Platform over design en techniek in de keukenbranche
Terug van even weggeweest

Terug van even weggeweest

Al heel lang, met de nodige pieken en dalen, is marmer een populaire steensoort. In tegenstelling tot bijvoorbeeld arduin is marmer een zacht materiaal waardoor het gemakkelijk bewerkt kan worden. De mogelijke toepassingen zijn dan ook talrijk. Keukenwerkbladen zijn daar maar één van.

Kiezen voor marmer, dat is kiezen voor een authentiek stuk. Dat is kiezen voor een uniek item in de keuken. Nergens anders ter wereld zal je een werkblad vinden met exact dezelfde look. Marmer is beschikbaar in heel veel kleurschakeringen en dat is, samen met het unieke patroon, een sterk argument voor de keuze voor marmer als materiaal. Bovendien blijft een marmeren werkblad ook na de plaatsing evolueren. De vele dagelijkse handelingen in een keuken kunnen wel eens een impact hebben op het marmer. Denk maar aan de inwerking van zuren wanneer tijdens het koken gemorst wordt, denk maar aan het krassen van een sleutel die mee gegrist wordt, denk maar aan het morsen van wijn tijdens het inschenken van een glaasje voor je gasten, … “

Werkblad en wanden in marmer. (Foto Louis Culot, Fierens keuken en interieur, Luc Roymans)

Veelzijdig materiaal

Marmer is een harde materie. En tegelijkertijd voelt het zacht aan én is het relatief eenvoudig en goed te bewerken. Dat klinkt uiteraard als muziek in de oren van de vele bedrijven die marmer bewerken voor allerhande toepassingen. Bij keukenbladen gaat het om de uitsparingen voorzien voor onder meer de spoelbakken, bij andere toepassingen van marmer gaat het bijvoorbeeld om een bepaalde vorm uit een grote plaat snijden. Want marmer leent zich uitstekend tot gebruik doorheen de woning. Keukenbladen zijn een fel in het oog springende toepassing dankzij het grote formaat ervan én het feit dat de keuken een centrale rol speelt in het dagelijkse leven. Ook in badkamers komt marmer mooi tot zijn recht. Daarnaast zijn allerhande interieurtoepassingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld tafels met een marmeren blad, haardwanden, vloeren, vensterbanken. Tal van verlichtingsfabrikanten hebben in de loop der jaren marmer ontdekt als materiaal om mee te werken. Een designicoon van Flos, met name de Arco vloerarmatuur, is daar een gekend voorbeeld van. Een massieve blok marmer houdt de armatuur met de gekende grote boog mooi in evenwicht.

Keukenjuweel

Op naar de keuken, waar marmer gedurende vele jaren een populaire keuze was. De opkomst van andere materialen, keramiek en composiet op kop, zorgde voor een dip wat betreft de keuze voor marmer. Niet dat marmer helemaal vergeten werd, maar de nieuwere materialen met hun specifieke kenmerken kregen de voorkeur van de keukenplanners en hun klanten. Marmer bleef – en blijft – echter een rijke bron om naar terug te grijpen, getuige daarvan de vele keukenwerkbladen in een ander materiaal dan marmer maar wel met een marmerlook. De laatste jaren zien de natuursteenbedrijven echter een stijging wat betreft marmeren werkbladen en achterwanden. Ondanks dat er materialen zijn die “beter” bestand zijn tegen dagelijks gebruik, kiezen meer en meer mensen bewust voor marmer. Het unieke karakter van wat het grootste keukentoestel wordt genoemd, speelt hierbij een belangrijke rol. De gevoeligheden van marmer ten opzichte van bijvoorbeeld zuren en krassen worden erbij genomen, klinkt het in koor.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.