Platform over design en techniek in de keukenbranche
Doe jij wel genoeg?
Vincent van den Berg, Algemeen directeur bij Wave

Doe jij wel genoeg?

Over de vraag of ik voor Keukenbouw een gastcolumn wilde schrijven, hoefde ik niet lang na te denken: uiteraard! Op het onderwerp moest ik iets langer broeien. Maar ik ben eruit: verduurzaming. Het lijkt zo’n uitgekauwd onderwerp, maar het is tegelijkertijd natuurlijk superactueel. En nogal eens de aanleiding tot serieuze conflicten, ook in mijn hoofd. 

Op de momenten dat ik me in een spagaat bevind, stel ik mezelf de vraag: ‘doe ik wel genoeg?’ Als ik kijk naar het ondernemen zelf: natuurlijk willen we dat bij Wave duurzaam doen, maar in de praktijk blijkt dat een flinke uitdaging. Probeer maar eens die hele productieketen fair te krijgen, zeker wanneer je zelf de fabriek niet bent. Ook komt duurzaamheid nogal eens in conflict met commerciële doelstellingen: als ik de auto pak in plaats van het vliegtuig, ben ik twee dagen aan het reizen voor een meeting in de fabriek. Iets met tijd, en tijd is geld. Het zijn precies dát soort tegenstellingen die het duurzaam ondernemen zo moeilijk maken.

De ‘grote jongens’ binnen de keukenbranche hebben mensen of zelfs hele afdelingen die ervoor zorgen dat je als bedrijf Maatschappelijk Verantwoord kunt Ondernemen. Als klein bedrijf vraag ik me af hoe wij dat moeten doen: een bedrijf leiden waarin je vooruit wilt maar tegelijkertijd rekening moet houden met duurzaamheid. Want die verantwoordelijkheid voel ik wel. Dus denk ik niet ‘waar begin ik’, maar ik begin gewoon!

Ik vind het ook een vorm van duurzaamheid wanneer wij een prachtige afzuigkap maken, die wel twintig jaar meegaat op functioneel én esthetisch vlak. Wij volgen de bewegingen in interieurland maar schieten niet in detail door op de trends, dus ontstaan er modellen die kwalitatief hoogwaardig en tijdloos zijn. Enorm waardevol, vind ik, zeker in deze tijd waar echt sprake is van een verspilcultuur. Misschien vind je dat een generatie-dingetje, maar deze tijd vraagt erom dat iedereen moet bedenken of iets nieuws wel nodig is. 

Want wat te denken van die enorme hoeveelheid online bestellen tegenwoordig. Natuurlijk heeft Corona hieraan bijgedragen, maar heeft dan niemand door dat er veel meer wordt rondgereden met al die pakketjes? En wat dacht je van al die verpakkingen? Nee hoor, ik wil echt niet heilig overkomen, ik weet soms ook niet waar ik goed aan doe. Maar ik probeer wel op zoveel mogelijk vlakken de schade te beperken. Dus betaal ik de boete voor het eerder inleveren van mijn vorige auto om elektrisch te gaan rijden. En laat ik een modulaire stand bouwen, die ik daardoor meerdere jaren en voor meerdere grote én kleine beurzen kan gebruiken. Ik heb echt de wijsheid niet in pacht, maar wil wel zaadjes planten om anderen te triggeren of te inspireren. Zoals ze dat ook bij mij mogen doen.

Eigenlijk moeten we elkaar aanspreken om elkaar te verbeteren, maar zonder elkaar in hokjes te duwen: want je kunt niet alles in een keer. Zet liever kleine stapjes in de goede richting, dan helemaal geen stappen. Dus vraag jezelf elke dag af: ‘doe ik wel genoeg?’ Want als je daar over nadenkt, heb je een goed begin gemaakt.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.