Platform over design en techniek in de keukenbranche
Kies het juiste werkblad

Kies het juiste werkblad

Welk keukenwerkblad willen we? Naar alle waarschijnlijkheid de vraag die consumenten het meest stellen en tegelijk een van de belangrijkste en moeilijkste keuzes op het lijstje. En dat is normaal. Het werkblad domineert immers het uitzicht van de keuken en heeft ook een (grote) invloed op het budget.

Het werkblad valt het meest op in een (nieuwe) keuken. Bovendien krijgt het van vele fabrikanten de bijnaam ‘het meest gebruikte toestel in de keuken’. Aan het werkblad gebeurt de magie. Hier worden de ingrediënten omgetoverd tot een (feest)maaltijd, elke dag opnieuw. Aan het werkblad verzamelen alle gezinsleden en bij een feestje komen ook de gasten voorbij. Kortom, het werkblad beschikt best over de gewenste praktische eigenschappen maar ook de gewenste look. Gelukkig zijn er veel materialen en nog meer verschillende afwerkingen voorhanden zodat elke klantvraag een passend werkblad als antwoord krijgt.

Stand: nobilia, LivingKitchen, Halle 5.2

Ook tijdens een vakbeurs verzamelen mensen aan het werkblad voor een hapje, een drankje en een goed gesprek. (Foto: Living Kitchen)

 

Vragen stellen

Bij de keuze van een keukenwerkblad ga je best niet over één nacht ijs. Zoals gezegd, het gaat om een wezenlijk onderdeel van de keuken, zowel qua budget als qua uitzicht. Zoek eerst een antwoord op een aantal belangrijke vragen over oppervlakte en onderhoud. Kies je zo onderhoudsvrij mogelijk, bestand tegen allerlei invloeden van buitenaf of mag het werkblad een ‘gebruikt’ uitzicht hebben? Dat geeft ongetwijfeld al een duidelijke richting. Komt een klant in een keukenzaak en zijn deze vragen nog niet beantwoord, dan is het uiteraard aan de verkoper in de zaak om deze geduldig met de klanten te overlopen. Niemand koopt graag een kat in een zak en met een eerlijke communicatie en duidelijke vraagstelling vermijd je boze of ontgoochelde reacties achteraf.

foto-3-werkbladen-kopieren

Een natuurlijk materiaal als werkblad? Denk ook eens aan hout. (Foto: pxhere)

 

Terugkerende eisen

Het is perfect mogelijk een soort FAQ op te stellen met veelgebruikte vragen die klanten stellen. Zo geraak je snel bij het gewenste materiaal en dient ‘enkel’ het uiterlijk ervan gekozen te worden. Een keuze die op zich al moeilijk genoeg is. Als klanten willen dat hun werkblad bestand is tegen warme potten en pannen komen ze vanzelf uit bij keramiek als materiaal. Of het verstandig is om de potten rechtstreeks op het blad te plaatsen, laten we in het midden. Een leuke onderzetter beschermt enerzijds het werkblad toch tegen overdreven warmte en is anderzijds een tof accessoire waarmee je een glimlach op het gezicht van je bezoekers kan toveren. Een onderhoudsvrij werkblad, bestaat dat? Een minimum aan onderhoud is misschien een realistischere omschrijving. Wie niet met specifieke producten, en al zeker niet dagelijks, aan de slag wil gaan om het werkblad proper te houden, kan de keuze van materiaal al kleiner maken tot laminaat, keramiek, composiet en staal. Een natuurlijk materiaal als vereiste? Kijk dan naar werkbladen van hout, natuursteen of marmer. Een groot voordeel bij deze materialen is het unieke resultaat. Geen twee werkbladen zijn identiek. Ze vergen echter meer verzorging en onderhoud dan andere materialen.

Een helpende hand

Ook het budget en het gebruik van de keuken spelen een belangrijke rol. De gouden tip voor klanten luidt dus: denk goed na over de verwachtingen die je aan een werkblad stelt en probeer in te schatten hoe en wie de keuken vooral zal gebruiken. Met gerichte vragen of stellingen kan je klanten hierbij helpen. Het betreft een wezenlijke hap uit het keukenbudget en wat hulp en onder­steuning van keukenprofessionals is daarbij meer dan welkom.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.