Met de duurzaamheid van onze woningen in het achterhoofd stellen de bevoegde instanties steeds strengere eisen. Dat geldt ook voor de ventilatie, gezien een traditioneel systeem wel de lucht zuivert maar ook warmte naar buiten blaast. De oplossing? Een recirculatiefilter.
Een recirculatiefilter maakt van bijna elke afzuigkap een recirculatiedampkap. Eenvoudig gezegd werkt het systeem als volgt: de lucht wordt opgezogen, gefilterd en terug in de keuken geblazen. Onderweg gebeuren uiteraard de nodige filteringen zodat vuiltjes, vetten en geuren uit de lucht verdwijnen. En daar doet de recirculatiefilter van het Nederlandse PlasmaMade zijn intrede.
Vandaag zien we het gebruik van een recirculatiesysteem vooral in woningen waar door omstandigheden een afvoer naar buiten niet mogelijk is. De groene gedachte, gekoppeld aan de strengere eisen inzake energieprestaties, doen de populariteit van recirculatie nog meer stijgen. Geen lucht naar buiten betekent namelijk ook geen warmte naar buiten, wat dan weer een positief invloed heeft op de energiefactuur. Bovendien vernietigt een recirculatiefilter van PlasmaMade naast de typische kookgeuren en -dampen ook sigarettenrook, pollen, bacteriën, virussen en schimmels. “Aangezien onze filter niet alleen de geur verwijdert, maar ook nog eens pollen, bacteriën, fijn stof en andere onaangename elementen kunnen we zeker spreken van een luchtreiniger in plaats van een afzuigkap”, aldus Martin van der Sluis, oprichter en bedenker van PlasmaMade.
Van der Sluis verwacht dat bewoners van een huis binnenkort permanent zicht willen in de toestand van hun woning. Op basis van verschillende parameters geeft de woning dan zelf zijn status aan qua comfort en gezondheid waarop dan naar wens gereageerd kan worden. “Al van bij het begin integreren we een domotica-aansluiting op onze filters”, geeft van der Sluis aan. “Zo kan iedereen de filter vanop afstand volgen. Recent introduceerden we bovendien onze Air Sensor, een toestel dat de luchtkwaliteit in de ruimte bekijkt en gebruikers hier meteen info over geeft. De sensor waakt als het ware over de gebruiker door constant waarden te analyseren en eventuele veranderingen in de luchtkwaliteit meteen te melden. Worden gemeten: temperatuur, luchtvochtigheid, CO2-waarde en de TVOC-waarde. Deze laatste geeft een inzicht in de mate van vervuiling in een ruimte en hierbij geldt ‘hoe lager hoe beter’. Alles wat gas of stof oplevert, gaande van koken over roken tot wasmachines en droogkasten, veroorzaakt TVOC’s.
Optioneel is ook een fijnstofmodule beschikbaar.” Alle gemeten resultaten zijn zichtbaar via de PlasmaMade app. Via de app komen ook de meldingen wanneer afwijkende data optreden. “Alle ruimtes met een geïnstalleerde Air Sensor zijn verzekerd van een gezond en veilig binnenklimaat”, besluit van der Sluis.