Platform over design en techniek in de keukenbranche
De oversteek van professioneel naar particulier

De oversteek van professioneel naar particulier

Een materiaal dat de oversteek heeft gemaakt van de professionele (groot)keukens naar de particuliere markt: inox. Het is de basis voor kranen, spoelbakken maar ook werkbladen en achterwanden. Zo ontstaat een volledige keuken uit inox, ook wel roestvrij staal genoemd. 

De online encyclopedie Wikipedia spreekt van roestvast staal. Roestvrij gaat immers ook op voor ‘gewoon’ staal dat nog niet geroest is. De term roestvrij is echter dusdanig ingeburgerd dat we dit blijven hanteren. Het eerste roestvaste staal werd op 13 augustus 1913 gegoten door Harry Brearley in het laboratorium van  Brown-Firth. De context was echter minder fijn: roestvast staal kwam tot stand in een onderzoek voor de wapenindustrie.

Onzichtbaar laagje

De productie van roestvrij staal en ‘gewoon’ staal lopen grotendeels gelijk. Er is wel degelijk een verschil. Bij roestvrij staal wordt namelijk ook chroom en nikkel toegevoegd. Het toegevoegde chroom zorgt voor de roestbestendigheid. Komt dit in contact met zuurstof, dan vormt er zich een onzichtbaar laagje aan de buitenkant van het staal. Dit is chroomoxide en beschermt het onderliggende metaal tegen roestvorming. Nog leuker: het herstelt zichzelf wanneer beschadiging optreedt. De toevoeging van nikkel en eventueel andere elementen verhoogt de corrosiebestendigheid nog verder.

Roestvrij staal in combinatie met andere materialen levert een mooi resultaat op. (Beeld: Reginox)

Populariteit verklaard

Roestvrijstalen keukens zijn schering en inslag in grootkeukens, in de horeca en zeker ook in (top)restaurants. Vele toprestaurants met sterren richten hun keuken, en dus ook de opstelling van alle toestellen en spoelbakken, zelf in en rekenen daarbij op de expertise van de specialisten om enerzijds de planning te begeleiden en anderzijds de productie en plaatsing tot in de kleinste details foutloos te doen verlopen. De sterke eigenschappen van roestvrij staal verklaren meteen waarom dit materiaal zo populair is in een professionele omgeving. 

Roestvrij staal is zeer sterk en slijtvast, bestand tegen zowel hoge als lage temperaturen, het is ongevoelig voor zuur en uiteraard ondoordringbaar voor water. Bovendien is het eenvoudig te onderhouden wat het meteen ook zeer hygiënisch maakt. Bijkomend (groot) voordeel: roestvrij staal laat zich mooi combineren met bijvoorbeeld marmer en graniet. Ook het samenspel met hout levert mooie designs op.

Net die interessante eigenschappen verklaren waarom roestvrijstaal langzaamaan ook particulieren kan overtuigen. Een complete keuken uit roestvrij staal lijkt echter voorbehouden voor grootkeukens en restaurants. De ietwat koele sfeer is daar net iets minder van belang. Smaken verschillen natuurlijk, het is perfect mogelijk dat een consument net bewust kiest om volledig voor roestvrijstaal te gaan.

Accenten in de keuken

Een hele keuken opgetrokken uit roestvrij staal is voor veel consumenten misschien een brug te ver. Begrijpelijk, rekening houdend met de koelere sfeer die het materiaal uitstraalt. Sommigen vinden dit ongezellig, anderen kiezen er dan weer bewust voor. De sterke eigenschappen van het materiaal zijn dan weer een sterke troef om er toch voor te kiezen. Vermits verschillende fabrikanten actief zijn in de productie van werkbladen, spoelbakken, kranen en achterwanden, krijgen eindklanten de mogelijkheid om hun keuken zo samen te stellen dat roestvrij staal gecombineerd wordt met een ander materiaal. Keukens met een granieten werkblad waarin een roestvrijstalen spoelbak met passende kraan naadloos worden verwerkt, zijn zo één van de mogelijke combinaties.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?