Platform over design en techniek in de keukenbranche
Een mooie en functionele keuken

Een mooie en functionele keuken

Wie wil er nu geen keuken waar je mee kan pronken en waar je bovendien pareltjes van gerechten op de borden van je gezin en genodigden kan toveren? Naast de vanzelfsprekende keuzes (werkblad, toestellen, spoelbak, kraan) zijn ook keukenbeslag en kastindelingen van wezenlijk belang.

Komt het door de stijgende populariteit en het grote aanbod aan kookprogramma’s? Of hebben we het licht gezien door lang in ons kot te blijven? We vinden het weer cool om thuis te blijven en dus wordt de keuken, toch al een tijdje het kloppend hart van elke woning, nog belangrijker. Een keuken dient om gebruikt te worden, maar een keuken moet ook visueel aantrekkelijk zijn. Opvallende blikvangers genoeg, denk maar aan werkbladen en andere toestellen. Maar passend keukenbeslag ondersteunt het esthetische aspect van een keuken terwijl handige kast- en ladesystemen het dagelijks gebruik vereenvoudigen. Niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een nieuwe keuken samenstelt, wel iets dat de nodige aandacht verdient.

foto-2-kastinrichting-en-beslag-kopieren

Ook in de bijkeuken zorgt een handige indeling van de kasten voor efficiëntie. (Foto: Blum)

 

Visueel aantrekkelijk

Een extra dimensie van de keuken. Zorgvuldig gekozen keukenbeslag is perfect in staat om een mooie keuken naar een nog hoger niveau te tillen. Andersom is jammer genoeg eveneens mogelijk. Ondersteunt het keukenbeslag de algemene stijl van de keuken niet, dan ‘vloekt’ dit en is de uitstraling van de keuken volledig weg. “De keuze van het keukenbeslag is belangrijker dan vele mensen denken”, klinkt het bij de desbetreffende fabrikanten. De keuken was vroeger bovendien een aparte ruimte die niet als een onderdeel van de rest van de woning werd aanzien. Theoretisch gezien was het dus perfect mogelijk de keuken een heel andere stijl te geven dan bijvoorbeeld de woonkamer. Vandaag is de keuken het kloppend hart van een woning geworden. In de keuken wordt geleefd, gewerkt, gegeten, gelachen, gehuild en gepraat. Ook versmelten de keuken en de woonkamer meer en meer  tot een samenhangend geheel, wat er voor zorgt dat ook de stijl versmelt. Het keukenbeslag moet dus mooi zijn en bovendien moet het interieur een logisch visueel geheel vormen.

foto-3-kastinrichting-en-beslag-kopieren

Het juiste beslag voegt een extraatje toe aan de sfeer in de keuken. (Foto: pxhere)

 

Een duwtje in de rug

Vraag aan honderd mensen om hun ideale keuken, zowel visueel als praktisch, uit te tekenen en de kans is groot dat je honderd verschillende resultaten krijgt. We zijn allemaal anders, gelukkig maar, en hebben dus ook andere wensen, eisen, verwachtingen en dromen van hoe onze keuken er moet uitzien en welke indeling ze moet hebben. Een cliché zo hoog als een huis, maar daarom niet minder waar. En laat dat nu net de troef zijn waar verschillende fabrikanten van lade- en kastindelingssystemen mee uitpakken. Voorbij zijn de tijden dat een keukenkast overal identiek was. Zo hoog, zo breed, hetzelfde aantal legplanken. Gedaan zijn ook de tijden dat de ruimte in de hoek verloren was. Net als de tijden dat een besteklade identiek was, waar je ook ging kijken. De oplossingen van de fabrikanten zijn niet identiek, net zomin als eindgebruikers identiek zijn. Deze systemen zijn misschien voor het blote oog niet zichtbaar (enkel wanneer we ermee pronken om te tonen hoe handig ze wel zijn), ze maken een wezenlijk verschil in het dagelijks gebruik van de keuken. Weg frustraties wat door te weinig praktische ruimte, weg frustraties wanneer we nog maar eens bestek niet meer terugvinden. Maar ook hier luidt de gouden raad: denk goed na over hoe je de keuken gebruikt (of plant te gebruiken). Het zal veel mensen grijs haar besparen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.