Platform over design en techniek in de keuken-, woon-, en badkamerbranche
Dossier werkbladen

Dossier werkbladen

Werkbladen zijn het meest gebruikte onderdeel van een keuken. Ze krijgen het dus ook het hardst te verduren: krassen, vlekken, temperatuur, vocht en de ‘gewone’ slijtage. Een werkblad moet niet alleen voldoen aan de eisen en behoeften qua gebruik, maar moet hoe langer hoe meer ook bij het interieur passen. De keuzemogelijkheden qua materiaal en afwerkingen zijn groot. Elke oplossing heeft specifieke eigenschappen. Bij de aankoop van een keuken moet er dan ook goed worden nagedacht over het werkblad.

Werkbladen worden dagelijks gebruikt. Het spreekt voor zich dat tijdens het koken veel dingen aan het werkblad gebeuren. Denk maar aan de ingrediënten en de nodige potten en pannen klaarzetten. En ook na de maaltijd is het nog niet voorbij. Een werkblad leent er zich immers toe om bijvoorbeeld mobiele toestellen op te laden of andere spullen ‘even’ neer te leggen. Alles kan een impact hebben. Sleutels laten kleine krasjes na, bij het inschenken van een drankje wordt er gemorst, en zo verder. Al deze handelingen hebben een impact op het werkblad en het uitzicht ervan. Stof om over na te denken.

Specifieke eigenschappen

Werkbladen

Diresco zet in op werkbladen in kwartscomposiet.

 

Voor elk wat wils, dat kan je wel zeggen als het gaat over de verschillende beschikbare materialen om een werkblad mee te maken. Is een keuken louter functioneel of echt het kloppende hart van een huis? Voor elk van deze twee uitersten en alle mogelijke situaties tussenin zijn er passende werkbladen. Ieder materiaal heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Het ene materiaal is beter bestand tegen krassen dan het andere. Dat is logisch, maar wel een belangrijk aspect om in de gaten te houden bij de keuze van het werkblad. De look bepaalt niet alles. Ook de krasvastheid, de gevoeligheid voor vuil en vlekken en de hittebestendigheid moeten mee in rekening worden gebracht. En wat dan met het onderhoud?

Natuur en design

Natuursteen wordt sinds jaar en dag in een keuken gebruikt. Denk maar aan de granieten werkbladen. Ook marmer vindt makkelijk zijn weg naar keukentoepassingen. Ze geven letterlijk en figuurlijk kleur aan een keuken, al mogen de specifieke eigenschappen van deze materialen zeker niet worden onderschat. Zo zijn de meeste granietsoorten eenvoudig schoon te houden en is graniet duurzaam. Het is een sterk en hard materiaal wat meteen voor een slijtvast en hittebestendig werkblad zorgt. Zuren zoals azijn en citroen vormen evenmin een probleem, al behandel je best het granieten werkblad één keer per jaar hiertegen.

Marmer is zeer geliefd omwille van de zachte en unieke uitstraling. De tekening is steeds uniek, wat een troef kan zijn voor consumenten die het uiterlijk hoog inschatten. De zachtheid van marmer maakt het echter gevoeliger voor krassen en vetplekken. Zuren maken vlekken in de decoratieve laag van de steen. Ondanks deze op het eerste zicht minder interessante eigenschappen zit het gebruik van marmeren keukenwerkbladen in de lift. Een trend die ook de makers van composietwerkbladen hebben opgemerkt.

Samengesteld materiaal

Werkbladen

Verschillende Dektoncollecties bij Cosentino.

 

Een werkblad van composiet is, eenvoudig gezegd, samengesteld uit kunststof en natuursteen. Deze twee materialen worden door een kunsthars gebonden. Zo ontstaat composiet, een materiaal dat het beste van twee werelden samenbrengt. Welke natuursteen wordt gebruikt en welke verhoudingen er zijn tussen natuursteen, hars en kunststof bepalen de kwaliteit van het composiet. Onder zware druk worden robuuste platen gecreëerd die dan naar wens bewerkt kunnen worden. Een composiet werkblad heeft interessante eigenschappen. Zo is het waterdicht, stootvast, hittebestendig en bijna krasvrij – eigenschappen die ook toepassingen in badkamers mogelijk maken. Met hete potten en pannen moet echter wel voorzichtig worden omgesprongen. Een composiet werkblad zal onder invloed van een hoge temperatuur niet barsten of breken maar de kans bestaat dat het zal verkleuren. Bijkomend voordeel van een composiet werkblad: de beschikbaarheid in vele kleuren en afwerkingen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een composiet werkblad met een marmerlook te maken dat nauwelijks van echt marmer te onderscheiden valt.

De keuze is groot

Uiteraard is de keuze uitgebreider dan ‘alleen’ natuursteen en composiet. Zo zijn werkbladen ook mogelijk in hout, glas, roestvrij staal, keramiek, beton, Dekton, Corian en ga zo maar door.

Hout was heel lang het meest gebruikte materiaal om een werkblad te vervaardigen. Vandaag is dat misschien niet meer zo, maar toch is hout een mogelijkheid. Hout is immers het materiaal bij uitstek om voor een warme sfeer te zorgen. De gevraagde kras-, hitte- en vochtbestendigheid wordt bekomen door een beschermende toplaag aan te brengen.

Roestvrij staal was lang voorbehouden voor de grootkeukens van restaurants maar heeft de overstap ook gemaakt naar private woningen. Temperatuur en vocht hebben geen impact op het materiaal dat bovendien gemakkelijk is in onderhoud. Krassen zie je wel op roestvrijstaal. Sommige consumenten kiezen echter net daarom voor een werkblad in roestvrijstaal.

Keramische werkbladen zijn pas recent aan hun opmars begonnen. Het materiaal is hitte-, vlek- en krasbestendig en bovendien perfect te combineren met andere materialen. Zware of scherpe voorwerpen zijn de grootste vijand van keramiek.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?