Platform over design en techniek in de keukenbranche
Een spoeltafel moet nu ook mooi zijn
Werkblad, spoelbak en keukenkraan in roestvrij staal. (Beeld: Franke)

Een spoeltafel moet nu ook mooi zijn

Over een spoeltafel kun je blijven schrijven en vertellen. Het is dan ook één van de meest gebruikte zones in de keuken. Waar het vroeger vooral ging over voldoende ruimte om de afwas te doen, gaat het vandaag ook over een passende keukenkraan, handige accessoires en het formaat.

De waterzone in de keuken is de drukst bezochte plek. De combinatie van keukenkraan, spoel­tafel, vaatwasser en afvalsorteersysteem gebruik je voor zo veel verschillende dingen dat je bijna de tel kwijtraakt. Het gaat veel verder dan alleen de vaat doen, zoals het vroeger was. Daarom besteden veel fabrikanten enorm veel aandacht aan de afzonderlijke onderdelen van deze waterzone en evolueren ze zelfs naar het aanbieden van een totaalpakket. We zoomen in dit artikel in op de spoeltafels.

Spoeltafel, accessoires en keukenkraan zijn perfect op elkaar afgestemd. (Beeld: BLANCO)

Niet te verwaarlozen

Een accessoire is de spoeltafel zeker niet, daarvoor brengen we er te veel tijd aan door. Tot wel 60 procent volgens enkele fabrikanten. De vele functies vereisen dan ook een aantal voorwaarden. De spoeltafel is bij voorkeur kras-, vet- en zuurbestendig aangezien de spoelbak vaak in contact komt met allerlei voedingswaren en ook wordt blootgesteld aan (grote) temperatuurverschillen. Vaak wordt de spoelbak ook (tijdelijk) gebruikt om bijvoorbeeld plastic flessen of andere soorten te sorteren afval in te verzamelen. Verstandig dus om bij de materiaalkeuze goed te denken aan het gebruik van de keuken in het algemeen en de spoelbak in het bijzonder.

Het oog wil ook wat

Een extra element dat er de voorbije jaren bij kwam, is het feit dat een spoelbak naast functioneel ook mooi moet zijn. Keukens en woonkamers versmelten meer en meer tot één geheel waardoor alles van de keuken zichtbaar is. Sterker nog: de keuken is het paradepaardje in de woning geworden. Daar worden de vrienden uitgenodigd voor een aperitiefje of zelfs een heel diner. Als het kloppend hart van de woning moet alles in de keuken dus mooi zijn. Wat de spoelbak betreft zijn er een aantal elementen die zowel in het functionele als het esthetische lijstje passen. Vlakinbouw, opbouw of onderbouw? Een afdruipgedeelte of toch maar niet? Eén of twee bakken, smal of breed?

Grote of kleine bak? Afdruipgedeelte of niet? (Beeld: Schock)

Sterke punten

Roestvrij staal, keramiek, composiet. Elk materiaal heeft zo zijn sterke en minder sterke punten. Het werkblad en de stijl van de keuken beïnvloeden uiteraard ook de keuze voor het materiaal van de spoelbak. Het oog wil ook wat, weet je wel. Een perfect samenspel tussen de stijl van de keuken, het materiaal van het werkblad en van spoelbak én een passende keukenkraan is dus een vereiste. Het komt er steeds op neer klanten goed te informeren over mogelijke materialen, hun sterke punten en hun zwakkere eigenschappen. Pas dan kan een weloverwogen beslissing worden genomen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.