Platform over design en techniek in de keukenbranche
Hygiëne is het sleutelwoord  in de keuken

Hygiëne is het sleutelwoord in de keuken

Bij een keuken denken we snel aan de functionele aspecten van een toestel en aan hoe het totaalplaatje eruit zal zien. Een belangrijk aspect dat zeker niet over het hoofd mag gezien worden, is de hygiëne.

Wie een kijkje neemt in het productassortiment van de Franse fabrikant Delabie, merkt het meteen op. Naast water (kranen voor publieke ruimten, ziekenhuizen,…) is het vooral hygiëne wat de klok slaat. Een absolute vereiste, weet de fabrikant. Een aantal handige hygiënetips die Delabie geeft, lijken evident: regelmatig de handen wassen, steeds zorgen voor een propere werkplek, de keuken opdelen in verschillende werkzones voor het bereiden van het voedsel, de afwas doen, enzovoort. Deze tips hebben zelfs niets met de keukentoebehoren of het gebruikte voedsel te maken. Delabie zet echter zwaar in op de hygiënische eigenschappen van haar gamma zelf.

De juiste producten op de juiste plaats zorgen voor efficiëntie én hygiëne in de keuken.

 

Conform strenge regels

De handen regelmatig én op de correcte manier wassen blijft de belangrijkste handeling in de strijd tegen eventuele besmettingen en het optreden van voedselvergiftigingen. Uiteraard is de kwaliteit van de ingrediënten eveneens een belangrijke factor. “Het wassen van de handen reduceert aanzienlijk de kans op problemen”, benadrukt Delabie. “De regels en normen zijn dan ook heel streng. Volkomen terecht. Het spreekt toch voor zich dat in alle lokalen waar levensmiddelen worden verhandeld of bereid een handwasbakje aanwezig is, met bovendien de toevoer van zowel warm als koud water. Het moet mogelijk zijn dit handwasbakje te bedienen zonder de handen te gebruiken. Dit uiteraard om de verspreiding van bacteriën te vermijden. Ook verplicht aanwezig: een verdeler met vloeibare zeep, wegwerphanddoekjes en een hygiënisch (pedaal)vuilnisbakje om de handdoekjes in weg te gooien. De handwasbakjes in ons gamma voldoen aan alle normen opgesteld door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Neem nu onze handwasbakjes vervaardigd uit bacteriostatisch RVS 304. We beperkten het aantal onderdelen en koppelstukken zodat bacteriehaarden niet kunnen ontstaan. De bediening gebeurt met de knie ofwel automatisch bij de detectie van handen.”

Kies het juiste materiaal

In een professionele keuken is een optimale productiviteit broodnodig. Het is immers de bedoeling dat de bereidingen tijdig klaar zijn en naar de klanten gaan. De kwaliteit van de uitrusting heeft een rechtstreeks effect op deze productiviteit. Uiteraard hebben we het dan over de potten en de pannen, maar ook de voorspoelkolommen, de kranen, de uitgietbakken, en zo meer. Die moeten gekozen worden in functie van een aantal parameters. Het aantal tafels en het type restauratie zijn voor de hand liggend, maar ook de naleving van de hygiënenormen, de ergonomie en de gebruiksvriendelijkheid zijn belangrijke eisen. Delabie: “Het vermijden van bacteriehaarden is een belangrijk aspect bij de keuze van het juiste materiaal. We raden dan ook aan gebruik te maken van bacteriostatisch roestvrijstaal, van koperen toevoerbuizen met een lage waterretentie, van voorspoelkolommen met een zuil en uitloop met gladde binnenkant en van kranen met hygiënische straalbrekers. We bevelen ook afneembare kranen en uitlopen aan, handig voor de reiniging van de binnenkant en om de bacteriële biofilm te verwijderen. Afvoerpluggen met een hol rooster zonder schroef vermijden eveneens dat water zich verzamelt en blijft staan. Deze pluggen zorgen voor vrije doorstroming, ze voorkomen vuilophoping en verminderen het aantal microbiële nissen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.