Platform over design en techniek in de keukenbranche
Enkele honderdduizenden werkbladen later

Enkele honderdduizenden werkbladen later

Het leest als een scenario van een film. Drie vrienden richten een bedrijf op dat succesvol is vanaf de beginperiode. Het bedrijf kent dan een mindere periode waarna het de rug recht en volle kracht vooruit gaat. Toch is het echt gebeurd. Jetstone is het bedrijf, John van den Heuvel en Ad Everse zetten de koers uit. Een gesprek.

Het klinkt als de perfecte tagline onder een filmtitel: van een schuur op het platteland naar een internationaal bedrijf. Maar zo ging het echt. De firma Jetstone ziet het levenslicht in 1993, een ‘wild’ idee tijdens het leggen van een granieten tegelvloer. Wat volgt is een solide groei in Nederland en gaandeweg ook daarbuiten. Zo komt Jetstone in 2013 naar België, met een magazijn in Brussel en enkele plaatsingsteams die het land doorkruisen. “De orderverwerking en de productie gebeurt nog in Nederland”, leggen van den Heuvel en Everse uit. “Maar we garanderen dat vijf werkdagen na de opmeting bij de klant het werkblad ook effectief wordt geplaatst. En daar wijken we niet van af.”

Brabant in hart en nieren

Jetstone is gevestigd in het Brabantse Deurne (Nederland). “Brabant zit in ons DNA en dat zal altijd zo blijven”, verklaren van den Heuvel en Everse. “Daarom zijn we bij onze zoektocht naar extra productiecapaciteit enkele jaren terug bewust hier gebleven. We kunnen en willen niet weg. De opening van deze nieuwe site viel samen met ons 25-jarig bestaan. Een mooi toeval. De Brabantse gezelligheid zit in Jetstone verweven en dat wordt bewezen door de vele jubilea die we mogen vieren. Van de ondertussen ruim 240 werknemers zijn er een heel pak al jarenlang in dienst, een aantal zelfs van bij het prille begin.” 

Een rondleiding doorheen de productiesites toont een grote bedrijvigheid en een enorme voorraad plaatmateriaal. “Die grote voorraad is nodig aangezien we die korte termijn van vijf dagen blijven hanteren”, aldus Everse. “Bovendien investeren we volop in nieuwe machines en nieuwe productielijnen om onze groei te kunnen verderzetten. Met de geplande extra machines staat ook onze nieuwste fabriek volledig vol.”

Een efficiënte planning en een grote productiecapaciteit zorgen ervoor dat vijf dagen na de digitale opmeting het werkblad geplaatst kan worden. (Beeld: Tim van Rijen)

Ecologische voetafdruk

De beide productiefaciliteiten geven Jetstone voldoende ruimte om steeds een grote voorraad – we spreken over 12.000 à 13.000 platen –  te hebben. Jetstone verwerkt zowel graniet, composiet als keramiek tot werkbladen. “Bij de verwerking van het basismateriaal tot een afgewerkt werkblad hebben we veel energie en water nodig”, beseffen van den Heuvel en Everse. “Maar ook daar gaan we heel bewust mee om. Op het dak van onze nieuwste productie-unit plaatsten we liefst 3.300 zonnepanelen zodat we op dat gebied volledig zelfvoorzienend zijn. Onze waterjetmachines hebben natuurlijk heel wat water nodig. Daarom vangen we zo veel mogelijk regenwater op om dan te gebruiken. Na gebruik vangen we dit water op, gaat het door een waterzuiveringsinstallatie en komt het opnieuw in roulatie. Zo hergebruiken we bijna al het water en beperken we wat we extra nodig hebben.” 

Ook bij het opmeten en de plaatsing wordt waar mogelijk aan het milieu gedacht. Zo gebeurt de opmeting digitaal en worden de resultaten meteen naar Deurne gemaild. Papier komt hier niet langer aan te pas. Dit helpt bovendien om de strakke deadline van vijf werkdagen te behalen. Bij plaatsing van een nieuw werkblad neemt Jetstone, indien gewenst, het oude werkblad mee. Dit wordt gepast gerecycleerd en, mits extra bewerking, opnieuw in gebruik genomen als bodemversteviger onder wegen en gebouwen.

TruStone

Met de ecologische voetafdruk in het achterhoofd is de deelname van Jetstone aan het TruStone-initiatief zeker te verklaren, al gaat TruStone terecht veel verder dan het milieu alleen. De Natuursteensector in Vlaanderen en Nederland nam dit initiatief om schending van mensenrechten en arbeidsrechten en het schaden van het milieu in de natuursteengroeves aan te pakken. “Met TruStone ondersteunen we de wens om bijvoorbeeld kinderarbeid, gedwongen arbeid en gebrek aan vakbondsvrijheid te verbannen”, besluiten van den Heuvel en Everse.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?