Platform over design en techniek in de keukenbranche
En dit zijn energiezuinige afzuigkappen die ook nog eens als luchtreiniger functioneren!
Het past in elke keuken. Dus, ook bij een kookeiland.

En dit zijn energiezuinige afzuigkappen die ook nog eens als luchtreiniger functioneren!

Als het aan Martin van der Sluis, directeur/eigenaar van de firma PlasmaMade uit Staphorst ligt, komt er de komende jaren in de keukenbranche nóg veel meer focus op de energietransitie. “Want, linksom of rechtsom: iedereen móet daar zijn bijdrage aan leveren. Wij als bedrijf ook. De klimaatcrisis is immers aan de orde van de dag. Stilzitten is geen optie. We zien bovendien dat veel consumenten – dus de eindgebruikers van keukens – te veel energie laten wegglippen. Zonde! En dan wordt energie ook nog duurder. Kortom, kunnen we met productinnovatie daar onze bijdrage aan leveren?”

Geen geurtjes meer die blijven hangen! De lucht blijft schoon.

Het antwoord op die vraag is vanzelfsprekend ‘Ja’.

“We zullen op de aanstaande Küchenmeile in Duitsland daar vanzelfsprekend aandacht aan besteden”, vertelt de zeer bevlogen Martin. “Natuurlijk hebben we het op de beurs bijvoorbeeld over de recirculatie van de afzuigkap. Daar kun je energie mee besparen. Ons doel is het creëren van een gezonde leef- en/of werkomgeving door middel van onze filters. Dus, we zijn in onze productontwikkeling niet alleen op zoek naar ultiem kookgemak, maar ook naar een substantiële bijdrage aan het welzijn van de mensen. Een gezond binnenklimaat dus!”

Volgens Martin gaat het anno 2022 dan ook niet meer uitsluitend om het neutraliseren en afvoeren van ongewenste geuren – zoals het vroeger altijd was – maar zeker ook om het elimineren van pollen en bacteriën. De traditionele afzuigkap is feitelijk doorontwikkeld tot een geavanceerde luchtreiniger.”

Martin benadrukt dat juist door het gebruik van recirculatiefilters, er ook meer ontwerpvrijheid ontstaat in de keuken. “Je hoeft immers niet meer een afvoer naar buiten te creëren”,  zegt hij.

Maar op de Küchenmeile is meer te zien. Martin vertelt: “We hebben een apart bedrijf opgericht – Vikicks – dat zich ook bezig houdt met de ontwikkeling, productie én verkoop van revolutionaire filters die kookgeuren uit de ruimte verwijdert, terwijl het de warmte van de woning in de ruimte laat. Door de verschillende afmetingen en vormen van de Vikicks filters, kunnen deze in bijna elke afzuiginstallatie worden geplaatst. Ze maken bovendien geen geluid. Sterker nog: ze werken dempend. Net zoals bij de E-filters van PlasmaMade is het een kwestie van Plug & Play. Het gemak dient de mens!”

Vikicks richt zich echter op een ander prijssegment in vergelijking met de E-filters van Plasmamade. “We geloven hier heel erg in omdat het bereiken van duurzaamheid nooit beperkt mag worden door kleinere budgetten. Ik verwacht namelijk dat de markt vanaf volgend jaar niet meer zo’n groei doormaakt zoals we in de afgelopen jaren hebben beleefd. Ik denk dat consumenten ten aanzien van hun uitgaven kritischer gaan worden. Maar, ze willen nog wel steeds die bijdrage leveren aan bijvoorbeeld het reduceren van de afvalberg of cradle-to-cradle. Die tendens verdwijnt echt niet zomaar. Daarom zetten we bij Vikicks in op het thema ‘besparing’.”

Martin kijkt uit naar de Küchenmeile. “Natuurlijk heb ik heel veel zin om iedereen weer te ontmoeten. Maar vooral ook om het verhaal te vertellen: we moeten immers met z’n allen aan de bak. De energietransitie is een prioriteit voor iedereen!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.