Platform over design en techniek in de keukenbranche
Van het ene keukennieuwtje naar de andere innovatie
Skyline Edge Play met Motion Lights, het paradepaardje van dit jaar bij berbel. (Beeld: berbel)

Van het ene keukennieuwtje naar de andere innovatie

De Küchenmeile-drukte ligt weer achter ons. Tijd om al het nieuws te verzamelen en in te plannen. Want de komende maanden volgen de productlanceringen, nieuwe fronten, rasters en andere innovaties elkaar op. Tijd om te oordelen welke keukenopstellingen in de showroom (deels) aangepast moeten worden.

Tradities zijn er om in ere te houden. Komt september dichterbij, dan komt ook de Küchenmeile dichterbij. De vele keukenfabrikanten zetten hun deuren wagenwijd open en ontvangen de keukenprofessionals die van heinde en verre komen om ondergedompeld te worden in een bad van keukennieuws. De lijst ‘te bezoeken’ wordt ook voor ons almaar langer. Want naast de Hausmesse van de fabrikanten staan ook exposanten op Gut Böckel, area30, House4Kitchen, Architekturwerkstatt en andere toplocaties klaar om hun kunnen te tonen. En als klap op de vuurpijl was ook het nazomerzonnetje van de partij. Allemaal topingrediënten om van de Küchenmeile 2023 weer een topper te maken. Op de volgende pagina’s leest u een bloemlezing van onze ontdekkingen in Löhne (D) en omstreken, en dat in willekeurige volgorde.

berbel

Drie nieuwe afzuigkapmodellen bij berbel. Naast de Ergoline Base, het instapmodel in de Ergoline-serie hoofdvrije kappen, komen er twee nieuwe Skyline Edge-modellen bij. “Deze eyecatchers mogen, nee móeten, gezien worden”, aldus Julia Mackenbach van berbel. “De nieuwe Skyline Edge Base is in deze collectie het basismodel. Uiteraard beschikt het over het gekende liftsysteem met een verstelhoogte van maximaal 1200 mm. Ook het lichtconcept is indrukwekkend.” De krachtige led-kookplaatverlichting én de effectverlichting zijn instelbaar op verschillende lichtsterkten en kleurtemperaturen zodat de gewenste sfeer binnen handbereik ligt. De stijlvolle lichtrand maakt van het licht ook een designelement. “Skyline
Edge Play is dé highlight van het jaar”, benadrukt Mackenbach. “Een verscheidenheid aan nieuwe functies is beschikbaar om de eilandkap aan te passen aan individuele wensen en voorkeuren tijdens het koken. De bediening gebeurt zonder de afzuigkap aan te raken en ook het aanpassen van functies gebeurt op deze manier. Handbewegingen volstaan, prutsen met natte of vuile vingers is niet meer nodig. Een liftsensor aan de zijkant helpt bij het bedienen van het liftsysteem en de bewegingssensor in het midden dient om de kookplaatverlichting in en uit te schakelen en om de ventilatorstand aan te passen. Een bijzonder kenmerk is bovendien de berbel Motion Lights, 12 lichtsequenties die variëren van geleidelijke kleurwisselingen over dynamische lichteffecten tot kalmerende kleuren. De look van de afzuigkap is dus aanpasbaar aan de eigen gemoedstoestand of de sfeer in de keuken.” 

Samsung

Een aanzienlijke uitbreiding van het portfolio zagen we bij Samsung. Kookplaten van 80 cm waren er al, de fabrikant voegt er nu een Slim Fit-versie aan toe. Identieke prestaties met het bijkomende voordeel dat deze in werkbladen van slechts 10 mm dun geïnstalleerd kan worden én dat de geringe diepte van de bodem meer ruimte overlaat voor bijvoorbeeld lades. “De wifi-connectie is een constante bij Samsung en ook deze 80 cm Slim Fit krijgt deze mee”, aldus Nedzad Gutic, Director Home Appliances bij Samsung Electronics. “Gebruikers houden zo makkelijk de instellingen van de kookplaat in de gaten en bedienen wat er op de kookplaat gebeurt via een smartphone of spraakassistent.” Koken doen we uiteraard met verse ingrediënten en daar dragen de nieuwe Samsung inbouwkoelkasten aan bij, met een hoogte van 177 cm en een volume van 264 liter. De nieuwe generatie apparaten heeft een energieklasse C1 en dankzij de Cool Select+ kan nog extra energie worden bespaard. Deze regelt immers de Twin Cooling technologie via vijf verschillende modi. “Bijvoorbeeld het vriesvak gaan gebruiken als een normaal koelkastcompartiment of één van de compartimenten volledig uitschakelen”, somt Gutic enkele mogelijkheden op. De Metal Cooling-technologie houdt dan weer de binnentemperatuur zo constant mogelijk, zelfs met een deur die wat vaker opengaat. De technologie slaat de kou op en vermindert zo temperatuurschommelingen zodat voedsel langer vers blijft. De nieuwe toestellen zijn geschikt voor wifi, bediening kan via de SmartThings app. Via de AI Energy Mode is een bijkomende energiebesparing tot wel 15% mogelijk.

Het segment koelen krijgt een flinke impuls met de nieuwe inbouwmodellen. (Beeld: Samsung)

Quooker

De nieuwe finishes die Quooker recent introduceerde voor de kranen Quooker Fusion en Quooker Flex sierden ook de stand op area30. “Een nieuwe afwerking creëren, doen we niet zomaar één twee drie”, horen we op de stand van Quooker. “We volgen uiteraard de trends die in de verschillende sectoren opduiken én we luisteren naar wat de keukenmarkt ons zegt. Een beurs zoals area30, en bij uitbreiding de Küchenmeile, blijft een spannend moment. De keukenprofessional die met onze producten zal werken, komt hier immers een kijkje nemen. De reacties op de nieuwe finishes gunmetal en rosé koper zijn positief en dat stemt ons bijzonder blij.” Gunmetal is een materiaal dat diep donkergrijs combineert met blauwe ondertonen en aan een flinke opmars bezig is in het hedendaagse interieur. Het veelzijdige rosé koper matcht met verschillende keukenstijlen en kleurpaletten waar het steeds een ander effect krijgt.

Gunmetal is een populaire kleur in het hedendaagse interieur. (Beeld: Quooker)

Liebherr

Ook bij Liebherr veel aandacht voor duurzaamheid, zonder daarbij een stijlvolle keuken­omgeving uit het oog te verliezen. De specialist in koelen en vriezen zet voluit in op de baanbrekende BluRox-technologie waarmee een jarenlang permanent laag energieverbruik wordt bereikt. “Geen isolatieschuim of isolatieplaat”, legt Jeffrey Nicolaï ons uit. “Het basisproduct van BluRox is het vulkanisch gesteente perliet dat we fijnmalen en in een isolatiezak stoppen. Die zak wordt dan vacuüm getrokken en dan in de zijkant, achterwand en in de deur van de koelkast of diepvriezer verwerkt. De voordelen zijn tweeledig. Enerzijds is deze isolatiemethode efficiënter en dus beter, anderzijds winnen we er plaats mee. Voeg daarbij het volledig recyclebaar zijn van dit materiaal en je weet dat wij hier volop mee doorgaan. We begonnen atypisch voor Liebherr met een vrijstaand model maar met de volle overtuiging dat het hele inbouwassortiment ook zal volgen.” Ook het hoogwaardig BlackSteel-interieur kreeg de nodige aandacht bij Liebherr. Het sluit mooi aan bij de huidige, donkere keukenesthetiek. Zowel de achterwand als de binnendeur van het toestel zijn voorzien van een zwart roestvrijstalen oppervlak met een geborstelde structuur. Ook de sierlijsten zijn uitgevoerd in BlackSteel om zo de donkere look compleet te maken.

De hoogwaardige BlackSteel-afwerkingen in de Liebherr-toestellen combineert mooi met de moderne donkere keukens. (Beeld: Liebherr)

Wave Kitchen Products

Laaiend enthousiast is Vincent van den Berg van Wave Kitchen Products over ‘het meest gefotografeerde toestel van de voorbije dagen’. Hij loodst ons mee naar een opvallend kookeiland waarboven drie zwarte ‘emmers’ op een eerder speelse wijze hangen. “Dit is een prototype”, legt Van den Berg uit. “Ik haalde mijn inspiratie voor de Buckets, zo heet immers deze afzuigkap, uit de verlichtingswereld. Het leuke is dat de twee die boven het kookveld hangen afzuiging en verlichting combineren. De rechtse, die boven de spoelbak, is enkel verlichtingsarmatuur. Zulke leuke composities zijn perfect mogelijk. Laat de afzuigkap een meubelstuk zijn, kies bewust voor eyecatchers in plaats van ze weg te stoppen. En maak leuke composities met ‘enkel’ verlichtingsarmaturen om in keuken en woonkamer een esthetisch geheel te maken. De aanwezige plasmafilter garandeert bovendien dat we schone lucht weer de keuken in blazen.” 

Vincent van den Berg: “Laat de afzuigkap een meubelstuk zijn.” (Beeld: Wave Kitchen Products)

V-ZUG

Heb je zin in een gezellig etentje en nodig je daarom een aantal vrienden en familie uit? Geen zorgen, met de CombiSteamer V6000 Grand stoomoven van V-ZUG beschik je over een extra breed toestel om grotere gerechten te bereiden. Ook het klaarmaken van verschillende gerechten tegelijkertijd kan perfect in deze brede partner in crime. De handige AutoBraad-functie detecteert de omvang en textuur van ieder gerecht en bepaalt daarmee meteen de juiste bakwijze, duur en temperatuur. Daarnaast zorgt de PowerSteam voor een snelle kooktijd zonder dat smaken verloren gaan. “De Grand stond vorig jaar tijdens de Küchenmeile al vooraan in Architekturwerkstatt”, bevestigt Don Wijnschenk van V-ZUG. “De aandachtige bezoeker ziet wel een verschil ten opzichte van vorig jaar. We voegen immers een nieuwe kleur toe aan het V6000 topsegment waartoe ook onze Grand behoort. Naast Platinum en Zwart is er nu ook Pearl. En met de CoffeeCenter V6000-koffiemachine staat na de service in een handomdraai iedere gewenste koffievariant klaar. De V6000 is eveneens beschikbaar in dezelfde kleuren voor een homogene esthetiek.”

Grote gerechten of meerdere gerechten tegelijkertijd klaarmaken? Kinderspel in de bredere CombiSteamer V6000 Grand stoomoven van V-ZUG. (Beeld: V-ZUG)

BORA

Een tripje naar Herford, en meer specifiek de nieuwe stek van BORA, stond eveneens op de planning van menig keukenprofessional. En met de slogan ‘More than cooking’ wist BORA ons met meer dan ‘alleen’ deze fraaie nieuwbouw te verrassen. We kennen hen uiteraard van de kookplaten met geïntegreerde afzuiging en twee jaar geleden kwam daar de professionele stoomoven voor thuis, de BORA X BO, bij. De Küchenmeile 2023 bleek een nieuwe stap te zijn in de evolutie van BORA als toestellen- of zelfs totaalfabrikant te zijn. Want in één keer voegt BORA de BORA Cool en BORA Freeze (koelen en vriezen), de BORA Horizon en BORA Stars (verlichting) en de BORA QVac (geïntegreerd vacumeerapparaat) toe aan het assortiment.

Een volledige BORA-keuken ligt binnen handbereik nu er ook een koelkast, diepvriezer, verlichting en vacumeerapparaat bij komen. (Beeld: BORA)

“Het is voor ons een meer dan logische stap en uiteraard gebeurde de productontwikkeling op z’n BORA’s”, aldus Birgit Höss van BORA. “Zowel design als technologie kregen de nodige aandacht. Bij onze koelkast en diepvriezer zorgen we met een geurfilter voor frisse lucht in de toestellen. Bovendien werkten we een geavanceerd luchtcirculatieconcept uit om de temperaturen in het toestel stabiel te houden. De koel-vriescombinatie werkt met twee aparte koelcircuits. Zo voorkomen we luchtuitwisseling en geuroverdracht tussen beide ruimtes. Met de BORA Horizon en BORA Stars spelen we in op de groeiende aandacht voor een goede verlichting in de keuken. Een optimale belichting tijdens het koken en een aangename sfeer tijdens het eten en erna, daar zorgen de lineaire BORA Horizon en de verticale BORA Stars voor. En het handige en geïntegreerde vacumeerapparaat BORA QVac stelt gebruikers in staat levensmiddelen tot driemaal langer te bewaren. Weg met voedselverspilling!”

Legrabox Pure Wood, dé primeur van Ballerina. (Beeld: Ballerina)

Ballerina Küchen en Häfele

Slaan twee gekende spelers in de keukenindustrie de handen in elkaar, dan loert innovatie om de hoek. Dat bleek ook uit de uitnodiging van Ballerina Küchen en Häfele voor een gezamenlijke persconferentie. Op de agenda stond immers de voorstelling van een ‘wereldprimeur’. De Legrabox Pure Wood kreeg de spotlight. “Geen lade met de look van hout”, klonk het in koor bij de beide fabrikanten. “Wel het metalen frame van de Legrabox dat dankzij een complex proces voorzien wordt van een laag fineer van hoogwaardig eikenhout. Idem voor de achterwand en de legplank. De voordelen van de Legrabox blijven uiteraard behouden.”

Sachsenküchen

Het beursthema ‘New Inspirations’ van Sachsen­küchen viel in de smaak. De fabrikant telde maar liefst 33% meer bezoekers dan vorig jaar. “We zijn trots dat we bij veel keuken­professionals een vaste stopplaats in hun rondrit zijn geworden”, aldus Robin Deuster van Sachsenküchen. “Onze tentoonstellingsruimte in het Kitchen Center te Löhne werd helemaal opnieuw ingevuld en we reikten de bezoekers talrijke ideeën en mogelijkheden aan om later mee aan de slag te gaan. Vandaar het New Inspirations-thema.” De showroom werd door Sachsenküchen ingedeeld in verschillende ‘appartementen’ waarin telkens nieuwe ideeën, materialen of andere nieuwe ontwikkelingen een plaats kregen. En meteen in de eerste box ontdekten we het Face Line Concept dat speelt met planningsdieptes en frontoverstekken. Verborgen lichtprofielen versterken nog meer dit effect. In combinatie met het nieuwe Connect-regaalsysteem, eveneens mogelijk uit te rusten met verticale lichtprofielen, ontstaat een holistisch woonconcept met een hoge mate van ontwerp­onafhankelijkheid. “En dat is waar het om draait”, aldus Deuster. “We willen de keukenplanners de mogelijkheden aanreiken om steeds weer unieke en heel persoonlijke keukens te ontwerpen.”

Spelen met planningsdieptes, frontoverstekken en licht bij Sachsenküchen. (Beeld: Samsung)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.