De keuken is de centrale hub van een woning, dat weten we allemaal. In een ideale wereld is deze voldoende groot om alle toestellen te plaatsen, om een voldoende groot werkblad te voorzien en om, indien gewenst uiteraard, ook een eettafel te voorzien. Een bijkeuken is de redder in nood wanneer de eigenlijke keuken niet groot genoeg blijkt te zijn. Ook een buitenkeuken biedt dan hulp, al is deze vooral een populaire tweede keuken.
Nemen we er Wikipedia bij, dan luidt de definitie van een bijkeuken als volgt: een bijkeuken, ook wel achterkeuken genoemd, is een ruimte grenzend aan de eigenlijke keuken die voor ondersteunende huishoudelijke handelingen wordt gebruikt. Wassen, drogen en strijken zijn typische voorbeelden van deze taken die vaak in een bijkeuken worden uitgevoerd. Ook het opbergen en bewaren van (etens)voorraden en schoonmaakspullen gebeurt in een bijkeuken. Daarom horen we vaak spreken over een berghok of bergruimte. Toestellen die we dikwijls tegenkomen in deze extra ruimte: een (extra) koelkast, een (extra) diepvries, een wasmachine en een droogkast, maar daarbij ook voldoende kastruimte of legplanken waar de voorraad eten, drinken en andere producten veilig en ordelijk bewaard kunnen worden.
Een buitenkeuken krijgt op Wikipedia logischerwijs de omschrijving van een plek waar buitenshuis eten kan worden bereid. Net als in een gewone keuken zijn een kraan, aanrecht en spoeltafel aanwezig. De grootte kan verschillen van ‘slechts’ een barbecue tot een volledig overdekte keuken die aan een terras grenst.
Een extra ruimte vlak naast de keuken biedt handige vooruitzichten. Vooral het bewaren van overzicht, zowel in de eigenlijke keuken als de bijkeuken, kan door een handige invulling van de beide ruimtes bereikt worden. Het is dan bijvoorbeeld niet nodig om extra veel kastruimte in de keuken te voorzien aangezien de bijkeuken ter hulp schiet. Verschillende fabrikanten en gekende keukenzaken richten zich op de ontwikkeling van hele bijkeukens of specifieke oplossingen die een bijkeuken op maat opleveren. Bovendien strooien ze met handige tips. Wil je harmonie creëren, stem dan de meubels in de bijkeuken en de keuken zelf op elkaar af. Een werkblad bovenop de toestellen in de bijkeuken creëert een extra comfortabele plek om te werken, bijvoorbeeld de boodschappen uitladen of de was opvouwen. Legplanken zijn een handige oplossing om huishoudproducten en andere items buiten het bereik van kinderen te bewaren, een kolomkast is dan weer een ideale opbergruimte voor bezems, een stofzuiger en onderhoudsproducten. Heb je nog ruimte, dan zijn kasten met een schuifdeursysteem eens zo handig, de weinige plaats die je hebt wordt dan niet verstoord door deuren die open en cicht moeten gaan. Wie een extra ruimte heeft, idealiter grenzend aan de keuken, zal beamen dat deze ruimte een troef van formaat is.
Een mooi ingerichte tuin, al dan niet met overdekt terras, ideaal voor een gezellige avond tijdens de warmere lente- en zomeravonden. De durvers onder ons organiseren ook in de herfst en winter een barbecue of een feestje buiten. Dan komt een buitenkeuken extra van pas. Elke buitenruimte is anders, dus ook elke buitenkeuken is anders, op maat van wie deze creëert. Van enkel een barbecuetoestel tot een keuken met alles erop en eraan, voor elk wat wils. Ook in dit segment zijn verschillende fabrikanten actief, sommigen maken er zelfs hun corebusiness van. Barbecuetoestellen, werkbladen, spoelunits, meubilair. De planning van een buitenkeuken heeft heel veel weg van de planning van een ‘gewone’ keuken. Voor keukenzaken kunnen zowel een bijkeuken als een buitenkeuken een extraatje zijn bovenop de ‘gewone’ keuken waarvoor de klanten langskomen. Stof om over na te denken.