Platform over design en techniek in de keukenbranche
Nieuws

Het eerste wat opvalt in de keuken

Foto-2-werkbladen
Een keukenwerkblad van composietsteen combineert design, gemak en duurzaamheid. (Beeld: Dekker Zevenhuizen)

Tekst | Tom Rampelbergh  

Beeld | Cosentino, Dekker Zevenhuizen, Franke, Brigitte Küchen

5 juli 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Dat de keuken dé ruimte in het huis is geworden, staat ondertussen als een paal boven water. Dat een nieuwe keuken een weloverwogen beslissing is waarbij over elk onderdeel goed moet worden nagedacht, is dan ook evident. Is de keukenkraan het meest gebruikte onderdeel, dan is het werkblad wel het grootste en hetgeen het hardst te lijden heeft onder verschillende ‘aanvallen’.

Een werkblad in RVS, al dan niet samen met enkele houten elementen, laat zich mooi combineren met een spoelbak en keukenkraan in hetzelfde materiaal. (Beeld: Franke)

Weg met de (gesloten) deuren die de keuken verstoppen voor iedere bezoeker. De keuken van vandaag is het epicentrum van de woning geworden en het paradepaardje dat elke gast gezien moet hebben. De investering in een nieuwe keuken is als het ware een no-brainer geworden, al zijn er wel een heleboel beslissingen die op tafel liggen wanneer een ontwerp gemaakt is. Welke toestellen van welk merk? Welke spoelbak en welke kraan? Inductie of gas? En ook het werkblad staat op het lijstje. Want de kraan is misschien wel het meest gebruikt en de oven een opvallend toestel met sterke features, maar het werkblad is het grootste onderdeel in de keuken. Bovendien krijgt het werkblad ook allerlei ‘aanvallen’ te verwerken: denk daarbij aan ingrediënten en restjes van maaltijden, tot bestek en bijvoorbeeld een sleutelbos die (van ver) op het werkblad worden gegooid. Gelukkig is de keuze zo groot dat voor alle mogelijke aanslagen er wel een werkblad is dat er best goed tegen bestand is. Maar een grote keuze betekent een langer denkproces… Eentje dat niet te onderschatten is.

Een Dekton-werkblad is bestand tegen uv-stralen, krassen, vlekken, hitte en slijtage. (Beeld: Cosentino)

Kies het juiste werkblad

Een groot aanbod bij verschillende aanbieders betekent gelukkig dat er keukenwerkbladen zijn voor elke smaak en voor elk budget. Het keukenwerkblad moet er tegenwoordig dan wel mooi uitzien, toch is het belangrijk om rekening te houden met de praktische aspecten van het gekozen materiaal. De ‘corebusiness’ aan het werkblad is namelijk nog steeds het bereiden van de maaltijd met alle mogelijke handelingen die er voor nodig zijn. Moet het werkblad hittebestendig zijn, zodat het bestand is tegen hete potten en pannen? Moet het krasvast zijn? Mogen de gebruikssporen zichtbaar blijven of ben je gemotiveerd (en blijf je dat ook) om het werkblad op te schuren en te onderhouden zodat het er als nieuw blijft uitzien? Elk materiaal heeft zijn eigen karaktereigenschappen, elk gezin zijn specifieke voorkeuren. Wat een goed werkblad is voor de één, is dat net niet voor een ander. Een heleboel zaken om te overwegen en dat gebeurt het best in het bijzijn van een keukenspecialist.

Het materiaal FENIX is aan een ware keukenrevolutie bezig. (Beeld: Brigitte Küchen)

Nanotechnologie

FENIX is vandaag misschien wel het meest trendy materiaal voor een keukenwerkblad. Zijdeachtige touch, strakke look en sterke kwaliteiten om als keukenwerkblad ingezet te worden. FENIX wordt gemaakt op basis van nanotechnologie. Bij de meest opvallende kwaliteiten zien we het totaal uitblijven van vingerafdrukken, zelfs op de donkere kleuren, en de sterke resistentie tegen schrammen, wrijven, schuren en de hitte van de potten en pannen. Ook het zelfherstellende karakter – er is slechts een lap stof en een strijkijzer nodig om kleine schrammen te doen verdwijnen – wordt enthousiast onthaald. Voeg daarbij het gemak in onderhoud en het veelvoud aan designs zodat het in elke keuken past en je merkt meteen waarom FENIX aan een sterke opmars bezig is.

Proces van miljoenen jaren

Een kwartsiet werkblad kent een lange geschiedenis. Kwartsiet is een metamorf gesteente dat gevormd wordt uit zandsteen. De kwartsmineralen in het zand werden tijdens een proces van miljoenen jaren onder invloed van hitte en hoge druk samengesmolten tot een erg compact en hard gesteente. Een elegant karakter en steeds een uniek werkblad zijn het resultaat. Kies je voor een werkblad uit kwartsiet, dan breng je een natuurlijke en luxueuze toets in je interieur. De manier waarop kwartsiet wordt gevormd, geeft het gesteente een sterke hitte-, zuur- en krasbestendigheid, en een lange levensduur. Een minimum aan onderhoud volstaat.

Natuur in de keuken. Een houten werkblad brengt zichtbaar de natuur in de keuken. Het is bovendien van nature bestand tegen ziektekiemen en bacteriën. Bovendien wordt het mooier met de jaren. Een houten werkblad onderhouden vergt wel wat aandacht. Vlekken moeten meteen worden verwijderd omdat ze anders schade kunnen berokkenen. Krasbestendig kun je hout niet noemen, maar de krassen kunnen wel makkelijk worden weggeschuurd. Om uitdroging te voorkomen is regelmatig oliën nodig. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Freddy Fierens

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Keukenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht