Onder invloed van moderne materialen en technologieën sloop kleur de voorbije jaren weer de keuken in. Al zijn heus niet alleen de werkbladen in laminaat of keramiek in bonte kleuren verkrijgbaar. Ook in natuursteen is er volgens Carl Serry, zaakvoerder van Ligne Pierre, een enorme markt aan exotische soorten en kleuren opengegaan. Zij gooien ondertussen hoge ogen.
“In moderne woningen wordt het keukenwerkblad wel eens als accent opgevat”, weet Serry. “Een oppervlak uit groen marmer of rode travertijn valt in zo’n sobere omgeving meteen op. Maar ook minder uitgesproken kleuren zoals grijze, bruine en gelige tinten natuursteen doen het goed. Rode draad is dat ze door hun kleur en unieke tekening warmte verlenen aan het strakke interieur.”
Gekleurde natuursteen werd in het verleden nochtans uit de keuken geweerd. “De structuur van deze materialen is vaak niet bijzonder homogeen, waardoor het lange tijd moeilijk was om er kwalitatief plaatmateriaal uit te vervaardigen. Een uitgebreide behandeling met resine zorgt er vandaag echter voor dat steeds meer exotische natuursteensoorten nu wel stevig genoeg zijn voor keukentoepassingen. Net als andere natuursteen behoeven ze uiteraard de nodige nazorg en zijn kleine imperfecties inherent aan het materiaal, maar dat is deel van hun charme.”
Ondertussen zet ook de keramische markt in op meer kleuren en betere imitaties. “Zij doen de originelen in natuursteen wel degelijk eer aan,” stelt Serry, “en waar nodig raden we graag een keramisch alternatief aan. Sommige exotische natuursteensoorten, zoals Sahara Noir, blijven namelijk te fragiel voor een intensieve toepassing als keukenwerkblad. Dan is het beter om voor een imitatie in keramiek te kiezen.”