Platform over design en techniek in de keukenbranche
Het juiste licht op  de juiste plaats

Het juiste licht op de juiste plaats

Niets zo storend als een keuken bezitten met de beste toestellen en de mooiste accessoires en tot de vaststelling komen dat er niet genoeg licht is of dat het licht daar schijnt waar het nergens toe doet. Plan daarom bij de opmaak van je (nieuwe) keuken ook de verlichting correct in.

De keuken is het centrum van het huishouden. Uiteraard bereiden we er de maaltijden en, in de meeste gevallen, zitten we er ook aan tafel om deze op te eten. Maar hoe langer hoe meer (dagelijkse) bezigheden hebben hun weg naar de keuken gevonden. Denk maar aan het huiswerk maken over thuiswerken voor zij die niet over een aparte ruimte beschikken tot zelfs parttime speelkamer voor de kinderen. En hoe langer hoe meer spreken we niet over een aparte keuken. Keuken, woonkamer en/of eetkamer vloeien mooi in elkaar over. Een uitdaging om de verlichting voor dit alles optimaal te krijgen. Voer voor specialisten!

foto-3-verlichting-pxhere-kopieren

Niemand aanwezig in de keuken? Laat het licht dan, eventueel gedimd, branden voor sfeer en oriëntatie. (Foto: pxhere)

 

Veranderende situatie

Op het werkblad wordt, evident uiteraard, gewerkt. Alle handelingen die er moeten gebeuren om elke keer opnieuw een maaltijd op tafel te toveren, gebeuren op het werkblad. Ook de kookplaat en de spoeltafel nemen we er om diezelfde evidente redenen bij. Wanneer de chef aan het werk is, moet er uiteraard voldoende licht zijn. Daarnaast is het ook de bedoeling dat de kleurtemperatuur aangepast is. Hoor je spreken over warm wit licht en koud wit licht, dan gaat het over de kleurtemperatuur van die lichtbron. Een warme lichtbron geeft een gelig licht en is meer sfeervol, denk daarbij aan kaarslicht of de traditionele gloeilamp. Koud wit licht is eerder blauwachtig. De kleurtemperatuur van een lichtbron voor wit licht wordt uitgedrukt in Kelvin: hoe warmer het licht (lees: geler), hoe lager de kleurtemperatuur is, hoe kouder (lees: blauwer), hoe hoger. Bijvoorbeeld: de kleurtemperatuur van een gloeilamp ligt bij 2800K, gemiddeld daglicht situeert zich rond de 5600K. Bovendien heeft licht van een bepaalde kleurtemperatuur ook een effect op ons als mens. Warm wit licht is eerder relaxerend terwijl koud wit licht ons helpt te concentreren op een bepaalde taak. Zijn we aan het werk, op het werkblad of aan tafel, zorg dan voor voldoende koud wit licht. Huiswerk maken, thuiswerken, de maaltijd bereiden, noem maar op. Allemaal taken waar we de aandacht moeten bijhouden en daar zal koud wit licht ons bij helpen. Zijn de taken klaar en genieten we van de maaltijd, zorg dan voor warm wit licht. Misschien zelfs een beetje gedimd. Vandaag zijn bij de meeste verlichtingsfabrikanten, om niet te zeggen allemaal, voldoende armaturen beschikbaar die gebruikmaken van lampen die kunnen ‘switchen’ van koud naar warm wit licht en terug. Tunable White heet dat.

181213_LIC

Een schets en een gedetailleerd lichtplan leiden naar ‘het juiste licht op de juiste plaats’. (Foto: Naber)

 

Vraag hulp

Zeggen dat er veel verlichtingsfabrikanten zijn, is een understatement zo hoog als een huis. De meeste van deze fabrikanten beschikken over een uitgebreid gamma dat in de woning tot zijn recht komt én daar dus voor voldoende licht zorgt. Verlichtingsspelers met een gamma ‘werkbladverlichting’ zijn minder in aantal en slechts enkelen maken hiervan hun corebusiness. Kijk zeker goed rond bij de verschillende spelers en durf armaturen van verschillende fabrikanten te gebruiken. En om het juiste licht op de juiste plaats te krijgen, doorheen de woning en dus ook in de keuken, kan je steeds rekenen op de verlichtingsspecialisten van verschillende fabrikanten of bij gespecialiseerde lichtontwerpers. Zij tekenen, op basis van jouw wensen en eisen, een verlichtingsplan dat bij jou past.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.