Platform over design en techniek in de keukenbranche
Sneller en efficiënter produceren, zonder productiefouten

Sneller en efficiënter produceren, zonder productiefouten

De maakindustrie heeft een enorme evolutie doorgemaakt. Dat was ook noodzakelijk om te blijven inspelen op de eisen van de klanten: een hogere kwaliteit, snellere leveringen en lagere prijzen. Ook voor keukenfabrikanten, maatkastenproducenten, interieurbouwers en schrijnwerkers komt het erop aan efficiënter te werken en ten allen tijde fouten te vermijden. De software van Vlecad voor het maken van CNC-programma’s vanuit een tekening en voor het volautomatisch aansturen van het productieproces kan hen daarbij helpen.

vlecad1_studiovision_vlecad_hr_07_sv5_4845-kopieren

Lars Vliegen is de zaakvoerder van Vlecad, het softwarehuis dat meer dan 30 jaar geleden door zijn vader werd opgericht.

 

Jos Vliegen richtte 33 jaar geleden zijn firma Vlecad op met de intentie om vanuit een CAD-programma een CAM-gedeelte te schrijven, waardoor de productie in de massief verwerkende industrie vanuit een tekening aangestuurd kon worden. Na de eeuwwisseling werd gestart met de ontwikkeling van volledig eigen softwareoplossingen, waardoor nu zowel het CAD- als het CAM-gedeelte in eigen beheer uitgewerkt wordt. Zo kan de specialist kort op de bal spelen bij vragen van de klanten. Samen met een team van gedreven medewerkers zet zoon Lars Vliegen het levenswerk van zijn vader verder en wil hij nationaal en internationaal verder groeien om elke klant steeds weer de beste service te garanderen. Daarom investeerde de firma onder meer in een nieuwbouwkantoor met grote opleidingslokalen.

“Vooraleer ik met de ontwikkeling van software begon, deed ik eerst de nodige ervaring op aan machines op de werkvloer. Daardoor ken ik de materie door en door en kan onze software perfect afgestemd worden op de problemen van bedrijven bij het aansturen van machines en het voorkomen van fouten,” geeft de huidige zaakvoerder aan. “Onze softwarepakketten Korpus voor de productie van maatkasten en AutoFIT voor de optimalisatie van het volledige productieproces vinden uiteindelijk hun oorsprong in de steeds sneller evoluerende industrie. We bieden keukenfabrikanten, maatkastenproducenten en interieurbouwers een totaaloplossing, waarmee het productieproces vereenvoudigd en geoptimaliseerd wordt.
Zo zijn de bedrijven klaar voor de uitdagingen van vandaag en die van morgen.”

vlecad2_vlecad-bree-48-kopieren

Om nationaal en internationaal verder te groeien en de klanten dezelfde hoge kwaliteit van service te garanderen, investeerde de firma onder meer in een nieuwbouwkantoor met ruime opleidingslokalen.

 

Problemen oplossen

Bij contacten met management en operatoren van maakbedrijven kwamen heel vaak dezelfde problemen naar boven. In veel gevallen is er niemand meer die een machine kan bedienen als de operator, die de variabele programma’s schreef, vertrekt. Verder moeten veel firma’s alle programma’s opnieuw aanmaken als ze een machine vervangen door een systeem van een ander merk. “Als de CNC-programma’s vanuit een tekening aangemaakt worden, is er minder kennis nodig en kan zelfs een tijdelijke medewerker of stagiair de machine bedienen. Bovendien is onze software merkonafhankelijk, waardoor vanuit Korpus zowel naar machine X als naar machine Y gestuurd kan worden,” stelt Lars Vliegen. “We stelden ook vast dat de foutenlast vrij hoog was. Het project passeerde bij verschillende personen, die elk hun mening hadden over hoe ze het tot een goed einde konden brengen. Iedereen werkte dan ook op een andere manier, waardoor er onderdelen verkeerd gemaakt werden. Dankzij onze software is er geen verkeerde communicatie mogelijk. Door vanuit Korpus een tekening uit te werken, waarna we een zaagoptimalisatie krijgen, CNC-programma’s en technische tekeningen, zit iedereen op dezelfde golflengte.”

vlecad4_werkvoorbereiding-13-kopieren

De software toont waar de bottleneck in een productie zit en laat de firma toe om gericht oplossingen te zoeken voor dat probleem.

 

Totale automatisatie

Vlecad biedt ook software voor het optimaal aansturen en monitoren van een volledig geautomatiseerd productieproces met platenmagazijnen, nestingmachines, automatische etiketeerstations, kantenlijmers, en zo meer. “Vooral bedrijven waar het atelier al verregaand geoptimaliseerd is, hebben interesse in dergelijke software. Het onderdeel wordt bij elke handeling gescand zodat men het kan traceren, maar ook kan bepalen hoeveel tijd het in beslag neemt om het te verwerken, van het zagen/nesten tot afgewerkt product,” geeft Vliegen nog mee. “Zo kunnen bedrijven zien waar de bottleneck in hun productie zit en bepaalde procedures vereenvoudigen of het machinepark uitbreiden om het probleem op te lossen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.