Platform over design en techniek in de keukenbranche
‘Wij vragen aan het eind van een verkoopgesprek nooit om de handtekening’
Een blik op de keuken vanuit de woonkamer.

‘Wij vragen aan het eind van een verkoopgesprek nooit om de handtekening’

Hoewel witgoedspecialist Van de Weijer al 45 jaar een begrip is in Geldrop én wijde omgeving, blijft het altijd spannend als er iets nieuws wordt opgestart. In 2019 vond Mark van de Weijer in Jamo Restiau een prima compagnon om op de tweede verdieping van het bedrijfspand van Van de Weijer een keukenshowroom in te richten, gericht op het hogere segment. “Een mooie showroom is echter nooit het doel, wel het middel én dient ondersteunend te zijn aan het verkoopproces.”

Mark van de Weijer en Jamo Restiau.

De twee ondernemers vertellen dat eerst het idee was om ‘slechts’ twee keukens te presenteren. “We wilden iets kleinschaligs, een plek die in ieder geval niet te vergelijken was met de doorsnee keukenspeciaalzaken op de meubelboulevards van Nederland. We willen de klant namelijk op een hele andere manier benaderen. Bij ons alleen op afspraak, er wordt niets doorgedrukt en wij vragen al helemaal niet om de handtekening aan het eind van een verkoopgesprek. Integendeel: wij laten dit compleet aan de klant over. Wij zijn niet met omzet bezig. Wel met de consument.”

Een van de keukenopstellingen in de showroom in Geldrop.

Keukenshowroom-plus

Mark en Jamo omschrijven hun showroom als een keukenshowroom-plus. Want het gaat niet alleen om keukenverkoop. Wat het tweetal betreft gaat het ook om interieurbouw. Dus, het gehele ontwerp er omheen, zelfs ook die van de woonkamer als die direct gekoppeld is aan de (open) keuken. “Wij hopen vooral klanten aan ons te binden, die de keuken niet louter als functioneel zien maar als een wezenlijk onderdeel van het interieur. Daarom doen wij alleen keukens in het midden- of bovensegment. Een keuken is onderdeel van de living. Je kunt dan – als je in gesprek bent met de klant – niet over één nacht ijs gaan. Bij de eerste afspraak laten we met name de klant aan het woord, waarna wij óns verhaal vertellen. En dan ontdekken we of er een match is. We stellen dan voor om te komen inmeten waarna we gaan tekenen. Dat laatste zien we heel breed: we kijken ook naar de verschillende aanzichten: hoe ziet een keuken er uit vanuit verschillende hoeken? We presenteren onze ideeën over de keukenopstellingen in visuals. De klant kan dan trechteren en eenvoudiger een keuze maken. Wat bevalt wel? Wat bevalt niet? Pas op dat moment maken we de offerte. Niet eerder.”

Het zit ‘m dus vooral in de stijl van communiceren, zo meent het tweetal. “Natuurlijk moet je showroom schoon en op orde zijn, maar de showroom is vooral dienend. Het vertrouwen komt namelijk vanuit de gesprekken. Daaruit blijkt onze expertise: de klant weet op welke wijze we de inspiratie brengen.”

Inspirerend

Als het tweetal wordt gevraagd waar de ‘ideale’ showroom moet voldoen, dan is het antwoord helder. “Eigenlijk moet je in staat zijn om in slechts een paar keukenopstellingen alles te laten zien. Of anders gezegd: de zich oriënterende consument dient de verschillen te ontdekken. Dan heb je het dus onder andere over de materialisering en de creativiteit van de opstelling. Uiteindelijk wil je de consument van gedachten laten veranderen of op basis van onze inspiratie de wensen bij te laten stellen.”

Hoe de showroom én de zaak zelf zich de komende vijf jaar zal ontwikkelen, is koffiedik kijken. Zeker in de huidige toch wat onzekere tijden. “We willen een vaste waarde zijn in de regio en we willen hetzelfde marktaandeel nastreven als wat we in witgoed in de 45 jaar van ons bestaan hebben bereikt. Tegelijkertijd zit het niet in onze aard om te hard van stapel te lopen. We hebben niet de ultieme scoringsdrift. We geloven in onszelf, in onze visie op ondernemerschap, in ons concept, in onze verkoopstrategie en in onze showroom. En dan komt het vanzelf allemaal goed.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.