. Het doel is steeds: een propere vaat afleveren door zo min mogelijk water, energie en afwasmiddel te gebruiken.

Het geluidsniveau is eveneens een element waaraan de fabrikanten volop aandacht schenken. Wie wil er nu graag een keukenhulp die zo veel lawaai maakt dat je elkaar niet meer kan verstaan? 

Fabrikanten werken steeds nieuwe systemen en features uit die het voor de eindklant nog eenvoudiger maken. (Beeld: Miele)

Allerlei snufjes

De verschillende fabrikanten die vaatwasmachines aanbieden zijn dag in dag uit in de weer om de meest handige features uit te werken. Zo vind je op quasi alle toestellen verschillende programma’s die je zelf kan kiezen, gaande van supersnelle tot programma’s die de vuilste sporen van je servies verwijderen. Ook om een mooie glans op je glazen te toveren zijn verschillende features beschikbaar.

Recent lanceerde Miele in haar nieuwe vaatwasmachines het AutoDos systeem en een geïntegreerde PowerDisk. Deze PowerDisk geeft bij elke omwenteling een bepaalde hoeveelheid specifiek ontwikkelde poederkorrels vrij, afgestemd op het wasprogramma dat bezig is. In het ‘Automatic’ programma meet een sensor de graad van vuilheid van de vaat en doseert op basis daarvan automatisch de hoeveelheid wasmiddel.

V-ZUG werkte op haar beurt een vaatwasmachine uit met een geïntegreerde warmtepomp. Daarnaast ontwikkelde de fabrikant een nieuwe functie die aan glazen een kristalheldere glans geeft. Hierover elders in deze Keukenbouw meer informatie.

 Waarop letten?

Hoe kiest een consument het juiste toestel? De vraag beantwoorden is niet eenvoudig, misschien zelfs quasi onmogelijk. Je kan hen best wijzen op een aantal aandachtspunten die belangrijk kunnen zijn voor hen. Inbouw of vrijstaand? Hoe groot moet de vaatwasmachine zijn? Welke functies zijn belangrijk? Want over één ding zijn we het bijna allemaal eens, een vaatwasmachine in huis is geen overbodige luxe.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.