Platform over design en techniek in de keukenbranche
Het gebruik van de juiste producten is essentieel voor elke professionele keuken

Het gebruik van de juiste producten is essentieel voor elke professionele keuken

Hygiëne is een sleutelwoord in restaurants en grootkeukens. Kranen en sanitaire voorzieningen moeten dan ook steeds voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van hygiëne. Bij intensief gebruik moet het materiaal gekozen worden in functie van de kwantitatieve behoeften, zoals het aantal tafels en het type restauratie. Ook kwaliteit is belangrijk: de naleving van hygiënenormen, ergonomie, gebruiksvriendelijkheid,… Voorspoelkolommen, kranen, handwasbakjes, en zo meer: de kwaliteit van de uitrusting is essentieel voor een optimale productiviteit in elke professionele keuken. In deze reportage gaan de specialisten van Delabie dieper in op enkele criteria waarmee klanten rekening moeten houden. 

Hygiëne

De normen op vlak van hygiëne zijn uiterst streng. Zo zijn warm en koud water voor het wassen van de handen verplicht en mag het handwasbakje niet manueel te bedienen zijn. De norm stelt ook dat kranen voor het wassen van voedsel en spoelapparatuur van de wastafel gescheiden moeten zijn, en dat de toiletten in geen geval rechtstreeks toegang mogen hebben tot de ruimten waar het voedsel verwerkt wordt. In de keuze van het juiste materiaal is het belangrijk om de vorming van bacteriehaarden te vermijden. Producten en systemen in bacteriostatisch roestvrij staal, koperen toevoerbuizen met een lage waterretentie, voorspoelkolommen met een zuil en uitloop met gladde binnenkant en kranen met hygiënische straalbrekers bieden een ideale oplossing. Verder is het ook aangewezen om afneembare kranen en uitlopen te kiezen, waardoor interne reiniging en verwijdering van bacteriële biofilm mogelijk is. Het materiaal van de slangen van de spoelapparatuur moet geschikt zijn voor de voedingsnijverheid, zoals de hytrel. Het gebruik van afvoerpluggen met holle rooster zonder schroef, tot slot, vermijdt waterretentie en zorgt voor vrije doorstroming, waardoor vuilophoping voorkomen en het aantal microbiële nissen verminderd wordt.

 

Kranen in grootkeukens, horeca, viswinkels en de levensmiddelenindustrie moeten uiterst betrouwbaar en doeltreffend zijn, maar vooral ook bestand tegen het intensieve gebruik.

Weerbaarheid en doeltreffendheid

Kranen en sanitaire voorzieningen in grootkeukens, horeca, viswinkels en de levensmiddelenindustrie moeten uiterst betrouwbaar en doeltreffend zijn, maar vooral ook bestand tegen het intensieve gebruik. Tijdens piekmomenten – dagelijkse kost in elke keuken – wordt de kraan wel eens bediend door er bijvoorbeeld met een pot of pan tegen te stoten. Kranen moeten daarom niet alleen functioneel zijn, maar ook bestand zijn tegen hoge belastingen én uitgerust zijn met mechanismen en bedieningshendels die letterlijk en figuurlijk tegen een stootje kunnen. Om de grote potten en pannen zo snel mogelijk te vullen of onder te dompelen, bestaan er kranen met volledige kwartslagopening op grote debieten tot 100 liter per minuut. Kranen in verchroomde massief messing of roestvrij staal met dikke (1.25 millimeter) rvs uitlopen zijn ideaal. Een beschermhuls in pvc op de spanningszone van de slangen van de spoelapparatuur (in versterkt en antislip polypropyleen) maakt het geheel compleet.

Gebruikscomfort en veiligheid

Bij de keuze van sanitaire voorzieningen moet ook veel aandacht besteed worden aan ergonomie en gebruiksgemak. Zo zorgen handgrepen en hendels op kranen voor een betere grip en vereenvoudigen telescopische en draaibare uitlopen de doorgang en het vullen van grote pannen en potten. Ook de hoge temperatuur van warm water, tot zelfs 90°C, vormt een uitdaging. Het mechanisme van een kraan wordt daarom uitgerust met specifiek binnenwerk, vervaardigd uit kalkwerend of zelfs roestwerend materiaal dat bestand is tegen deze hoge temperatuur. De uitlopen van de kranen moeten eveneens resistent zijn.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.