Dat een keukenwerkblad een belangrijk onderdeel in de keuken is, is al lang geen geheim meer. Ook is bekend dat een keukenwerkblad beschikbaar is in verschillende materialen, diktes en kleuren. Toch blijkt dat de consument die zijn nieuwe keuken komt kiezen onvoldoende op de hoogte is van de mogelijkheden. Duidelijke communicatie over de voor- en nadelen en de specifieke eigenschappen van elk materiaal is dus nodig. Het plaatje moet kloppen.
Welk keukenwerkblad is de beste keuze? Een niet eenvoudig te beantwoorden vraag, want probeer hier maar eens een gepast antwoord op te geven. En toch is het aan de keukenspecialist om dat te doen. Een keukenwerkblad is één van de belangrijkste elementen in de keuken, het is het ‘apparaat’ met de grootste oppervlakte, en krijgt daarom ook het meest te verduren. Sta samen met de klant -de eindgebruiker van de keuken- eens uitgebreid stil bij de verwachtingen van het werkblad, en kies daarbij zeker niet overhaast voor een bepaald materiaal. Eigenschappen als onderhoudsvriendelijk, hygiënisch en duurzaam zullen waarschijnlijk populaire antwoorden zijn bij de vraag wat klanten van hun werkblad verwachten. Maar het lijstje mogelijkheden is natuurlijk langer. Bespreek dus niet alleen welk materiaal precies, maar ook welke vorm of welke hoogte gewenst is.
Een werkblad wordt altijd op maat gemaakt. Het cliché is namelijk waar; elke woning is anders dus is ook elke keuken anders, bovendien zijn ook de mensen die er wonen anders dan de buren. Dat maakt elke keuken dus uniek. Daarom is het van groot belang om gepaste aandacht te schenken aan het werkblad, net als aan de spoelbak, de keukenkraan en alle apparatuur, uiteraard.
Meest vernieuwend is wel het opkomen van de afgeronde keukeneilanden. Na rondingen in banken en vloerkleden, vertaalt deze trend zich nu dus ook naar de keuken. Recht is saai geworden en we willen meer leven in de keuken. Handige ‘bijkomstigheid’ is bovendien de extra veiligheid van afgeronde hoeken wanneer er (kleinere) kinderen in huis, en dus ook in de keuken, rondlopen.
De hoogte van het werkblad is van ergonomisch belang. Je zult maar aan een werkblad staan en vaststellen dat het eigenlijk een beetje hoger had gekund voor een goede werkhouding. Er is uiteraard een standaardhoogte, maar daar kan naar wens van afgeweken worden. Beste scenario is natuurlijk de proef op de som te nemen en de klant enkele handelingen uit te laten voeren aan een werkblad. Zoals het snijden van groenten en het roeren in potten en pannen; de traditionele en meest voorkomende handelingen bij het bereiden van de maaltijd.
Pas dan weet je welke hoogte voor die specifieke klant echt werkt.
Klanten verwachten keuze te hebben in materiaal en kleur van het werkblad. Per slot van rekening is dat wat elke bezoeker thuis zal zien. Zeker nu de keuken en de woonkamer versmelten tot één geheel en de keuken het middelpunt van de woning is geworden. Een werkblad laat zich nu eenmaal minder goed ‘verstoppen’ dan de verschillende apparatuur. De sfeer en de stijl van de keuken hangt voor groot deel af van de keuze van het werkblad. Er moet dus aan veel meer gedacht worden dan alleen de functionele eigenschappen. Qua materialen weten we natuurlijk allemaal wat de meest gangbare (of meest genoemde) zijn: natuursteen (graniet, blauwe hardsteen, marmer,…), composiet, keramiek, Dekton, inox (oftewel rvs)… Maar ook werkbladen uit glas, hout of beton behoren tot de mogelijkheden. Deze laatste is in allerlei soorten en maten leverbaar en beperkt zich uiteraard niet tot de keuken alleen. Ook in de garage, badkamer of hobbykamer zijn werkbladen van beton mogelijk. Een betonnen keukenwerkblad heeft als voordelen dat het blad robuust is en bestendig tegen krassen, warmte, druk en vuil. Beton is van nature namelijk hard, glad, slijtvast en bestand tegen hitte en belasting. Gepolierd (oftewel gevlinderd) beton is bovendien minder gevoelig voor vlekken en makkelijker te reinigen.
Neem dan rechtstreeks contact op met Jetstone.
Contact opnemen