Platform over design en techniek in de keukenbranche
Inspirerende overall-terugblik op twee Duitse beurzen
De stand van Fravol op de beurs in Hannover, de LIGNA.

Inspirerende overall-terugblik op twee Duitse beurzen

‘Soms een pas op de plaats, toch genoeg nieuwe inspiratie voor de keukenbranche’

Met Geert Nefkens, directeur/eigenaar van GN Kantentechniek en Fravol Nederland, bespreken we twee beurzen die onlangs werden georganiseerd en waar voor de keukenbranche veel was te ontdekken. We hebben het over de Interzum in Keulen (D) én de Ligna in Hannover (D), dé machinebeurs voor houtbewerking. “Het waren twee nuttige bezoeken”, aldus Geert.

Het Tsjechische Hranipex pakte groots uit in Keulen tijdens de Interzum. Logisch, want Hranipex vestigt zich binnenkort ook in Nederland.

LIGNA – HANNOVER

“Het viel mij op dat de stands gemiddeld kleiner waren in vergelijking met eerdere edities”, zegt Geert. “Ik heb het gevoel dat fabrikanten een pas op de plaats hebben gemaakt. Logisch: er is economische onzekerheid én het was de eerste editie ná alle corona-ellende: dus misschien werd de kat eerst uit de boom gekeken. Wat me goed deed: er waren ontzettend veel Nederlanders. En, ik durf hier toch ook wel de conclusie te trekken dat iedereen daar met een helder doel kwam. Iedereen is dus – gelukkig- nog steeds verstandig bezig met zijn vakgebied.”

“De robotisering van de branche was op de beurs in ieder geval een hot topic. Ik heb nog nooit zo veel robots bij elkaar gezien. Ik denk wel dat – alles wat ik daar zag – in eerste instantie relevant is voor de grote jongens in het vakgebied maar vraag het me nog maar eens over tien jaar: ook kleinere bedrijven zullen dan gerobotiseerd zijn. Verder zag ik een groot aanbod van CNC- en kantenaanlijmmachines, vooral uit China, Taiwan en Turkije. Tja, die zoeken toch ook hun weg naar de handel in Europa. Ook constateerde ik dat er minder aandacht was voor Hot-Air/laserkantenband. Niet onlogisch: het zijn enorme energieslurpers. Wel was er veel focus op milieu en duurzaamheid. Groene eco-producten leken op veel stands de rode draad van de presentaties.”

De stand van LCM op de LIGNA in Hannover.

INTERZUM – KEULEN

“Ik vond het lastig om écht nieuwe producten te vinden. Aan de andere kant was er wel heel veel aanbod van decoratief plaatmateriaal. Veel meer eigenlijk dan we in Nederland kennen. Met name in de oppervlakteafwerking en de structuren zag ik genoeg variaties. Ook dat vind ik begrijpelijk: in de keukenmarkt wil de consument steeds meer een eigen stempel drukken op hoe de look and feel wordt van zijn eigen keuken. De vraag wordt dus diverser. En daar wordt op ingespeeld.”

“Verder was ik blij met het nieuws van Lamello. Zij komen in september met een nieuwe demontabele meubelverbinder: de Clamex S-20, die universeel op elke handmachine te gebruiken is met een 4 mm frees. Dit is dan van toepassing op panelen met een dikte vanaf 8 mm. Dat is goed nieuws want dat was tot nu toe niet mogelijk. Voor iedere keukenontwerper of architect levert dit geheid veel inspiratie op want je kunt nu méér en andere keuzes maken.”

“En als je het dan hebt over de finishing touch in de keuken, dan kom je uiteraard ook bij het meubelbeslag. Ik zag echt een enorm aanbod. Veel meer dan ik had verwacht. Van bling bling tot klassiek. En alles wat er tussenin zit. Het Tsjechische bedrijf Hranipex – ook mijn leverancier – vestigt zich vanaf 1 juni in Roermond en komt dan ook voor het eerst met meubelbeslag. Ze introduceren het merk RIEX, een eigen label. Ook hier denk ik dat dit echt een nieuwe waarde zal zijn in de keukenbranche.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.