De Bruynzeel-keuken: sinds de jaren ‘30 van de vorige eeuw niet meer weg te denken uit heel veel Nederlandse huishoudens. DKG, het moederbedrijf van onder andere Bruynzeel Keukens, is dan ook de grootste keukenfabrikant van Nederland. In de fabriek in Bergen op Zoom worden elk jaar ongeveer 100.000 keukens geproduceerd: van elegante designmodellen tot functionele inbouwkeukens. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, is hun uiterst duurzame productie – waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van uv-lak op waterbasis van de Oostenrijkse verf- en lakproducent ADLER.
Onder de paraplu van DKG zijn twee traditionele keukenmerken te vinden: Bruynzeel Keukens, opgericht in 1897, en het merk Keller, dat al zo’n 90 jaar bestaat. De moderne fabriek in Bergen op Zoom vormt het hart van beide merken. Hier herinnert alleen nog een klein museum, waarin enkele keukens uit vervlogen tijden worden tentoongesteld, aan de lange traditie. De fabriek zelf en het ruime kantoorgebouw uit 2021 huisvesten namelijk een moderne, efficiënte en vooral duurzame keukenproductie, waarbij circulariteit centraal staat.
DKG is bijzonder succesvol in de projectsector. Deze branche brengt interessante uitdagingen met zich mee. Bij appartementencomplexen is het bijvoorbeeld belangrijk dat de beschikbare ruimte functioneel en efficiënt wordt ingericht, terwijl de keukens tegelijkertijd tegen een stootje moeten kunnen. Daar komt bij dat de productietijden vaak kort zijn, vooral wanneer een keuken moet worden vervangen wanneer een nieuwe huurder intrekt. DKG kan binnen tien dagen de passende keuken produceren en inbouwen, omdat het bedrijf de keuken niet alleen produceert, maar ook voorziet van een werkblad en apparatuur – én de keuken kan plaatsen. Dankzij een uitgekiend productie- en logistiek concept is dit zonder veel opslagruimte mogelijk: elke keuken wordt pas geproduceerd nadat de bestelling is ontvangen. Hierbij kunnen klanten kiezen uit ca. 2.000 verschillende standaard- en speciale kleurtonen.
Hoe is zoveel flexibiliteit en veelzijdigheid mogelijk? Dankzij een moderne lakstraat, een uitstekend opgeleid team en een nauwe samenwerking met ADLER, op wiens producten DKG al jaren vertrouwt. Elke week worden ongeveer 5.000 onderdelen gelakt, de meeste daarvan in de volledig geautomatiseerde uv-lakinstallatie. Voor gekleurde oppervlakken gebruikt DKG de watergedragen uv-coating Pigmolux HQ van ADLER. Deze biedt een uitzonderlijk hoge mechanische en chemische weerstand, zodat zelfs oppervlakken die behoorlijk wat te verduren hebben optimaal worden beschermd. De coating scoort ook punten voor zijn bijzonder snelle vernetting en uitstekende hechting – zelfs op de aluminium handgrepen, die in dezelfde kleurtoon als de keuken kunnen worden gelakt. Voor het transparant afwerken van eikenhout gebruikt DKG het kleurloze Multilux-systeem van ADLER.
Onder leiding van teamleider Jaap Hellemons en in nauwe samenwerking met ADLER heeft de lakafdeling van DKG het lakproces geoptimaliseerd, zodat een hoge oppervlaktekwaliteit en een efficiënte productie gewaarborgd zijn. Alle speciale kleurtonen kunnen direct in de vestiging van ADLER Benelux in Heeze worden gemaakt en binnen één dag worden geleverd. De lakinstallatie en de gebruikte coatings worden perfect op elkaar afgestemd, waardoor de doorlooptijden kort zijn – en omdat kleurtonen binnen drie minuten kunnen worden gewisseld, zijn kleine batchgroottes geen probleem. Voor een consistente oppervlaktekwaliteit worden de temperatuur en luchtvochtigheid in de lakruimte automatisch gereguleerd. Tot slot onderwerpt het kwaliteitsmanagement van DKG, bestaande uit zeven medewerkers, elk onderdeel aan een grondige inspectie voordat het verder wordt verwerkt.
Het succes van DKG is gebaseerd op meerdere pijlers, waarvan topkwaliteit en efficiënte productie er twee zijn. De derde en misschien wel belangrijkste is een consequente focus op duurzaamheid: van de gebruikte materialen en het productieproces tot de levering van de keukens, deels met elektrische vrachtwagens. Op de lange termijn wil het bedrijf de keukens volledig circulair produceren. Een nieuw, biobased keukenmodel geeft hiervan alvast een voorproefje: deze keukenmeubelen zijn gemaakt van MDF-platen van 100% gerecycled hout en de gebruikte bindmiddelen en coatingmaterialen zijn biobased. De handgrepen zijn bovendien gemaakt van gerecycled maritiem plastic. Maar ook bij alle andere keukenmodellen wordt gestreefd naar circulariteit. Oude keukens worden bijvoorbeeld teruggenomen, gedemonteerd en gerecycled, zodat er nieuwe houtvezelplaten van kunnen worden gemaakt. “Bij DKG leggen we de lat op het gebied van duurzaamheid erg hoog, en dat eisen we ook van al onze leveranciers”, benadrukt Jos Wennekes, Manager Inkoop bij DKG. Dat zit bij ADLER wel goed: de uv-coatings op waterbasis bevatten geen schadelijke inhoudsstoffen, hebben een extreem laag VOS-gehalte en worden klimaat- en grondstofvriendelijk geproduceerd. De coatings van ADLER vormen hiermee de perfecte finish voor de keukens van DKG – in elke kleur, maar altijd volledig groen.
Met circa 730 medewerkers is ADLER de toonaangevende fabrikant van lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen in Oostenrijk. Het familiebedrijf werd in 1934 opgericht door Johann Berghofer en is vandaag de dag onder leiding van Andrea Berghofer in handen van de derde generatie. Elk jaar verlaat 21.000 ton lak de fabriek in Schwaz (Tirol) naar klanten in meer dan 30 landen over de hele wereld. In 2018 werd in Heeze ADLER Benelux opgericht; daarnaast heeft ADLER verkoopkantoren in Duitsland, Italië, Polen, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije.
ADLER produceert sinds 2018 als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100% klimaatneutraal. Met behulp van een groot aantal maatregelen heeft ADLER zijn ecologische voetafdruk tot een minimum weten te beperken. ADLER compenseert onvermijdelijke restemissies door erkende klimaatbeschermingscertificaten en draagt zo bij aan de financiering van nieuwe projecten ter bescherming van het klimaat.