Leef-, woon- en werkruimtes worden zodoende almaar compacter, terwijl de eisen inzake comfort weer hoger komen te liggen. Een boeiende uitdaging voor interieurarchitect, meubelmaker en interieurbouwer, die met intelligente en ergonomische oplossingen over de boeg moet komen.
In tal van Europese steden zien we dat de beschikbare ruimte afneemt en de prijs per vierkante meter stijgt. Tegelijk eisen we steeds meer comfort en, in het bijzonder het afgelopen jaar, voldoende flexibiliteit. Er is dan ook een toenemende vraag naar het ombouwen van kleine kamers tot multifunctionele ruimtes waarin zowel een opklapbed als een home office en inloopkast geïntegreerd zitten en waar elke beschikbare kubieke decimeter als praktische opbergruimte benut wordt.
De uitdaging voor interieurbouwers en meubelmakers is niet zomaar het voorzien van voldoende multifunctionaliteit. Ze moeten een veilig en comfortabel gebruik verzekeren. Het juiste beslag vormt de sleutel tot succes. “Comfort is een gevoel dat je ervaart zonder het te zien”, stelt Philip Maljers, managing director van LMC Benelux, specialist in functionele beslagoplossingen. “Het beslag eist in dat opzicht een hoofdrol op in de beleving. En technologische innovatie zorgt voor almaar meer ergonomie en gebruiksgemak. Denk aan de vederlichte loop van laden en schuifdeuren of een oplossing die ervoor zorgt dat de plint van het keukenblok ook als lade of opstapje kan dienen.” De veeleisende consument is volgens Maljers toegewijd op zoek naar dergelijke oplossingen en high-end fabrikanten blijven ze derhalve doorontwikkelen. “Onze productmanagers gaan doelbewust op zoek naar de nieuwste exponenten van hun expertise. Voor de zestiende editie van onze LMC-catalogus hebben ze zo weer 1.500 productcodes toegevoegd. Met aandacht voor de nieuwste trends inzake kleur en design, maar bovenal voor oplossingen die intelligentie, multifunctionaliteit en ergonomie weten te combineren.”
De catalogus is opgebouwd uit acht families, gebaseerd op de logica van productieproces en montage. “De vakman zaagt en freest eerst zijn panelen, dus beginnen we met verbindingsbeslag. In de tweede familie vind je draaibeslag,
inclusief scharnieren en klapdeurbeslag. Wie daarna lades of schuifdeuren monteert – een must in tal van compacte concepten – vindt in de derde familie alle mogelijke geleiders. Meubelsloten volgen in familie vier en daarna zijn de inmiddels onmisbare kastsystemen en lade-inrichtingen aan de beurt.
In familie zeven is er tot slot nog keuze uit 2.000 referenties voor grepen, en de nieuwste innovaties inzake meubelverlichting zijn opgesomd in familie acht. Omdat steeds meer toepassingen een combinatie van producten vereisen, bieden wij verder zoveel mogelijk set-referenties aan. Alle losse componenten voor BLUM-laden bestel je bijvoorbeeld onder één enkele artikelcode.” Voor wie zijn bestellingen via LMCstore.com plaatst – zo’n tachtig procent van de klanten, aldus Maljers – is de catalogus bovendien interactief opgesteld. “Met de e-codes tover je snel de verschillende productgroepen op het scherm. Onze Customer Care Agents zijn overigens niet alleen via e-mail of telefoon te bereiken, maar ook in real time via de chatbox.”
Hoe hoger de (esthetische) eisen, hoe meer ze echter de grenzen van het technisch haalbare naderen. “Wat op de tekentafel evident lijkt, is dat in de praktijk niet altijd”, weet Maljers. “Het vergt veel kennis en kunde om het ontwerp en de gewenste functionaliteit en ergonomie in een kwalitatief duurzaam meubel met hoog gebruikscomfort te vertalen. Daarom zijn onze accountmanagers steeds stand-by om de vakman te begeleiden en stellen we opleidingen beschikbaar om de expertise van onze klanten permanent bij te schaven. Zoals wij hier zeggen: ‘we hebben het goed voor mekaar’.”