Platform over design en techniek in de keukenbranche
Kitchen Clean up: 5 tips die geld, tijd en energie besparen

Kitchen Clean up: 5 tips die geld, tijd en energie besparen

ETNA maakt het je gemakkelijk

Een blinkende oven, een frisse koelkast en smetteloze afzuigkap: niet alleen fijn voor je humeur maar het zorgt er ook voor dat apparaten minder energie verbruiken én langer meegaan. Hoe krijg je dat voor elkaar zonder wekelijks uren te poetsen en dure schoonmaakmiddelen te gebruiken? Keukenmerk ETNA heeft handige tips en oplossingen die uitblinken in gemak.

Een blinkende keuken: goed voor je humeur en je energieverbruik

1. De inductiekookplaat:  vergeet dure sprays

Heerlijke pizza’s, ovenschotels en taarten laten vaak hun sporen na in de oven. Gelukkig hebben steeds meer ovens een zelfreinigende functie, waarbij je de oven met stoom (hydrolyse) of op hele hoge temperaturen (pyrolyse) kan reinigen. Bij veel ovens is de binnenruit ook uitneembaar, zodat je deze gemakkelijk goed kan schoonmaken. Om de buitenkant van oven mooi te poetsen, gebruik je een sopje met een klein beetje afwasmiddel. Ga er altijd nog even met een droge, zachte doek overheen om (blijvende) vlekken te voorkomen.

2. De inductiekookplaat:  vergeet dure sprays

Een inductiekookplaat heeft van huis uit al het voordeel dat deze gemakkelijk schoon te maken is. Dure sprays en middelen zijn dan ook niet nodig om de plaat na het koken weer te laten glimmen. Een (microvezel)doekje met warm water volstaat eigenlijk in de meeste gevallen. Zitten er veel vetvlekken of etensresten op, gebruik dan wat afwasmiddel. Gebruik nooit citroensap, een schuursponsje, schuurmiddel of soda om beschadigingen te voorkomen.

3. De afzuigkap: rooster het regelmatig in

De afzuigkap schoonmaken is een van de minst favoriete schoonmaakklusjes maar wel ontzettend belangrijk. Het zorgt namelijk voor een gezond binnenklimaat en een schone afzuigkap gebruikt veel minder energie. Wanneer er veel vet en stof ophopen, moet de afzuigkap namelijk veel harder werken. Om te voorkomen dat je iedere drie maanden een hele tijd staat te boenen is het slimmer om eens per maand de roosters even af te wassen. Dan zit er nog weinig vuil aan en is het binnen een paar minuten gepiept. Maak ze schoon met een sopje of, als ze hiervoor geschikt zijn, zet ze in de vaatwasser.

4. De koelkast en vriezer – keep it simple

Houd je voedsel veilig en je energieverbruik laag: de koelkast en vriezer moeten dus tweemaal per jaar even schoongemaakt en ontdooid worden. Bij de koelkast wordt het rubber rondom vaak vergeten, terwijl daar ongemerkt veel vuil en vet kan gaan zitten. Maak dit met een oude tandenborstel schoon, met niet al te heet water en wat afwasmiddel. Gebruik geen bijtende middelen die het rubber aan kunnen tasten want dan ben je nog verder van huis.

Tegenwoordig hebben veel vriezers een No-Frost Plus functie, waardoor je de vriezer nooit meer hoeft te ontdooien. Heb je deze handige functie niet, ontdooi de vriezer dan tweemaal per jaar. Enkele millimeters ijsvorming kunnen namelijk al zorgen voor 10% meer energieverbruik. 

5. De afwasmachine – zo gepiept

Ruikt je vaatwasser niet fris? Ren niet meteen naar de winkel voor dure tabletten en middeltjes. Het is aan te raden eerst de volgende stappen te nemen; haal het filter eruit en verwijder vuil en etensresten en check de sproeiarmen. Maak vervolgens de rubberen rand in de deur goed schoon met een tandenborstel of doekje, ook hier wil nog wel eens wat vuil nestelen. Tot slot laat je de vaatwasser een keer op de hoogste temperatuur draaien om eigenwijze bacteriën te verwijderen. Grote kans dat je vaatwasser hierna weer fris ruikt!

Tip 1: Oven met zelfreinigende functie

ETNA’s nieuwe oven in matzwart, de OPS916MZ, is een multifunctionele oven met pyrolyse reinigingsfunctie. Pyrolyse is een schoonmaaksysteem dat vet en vuil verbrandt door de oven te verwarmen tot wel 460 graden. Stel het programma, afhankelijk van de vervuiling, in en het vuil veranderd in stof. Dus enkel een doekje er doorheen en de oven is als nieuw. De oven warmt in slechts vijf minuten op naar 200°C, 30% sneller dan traditioneel voorverwarmen. De ETNA OPS916MZ is een inbouwoven voor een nis van 60 cm en heeft een consumentenadviesprijs van € 1.049,-

Tip 2: Koel/vriescombinatie die nooit ontdooid hoeft te worden

De ETNA Retro koel/vriescombinatie heeft een ruim vriesvak met No-Frost Plus, waardoor je de vriezer nooit meer hoeft te ontdooien. Het koelgedeelte heeft een CrispZone lade voor groenten en fruit en een zone waarin je vis en vlees hygiënisch kan bewaren én de houdbaarheid van de producten optimaal is. De ETNA Retro KVV793 is een koel/vriescombinatie van 194 cm hoog en heeft een consumentenadviesprijs van € 2.149,-.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.