Platform over design en techniek in de keukenbranche
Het beste van twee werelden
Wie een mooie keuken niet wil ‘verpesten’ met een vrijstaande microgolfoven opteert best voor een combi-oven. (Foto: Neue Alno)

Het beste van twee werelden

Niets tegen de betere microgolfovens op de markt natuurlijk, maar was er toch niet beter gekozen voor een combi-oven?

Een nieuwe keuken brengt heel wat beslissingen met zich meer. Over alles moet worden gepraat, nagedacht en uiteindelijk beslist. Van de plaatsing van de kasten en het type werkblad tot welke toestellen er allemaal moeten komen. Kitchen searching dus, of hoe ga je die nieuwe keuken gebruiken? Ook bij de ovens dringt een keuze zich op. Het is een hele opgave om doorheen de beschikbare ovens te zoeken naar net die combinatie die je op het lijf geschreven is. Snufjes en functies a volonté, bij elk type oven.

De combi-oven maakt deel uit van een reeks inbouwtoestellen en heeft dus dezelfde look-and-feel. (Foto: KitchenAid)

Types

Alle toestellen hebben hun sterke en minder sterke puntjes, al is de (technologische) evolutie overal merkbaar. Denk maar aan de conventionele oven waarin het vandaag mogelijk is de onder- en bovenwarmte onafhankelijk van elkaar in te stellen.

De kans is echter heel groot dat de microgolfoven op één staat in het lijstje van toestellen die het meeste aanwezig zijn in de keukens. Snel voedsel opwarmen of iets ontdooien, maar toch ook om een maaltijd in te bereiden. Sowieso sneller dan een conventionele oven of heteluchtoven. En ook de stoomovens winnen vandaag aan populariteit.

Enkel een (ingebouwde) microgolfoven is uiteraard ook mogelijk. (Foto: pxhere)

Samenbrengen van functies

Wie zowel wil genieten van de sterke punten van een microgolfoven als van deze van de ‘gewone’ oven heeft twee opties. Enerzijds de beide toestellen apart aanschaffen en gebruiken, met als gevolg dat je voor allebei een plaatsje moet voorzien in de keuken. Wie dat niet wil of kan, opteert dan waarschijnlijk best voor een toestel dat deze beide functies in één toestel samenbrengt. En daarin heb je een onderscheid tussen een combi-oven en een gecombineerde microgolfoven.

De combi-oven heeft als startpunt de ‘gewone’ oven waarin de microgolffuncties worden geïntegreerd. De ovenruimte is zoals deze van de klassieke oven zodat de kwaliteiten van een normale oven intact blijven. De snelheid van de microgolfoven komt daar dan bovenop.

Bij de gecombineerde microgolfoven is het basistoestel dan de microgolfoven waaraan dan de klassieke ovenfuncties worden toegevoegd. Dit vraagt een technische ingreep, namelijk het integreren van weerstanden, zodat deze ovenfuncties zo goed mogelijk worden benaderd. De ovenruimte van de gecombineerde microgolfoven is dusdanig opgebouwd dat de microgolven optimaal worden gereflecteerd.

Nadenken is de boodschap

Kies de oven die het best bij je past en maak die keuze op basis van weloverwogen wensen. Dat is de beste raad die we aan consumenten kunnen geven. Wordt de oven meerdere keren per week gebruikt? Oven- of microgolfovenfuncties? Een groot gezin of voor iemand alleen? Allemaal antwoorden die de klant in de juiste richting brengen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.