Platform over design en techniek in de keukenbranche
Het koelen en vriezen van de toekomst
Alles bij de hand met een side-by-side opstelling, eventueel met wijnklimaatkast erbij. (Beeld: Liebherr)

Het koelen en vriezen van de toekomst

Het gebruik van een koelkast en een diepvriezer gebeurt, heel cliché maar waar, door iedereen anders. Ook de voorkeuren liggen niet altijd gelijk. Waar de ene de toestellen liever apart heeft, wil de andere ze graag samen, al dan niet in één en hetzelfde toestel. Maar een constante factor is wel het verschijnen, of doorzetten, van enkele trends. 

Op het gebied van koelen en vriezen hebben we de volgende trends gespot:

Energiezuinige toestellen

Een nieuwe trend kun je het niet echt noemen, wel eentje die door een strengere Europese regelgeving en de stijgende energieprijzen steeds belangrijker wordt. We hebben het over duurzaamheid en energie-efficiëntie. De waarheid dient gezegd, ook zonder stijgende energieprijzen was deze trend tot uiting gekomen. Het koperspubliek van vandaag is namelijk meer en meer begaan met deze thematiek, zonder daarbij te willen inboeten aan prestaties of bij­komende snufjes. Want ook daar zien we een groeiende interesse. Extra functionaliteiten kunnen interessant zijn om twijfelende kopers toch over de streep te trekken.

De Freshness Cards van Sub-Zero, handig en steeds bij de hand. (Beeld: Alluance Group)

Lekker en gezond

Enkele van die extra features sluiten aan bij de volgende trend. Het is een trend die zelf een evolutie doormaakt. We zagen enkele jaren geleden, onder invloed van een reeks televisieprogramma’s, de opkomst van de hobbykoks. Mensen zoals jij en ik, geen professionele chefs, wel liefhebbers van lekker eten klaarmaken en serveren. Vandaag zien we dat diezelfde hobbykoks, en in navolging van hen ook een aantal ‘gewone’ koks, een groeiende interesse hebben in vitaminen. Gezond koken met verse producten is aan een razendsnelle opmars bezig en de fabrikanten van koelkasten spelen hier handig op in door features in de toestellen te integreren die de versheid van allerlei producten kan en moet verlengen.

Pelgrim voegt duidelijke visuele aanwijzingen toe om gebruikers te helpen. (Beeld: Pelgrim)

Zones aanpassen

Het is misschien een trend op zich om koelen en vriezen te combineren in één groot toestel of zelfs in een side-by-side opstelling. Maar ook bij deze toestellen zien we een trend voorzichtig opduiken, die van de flexibiliteit. We willen namelijk makkelijker kunnen inspelen op veranderende situaties die misschien meer koelgedeelte en minder vriesvak vereisen dan wat standaard ingesteld is. Zo voorzien verschillende fabrikanten ondertussen de mogelijkheid om in slechts enkele uren tijd het vriesvak (of een deel er van) om te toveren in koelgedeelte, of andersom. Is het lekker weer en organiseer je spontaan een feestje, tover dan het vriesvak om in koelgedeelte om meer drankjes koud te kunnen leggen. Flexibel omspringen met keukenapparatuur, heerlijk toch. •

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.