Platform over design en techniek in de keukenbranche
Het meest gebruikte toestel in de keuken

Het meest gebruikte toestel in de keuken

Dat we voorzichtig en respectvol met water moeten omspringen, is een evidentie. Water is het belangrijkste levensmiddel dat er bestaat en iedereen op aarde maakt er gebruik van. Het spreekt dan ook voor zich dat de (keuken)kranen met dezelfde egards bekeken worden. Niet alleen omdat via de kranen het water heel eenvoudig tot bij ons komt, ook omdat de kraan veruit het meest gebruikte toestel in een keuken is. 

De keukenkraan is één van die uitvindingen die het leven van iedereen een pak makkelijker heeft gemaakt. In plaats van op regelmatige basis water uit de (regen)waterput te moeten halen, brengt de keukenkraan het water zelf naar binnen. Design speelde in de begindagen niet meteen een grote rol, al waren de kranen zeker niet lelijk te noemen. Het feit dat je niet meer buiten moest, door weer en wind soms, om water te halen was veel belangrijker. Keukens werden ook lang verstopt, een ruimte waar niemand mocht komen. Nog een reden waarom de kraan niet meteen het mooiste design moest krijgen. 

Dat is vandaag wel helemaal anders. De keuken moet als het ware gezien worden en dat heeft rechtstreeks effect op het uiterlijk van de toestellen. Zonder de technologie en belangrijke features uit het oog te verliezen kwam design meer en meer in het aandachtsveld. Een gezonde mix van handige features en een mooie vormgeving, dat is de kraan van vandaag. En er is een kraan voor elk type keuken.

Handig in gebruik

Verschillende fabrikanten bieden een ruime keuze aan keukenkranen aan. Het aanbod is zo groot dat consumenten misschien door de bomen het bos niet meer zien. Verschillende materialen, andere  vormen en afmetingen en nog een hele reeks nuttige en handige functionaliteiten. Het gebruik van de keukenkraan is dan wel eenvoudig – alle fabrikanten hameren immers op gebruiksgemak als aandachtspunt – de keuze van de perfecte keukenkraan is minder evident. 

Het aanbod gaat van eerder klassiek qua vormgeving en materiaalkeuze tot extravagant en alle mogelijkheden tussenin. Ook qua afwerking zijn er tal van mogelijkheden. Roestvrijstaal en chroom zijn de meest genoemde. Daarnaast zijn verschillende kleuren beschikbaar. Denk maar aan wit en de almaar populairder wordende zwarte afwerking. Wie al eens graag van kleurtje veranderd, kan bij enkele fabrikanten terecht voor een kleurrijk jasje voor de kraan. Een gekleurde sleeve die je over de kraan kan schuiven. Ben je de kleur beu en wil je veranderen? Simpelweg het jasje weer uitdoen en een andere aandoen.

Andere handige features die veelvuldig voorkomen zijn de 360° zwenkbaarheid van de kraan en de uittrekbare uitloop. De bewegingsvrijheid die je zo creëert maken het dagelijkse werk rondom de spoeltafel makkelijker. Kranen met een hoge uitloop geven de ruimte om ook met hoge potten vakkundig om te gaan.

Verschillende fabrikanten werkten ook een oplossing uit om een gekend keukenprobleem op te lossen. Je kent het wel, de spoeltafel voor de keukenvenster, een knappe en handige keukenkraan en de keukenvenster die niet meer of nauwelijks nog open kan omdat de kraan in de weg staat. Oplossing: een omklapbaar model of een model waarvan het kraanlichaam platgelegd kan worden zodat de venster toch helemaal opengaat.

Het oog wil ook wat

Smaken verschillen. Een huizenhoog cliché maar toch is het zo. Muziek, lievelingsdier, sport om te beoefenen, keuze van interieur. Niemand is identiek aan zijn of haar buren. De keukenkraan ontsnapt ook niet aan het verschil in smaak. Dat verklaart het uitgebreide gamma aan vormen, afmetingen en design van de keukenkraan bij de verschillende fabrikanten. Voor elk type keuken – lees: voor elke smaak van de consument – bestaat er wel een perfecte keukenkraan.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.