Platform over design en techniek in de keukenbranche
De oven van de toekomst

De oven van de toekomst

“We vroegen aan honderd Vlamingen…” Zo stelde Koen Wauters vroeger de vragen in het televisieprogramma Familieraad. Was de vraag geweest “noem een keukentoestel” dan was oven ongetwijfeld één van de topantwoorden geweest. Een oven hoort nu eenmaal thuis in elke keuken.

Net zoals bij andere toestellen, en bij uitbreiding de woning, kunnen we bij de ovens niet om het hele smart-gebeuren heen. De geconnecteerde keuken, waarbij elk toestel afzonderlijk vanop afstand via een app bestuurd wordt, is niet langer de toekomst. Het is het hier en nu. 

Het gaat zelfs verder dan elk toestel apart. Vandaag creëren we makkelijk netwerken waarbij de toestellen met elkaar communiceren en elkaar opdrachten sturen. Denk maar aan de kookplaat die aan de dampkap vertelt hoe krachtig de kookdampen zijn. Ook de oven voelt zich thuis in zo’n geconnecteerde keuken, al bestaan uiteraard nog voldoende modellen zonder smart-features voor gebruikers die het houden op de traditionele manier van werken.

Digitaal kookboek

De geconnecteerde oven beschikt over een aantal sterke eigenschappen die de gebruikers een pak tijdswinst opleveren, om het gebruiksgemak en het welzijn even niet te noemen. Beeld je deze quasi dagelijkse situatie even in. Je vertrekt naar huis na een lange en meestal vermoeiende werkdag. In de auto, als je geluk hebt niet in de file te staan, denk je aan wat de avond brengen zal. Te beginnen met het avondmaal. Hoe eenvoudig is het dan dat je, vlak voor het vertrek uiteraard, de oven al kan laten voorverwarmen? Of, als je het vergeten bent, van in de auto. Veiligheid voorop: dus even aan de kant, appje openen, temperatuur van voorverwarmen instellen en klaar. De oven doet de rest. Kom je thuis hoef je je daar al niet meer druk in te maken. Meer zelfs, de oven geeft je automatisch een melding wanneer de volgende stap in het kookproces kan gebeuren. De schotel in de oven en wachten maar. Die tijd kan je dan weer op een andere manier nuttig invullen.

Ook recepten opzoeken gebeurt op een totaal andere manier. Nog niet zo heel lang geleden was het kookboek de bron van alle lekkernijen. Quasi iedereen die het huis uittrok en alleen of samen ging wonen, kreeg minstens één exemplaar mee. Dat staat mooi in de boekenkast. De recepten vinden we wel online, al dan niet in de app van de oven. Voorgeprogrammeerde instellingen en bereidingswijzen helpen de gebruiker nog meer, zeker als ze tevoorschijn komen zonder al te veel handelingen én het ook nog eens heel duidelijk wordt gevisualiseerd. Enter, een mooi touchscreen om door te scrollen. Swipen kennen we allemaal en dat kunnen we nu dus ook in de keuken. Voeg daar kleine icoontjes of tekeningetjes aan toe en het gebruiksgemak stijgt verder.

Elegante grepen en draaiknoppen zijn een goed alternatief voor de greeploze toestellen met bediening via touchscreen.

Past in het geheel

De esthetische eisen van de consument liggen vandaag hoog. Naast perfect functionerende toestellen, die ons bovendien nog moeten bijstaan in elke stap van het keukengebeuren, willen we ook dat de keuken er top uitziet. Jaren geleden verstopten we de keuken in een kamertje apart, ver weg van nieuwsgierige blikken. In de keuken kwamen we niet, behalve om de maaltijd te bereiden. Dat is drastisch omgegooid. 

Vandaag is de keuken het kloppend hart van de woning en voegen we ze naadloos toe aan de leefruimte. De keuken moet gezien worden, zoveel is duidelijk. Dan willen we natuurlijk geen bont allegaartje aan toestellen die groter of kleiner zijn dan het toestel ernaast. Ook de afwerking moet identiek zijn. Een homogeen geheel, een perfecte combinatie van toestellen en keukenkasten, een pronkstuk om mee uit te pakken. Net als alle andere toestellen volgt de oven deze trend. Met een greep of zonder, of met een ingewerkte greeplijst als tussenoplossing? De mogelijkheden zijn er. De kanttekening die soms wordt geplaatst bij het ontbreken van grepen, namelijk dat de vingerafdrukken op de toestellen zichtbaar zijn, wordt door tal van fabrikanten gecounterd. Zij zorgen voor een bescherming, elk met hun eigen ontwikkeling, van het oppervlak zodat geen vingerafdrukken blijven plakken. Want zeg nu zelf, een mooie keuken met mooie toestellen wordt toch ontsierd wanneer elke vingerafdruk op het toestel zichtbaar blijft. Deze bescherming is zeker nuttig bij dé trendkleur van het moment: zwart. Op een zwart toestel, bijvoorbeeld een zwarte oven, zie je alles. Behalve als deze terdege beschermd wordt.  

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.