Platform over design en techniek in de keukenbranche
Wanneer omarmen we de niet altijd zo glanzende (en soms hilarische) keukenrealiteit van alledag?
Een echte keuken…

Wanneer omarmen we de niet altijd zo glanzende (en soms hilarische) keukenrealiteit van alledag?

Het leven is absoluut géén perfect gestileerde keukenadvertentie. Verre van!  Zo, dat is er uit. Want… helaas (bij mij) geen sprankelende glazen wijn op het marmeren werkblad in een smetteloze witte keuken, waar vrienden gezellig aan een hypermodern keukeneiland de dagelijkse ditjes en datjes bespreken –met een brede glimlach (zo gelukkig zijn ze!)- terwijl de gastheer of gastvrouw –met een identieke brede glimlach- een gastronomisch hoogstandje op tafel tovert en waarbij de kookkunsten nog nooit zo onvolprezen leken.

Zeer fashionable allemaal, maar –beste mensen- dát alles is zeker niet mijn dagelijkse of wekelijkse realiteit. Het echte leven ziet er (bij mij) namelijk eerder uit alsof er een tornado door de keuken raasde en met bezoekende vrienden die zich verbaasd afvragen wat ik überhaupt eigenlijk doe tijdens de bereiding van iets pseudo-smakelijks. 

En daarom is mijn vraag, beste keukenindustrie: waar zijn de foto’s van zo’n moment? Waarom creëert u nooit een advertentie met een uitgebluste thuiskok, die met een zucht –na een lange dag werken– zijn of haar opgewarmde magnetronmaaltijd bekijkt in plaats van die glimlachende perfectionist met een handgemaakt Instagram-waardig gerecht?

Voor veel mensen is dit ook de realiteit…

Ik snap het wel hoor… U wilt verkopen. Maar het valt soms zo tegen in het echt. Ik vergelijk het altijd met de foto’s van die superstrakke modellen die op de verpakking van de onderbroeken van het merk Calvin Klein staan afgebeeld. Ja, ik word dan echt wel verleid om per direct een aanschaf te doen. Maar als ik dan zelf thuis voor de spiegel sta, in mijn net aangeschafte Calvin Klein brief, dan zie ik toch echt een heel ander beeld… Niet zo sexy, dus.

Nee, het leven is dus niet elke dag een feestje –zoals in de perfect gestileerde keukenadvertentie- met bezoekende vrienden die al socializend vastgeplakt zitten aan dat hypermoderne kookeiland met al z’n moderne meedenkende functionaliteiten. Het Echte Leven zit wezenlijk anders in elkaar. Ik ben namelijk juist blij als ik even alleen thuis kan zijn –geen gezeur aan m’n kop en geen druk op de ketel– en dat ik in mijn oude versleten trainingsbroek vol met gaten, onderuitgezakt op de bank, m’n opgewarmde magnetron-bloemkool naar binnen schuif. En weet u… ik ben dan bést gelukkig! Ik vermoed zelfs véél gelukkiger dan al die millennials en boomers die het vooral als een dwingende sociale verplichting zien om maar zo veel mogelijk vrienden aan het keukeneiland te hebben, om te kunnen pronken.

Wat mij betreft zouden we dan ook wat meer realisme kunnen toevoegen aan die glanzende pagina’s vol droomkeukens met al die droomlevens en al die droommensen. In mijn wereld willen mijn vrienden –en ik ook–  gewoon rustig Netflixen. En dus, liever real-life foto’s van een keuken waarin mensen rustig en eenzaam hun opgewarmde boerenkool-prak van gisteren verorberen. 

Zelfs in de magnetron wil het nog wel eens goed misgaan…

Natuurlijk houden we van jullie prachtige spullen, en eerlijk is eerlijk: als ik bij jullie op bezoek ben, raak ik zeker wel ‘begeistert’ van de inspirerende innovaties, maar toch zeg ik: voeg eens wat meer realiteit toe aan al die glamour. 

Ik stel daarom voor dat we –als leuke tegenhanger- een nieuwe categorie introduceren in dit onvolprezen vakblad: ‘De Echte Keuken’, met foto’s ná een kookmarathon in een keukentje op driehoog achter, schorten met trots gedragen vlekken en uitgevloerde gastheren en gastvrouwen die zich hebben uitgesloofd om het de gasten naar de zin te maken. Het Echte Leven speelt zich immers af tussen de kruimels op het aanrecht en de chaos in de potten en pannen. En de vermoeidheid van de gast door het entertainen. Laten we daarom óók de realiteit omarmen, hoe rommelig die ook kan zijn.

Wie durft? 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.