Arpa Industriale in Schiedam bewijst dat met de unieke designpanelen uit de collectie, die zowel ontwerpers als eindgebruikers verrassen, verblijden én verbazen. Aan het woord is Country Manager Rutger de Jong.
Het Italiaanse bedrijf ontwikkelt en produceert al meer dan 65 jaar decoratieve, functionele en gebruiksvriendelijke panelen in kunststof en HPL, die via Europese verkoopkantoren hun weg vinden naar opdrachtgevers in de semipublieke sector. Natuurlijk vinden de panelen ook hun weg naar de consumenten. Arpa Nederland BV in Schiedam bedient de Benelux.
“De designpanelen worden gebruikt voor de afwerking van veel interieurtoepassingen”, legt Rutger uit. “Van keukens tot badkamers, meubels, ziekenhuizen horecaruimtes en treinen. Het materiaal gaat lang mee, het brengt kleur en structuur in het leven en is eenvoudig schoon te houden.”
“We focussen al jaren op het gebruik van meer duurzame en natuurlijke grondstoffen én op het streven naar een lange(re) levensduur. In plaats van steeds goedkoper en sneller te produceren, focussen wij op de toegevoegde waarde van onze producten. Zo is het onze ambitie om esthetiek, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid continu te willen verbeteren.”
Een goed voorbeeld daarvan is FENIX, dat het technische én esthetische antwoord is op twee trends in het interieur: smart materialen en supermatte oppervlakken. Deze zijn verkrijgbaar in 27 tijdloze standaardkleuren en zowel horizontaal als verticaal toepasbaar. Dus, van meubelfront tot werkblad. Rutger: “Het kenmerk is de gesloten toplaag. Door een exclusieve technologie met nanotech voelen de panelen homogeen en zijdezacht aan en zijn vingerafdrukken niet zichtbaar. Uniek is bovendien dat door het gebruik van een speciale spons wrijving én dus warmte gecreëerd wordt. Hierbij verdwijnen eventuele gebruikerskrassen als sneeuw voor de zon. Deze combinatie van eigenschappen maakt het product vanzelfsprekend zeer geliefd bij ontwerpers en eindgebruikers.”
In de afgelopen jaren is het FENIX-concept steeds verder doorontwikkeld waardoor nu ook NTA, echt alu, als horizontale toplaag kan worden toegepast. “Bovendien hebben we nieuwe stappen in duurzaamheid gezet, zonder concessies te doen aan functionaliteit en uitstraling. Zo hebben we twee jaar geleden de BLOOM kerntechnologie geïntroduceerd, waarbij de helft van de gebruikelijke fenolhars voor de impregnatie van cellulosebanen is vervangen door het natuurlijke bindmiddel Lignine. De BLOOM kerntechnologie wordt niet alleen benut bij de productie van ons FENIX programma maar ook in de standaard HPL-collecties. We besparen 28% op ons watergebruik en hebben 38% minder energiebehoefte. Daarnaast betekent BLOOM technologie ruim 20% minder CO2-uitstoot.”