Platform over design en techniek in de keukenbranche
Een praktisch designstatement

Een praktisch designstatement

De keuken is een persoonlijke kamer, het kloppend hart van elk huis. Hier zit je samen met je gezin. En ook vrienden schuiven geregeld mee aan tafel om te feesten, te praten of gewoon om gezellig samen te zijn. Het keukenwerkblad is een opvallende eyecatcher in elke keuken, maar ook de spatwand leent zich perfect tot het maken van een designstatement.

Dat we veel tijd in de keuken doorbrengen, staat als een paal boven water. De keuken heeft de woonkamer verdreven als kloppend hart van elk huishouden. Dat deze beide ruimtes meer en meer samensmelten tot één geheel heeft deze evolutie uiteraard een flinke duw in de rug gegeven. Toch merken we dat de keuken niet langer stiefmoederlijk behandeld wordt en dat er de nodige investeringen gebeuren om naast de praktische zaken (toestellen, spoelbak en kraan, lade-indelingen,en zo meer) ook de visuele aspecten (werkblad, al gebeuren daar ook praktische afwegingen, fronten van de keukenkasten, spatwand) naar wens in te vullen. Een keuken moet dus praktisch zijn, onderhoudsvriendelijk en slijtvast maar ook mooi. En daar kan een leuke en/of originele spatwand een flinke hand bij helpen.

foto-2-spatwanden-kopieren

Tegels als spatwand, een traditionele keuze met moderne mogelijkheden. (Foto: pxhere)

 

Opties à volonté

Eerst en vooral moet een spatwand praktisch zijn. Je krijgt bij het koken onvermijdelijk te maken met opspattend water en vet waardoor een onbeschermde muur er binnen de kortste keren onherkenbaar vuil en vettig zal uitzien. Een spatwand is onmisbaar. Deze moet uiteraard hygiënisch zijn, bestand tegen de hitte en makkelijk te reinigen. Er zijn verschillende opties qua materiaalkeuze, gaande van schilderen in een makkelijk afwasbare hoogglansverf (wat niet poreus is) over tegels (traditioneel een veelgebruikte oplossing maar wel eentje met heel veel mogelijkheden) tot de materialen die ook voor de werkbladen worden gebruikt. Het voordeel daarbij is dat het naadloos kan gebeuren wat een extra strak en hygiënisch resultaat oplevert. De sterke en ‘zwakke’ punten die we nog kennen van bij het kiezen van het werkblad zijn uiteraard identiek.

foto-3-spatwanden-kopieren

Een kleurrijke muur met een knipoog naar de eveneens kleurrijke accessoires. (Foto: pxhere)

 

Opvallend in ons kot

Veel mensen werken graag doorheen de woning met eyecatchers die de ruimte net dat tikkeltje extra geven. De lockdown omwille van de coronapandemie en de lange tijd die we thuis doorbrachten, heeft bij vele mensen het interieur naar boven op de ranglijst gebracht qua belangrijkheid. Denk maar aan een opvallend schilderij aan de muur, een knap verlichtingsarmatuur boven de tafel, leuke accessoires doorheen de woonkamer tot zelfs een beeld(je) in de tuin. Ook in de keuken mogelijkheden zat. Wie een keukeneiland heeft, kan kiezen voor een designdampkap die zowel in- als uitgeschakeld het uitzicht domineert. Het eerder genoemde werkblad is een andere traditionele eyecatcher. De spatwand is daarnaast misschien niet het eerste waar je aan denkt om mee uit te pakken. Toch liggen ook daar knappe en unieke oplossingen voor het grijpen.

foto-4-spatwanden-kopieren

Verschillende keukenstijlen, verschillende spatwanden. (Foto: pxhere)

 

Glas aan de muur

Glas, en meer bepaald gehard glas, is een van die materialen die zelden spontaan in de gedachten komt als we het over spatwanden hebben. En toch is gehard glas veilig, onbreekbaar en bestand tegen hoge temperaturen zonder te barsten. Bovendien weerspiegelen ze invallend licht zodat de keuken meteen een heldere aanblik krijgt. Bijkomende eigenschappen die in het voordeel van gehard glas spreken: het is waterbestendig en antibacterieel. Deze troeven zorgen ervoor dat een spatwand van gehard glas makkelijk schoon te maken is. Bovendien past het in eender welke keukenstijl en wordt het op maat gemaakt. Een leuke feature die verschillende fabrikanten de laatste jaren toevoegden aan hun assortiment: de mogelijkheid om een foto, van eigen makelij of uit een fotodatabase van de fabrikant, te kiezen en die als achtergrond te gebruiken. Voeg daar nog eventueel verlichting aan toe en je hebt een gepersonaliseerd designstatement van formaat.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.