Platform over design en techniek in de keukenbranche
“Watergedragen lakken hebben de toekomst!”

“Watergedragen lakken hebben de toekomst!”

Dat lakken op waterbasis emissiearm en milieuvriendelijk zijn, is bekend. Maar kunnen ze zich wat betreft oppervlaktekwaliteit en verwerking ook meten met producten op basis van oplosmiddelen? Wie zich in de watergedragen lakken van vandaag de dag verdiept zal merken dat ze dat zeker kunnen – en op sommige vlakken zelfs beter zijn. Leon Cremers, directeur van ADLER Benelux in Heeze, vertelt er in dit interview meer over.

Welke voordelen hebben watergedragen lakken ten opzichte van lakken op basis van oplosmiddelen?

“Moderne lakken op waterbasis hebben inmiddels geen nadelen meer ten opzichte van oplosmiddelhoudende producten – maar wel doorslaggevende voordelen! Als eerste zijn lakken op waterbasis door hun lage VOC-gehalte goed voor mens en milieu. Bovendien bestaan veel watergedragen lakken voor een groot deel uit hernieuwbare grondstoffen. Ook wat betreft de werkomstandigheden bij de verwerker bieden watergedragen lakken veel voordelen: er hangt geen sterke, vervelende geur van oplosmiddelen tijdens het lakken, er is minder brandgevaar en de gezondheidsrisico’s zijn lager – niet in het minst doordat verharders, die isocyanaten bevatten, vermeden kunnen worden. Daarnaast is het verdunnen van lakken en het reinigen van de machines veel eenvoudiger, omdat dit gewoon met water kan worden gedaan. Daarnaast is het afvoeren van verfresten, filters en schoonmaakmateriaal veel minder ingewikkeld.”

“Bovendien bieden watergedragen lakken een duidelijke meerwaarde voor de klant. Hoogwaardige houten meubels staan voor duurzaamheid, voor een milieuvriendelijk binnenklimaat. Hierbij is de afwerking met een lak op waterbasis de kers op de taart, als het ware.”

“Al met al zijn de voordelen van lakken op waterbasis nu al groter dan de nadelen. Dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. De wet- en regelgeving omtrent oplosmiddelhoudende producten zal waarschijnlijk strenger worden, en ook de vraag van klanten naar ecologische en duurzame producten zal toenemen. Degenen die hier nu al op inspelen en inzetten op milieuvriendelijke materialen en processen, zullen hiervan profiteren.”

Is er verschil in kwaliteit tussen oplosmiddelhoudende lakken en watergedragen lakken?

“Er bestaan nog steeds veel vooroordelen over lakken op waterbasis: het oppervlak zou gevoelig zijn, het aanbrengen is moeilijk, de lak droogt traag… Dat was vroeger misschien zo – maar inmiddels al lang niet meer. Moderne watergedragen lakken bereiken dezelfde chemische en mechanische weerstand als oplosmiddelhoudende producten, en in sommige gevallen – zoals bij onze meubellak ADLER Bluefin Resist – zelfs zonder toevoeging van verharders. Dit komt doordat lakken op basis van oplosmiddelen vaak 2K verwerkt worden. Watergedragen lakken zijn veel flexibeler: vaak kan één en hetzelfde product 1K én 2K aangebracht worden.”

“Ook op het gebied van droogsnelheid hebben moderne watergedragen lakken hun achterstand ingehaald. De universele meubellak Bluefin Unistar van ADLER kan bijvoorbeeld al na één tot twee uur worden geschuurd en is na een nacht drogen stapelbaar. En wanneer de omstandigheden goed zijn – in het meest ideale geval een droogkamer met regelbare temperatuur en dwarsventilatie – kunnen lakken op waterbasis zelfs sneller drogen dan lakken op basis van oplosmiddelen.”

Is het moeilijk om van oplosmiddelhoudende lakken over te stappen naar watergedragen lakken?

“Nee, helemaal niet. Integendeel, het is relatief eenvoudig. Uiteraard is een verfinstallatie vereist die geschikt is voor lakken op waterbasis, maar aangezien de meeste moderne machines toch al van roestvrij staal zijn, is dat over het algemeen geen probleem. Wel is het handig om een cursus te volgen waarin gebruikers leren hoe ze watergedragen lakken optimaal kunnen verwerken. ADLER biedt dergelijke scholingen ook aan.”

Wat voor watergedragen lakken heeft ADLER in zijn assortiment?

“In ons assortiment vinden verwerkers voor elke toepassing een passende watergedragen lak: in elke gewenste kleur, voor elke ondergrond en in elke glansgraad. Daarnaast hebben we talloze effectlakken op waterbasis in ons assortiment.”

Bestaan er verschillen in prijs tussen lakken op waterbasis en lakken op basis van oplosmiddelen?

“Werken met watergedragen lakken is voordeliger. De prijs per liter van een lak op waterbasis is weliswaar iets hoger, maar doordat er in gebruik minder lak nodig is, is de verwerker uiteindelijk voordeliger uit. Wanneer een watergedragen lak 1K wordt toegepast, kunnen gebruikers tot wel 15 procent besparen. In de toekomst zal dit prijsverschil nog groter worden, omdat lakken op basis van oplosmiddelen steeds duurder worden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.