Platform over design en techniek in de keukenbranche
Altijd een wijntje op de juiste temperatuur
Een heel assortiment wijnkasten, van inbouw tot vrijstaand tot maatwerk qua design. Wijn is hot bij veel fabrikanten. (Beeld: Samsung)

Altijd een wijntje op de juiste temperatuur

De wijnkast heeft zijn plekje tussen de keukenapparaten mooi ingenomen. In die mate zelfs dat bij gesprekken over een nieuwe keuken, en dus welke apparaten allemaal nodig zijn, de wijnkast meteen in het verhaal wordt opgenomen. Dat er in elke nieuwe keuken direct een wijnkast wordt geplaatst, daar zijn we (nog) niet. Maar dat de laatste jaren flinke stappen zijn gezet qua technologie en design, staat als een paal boven water.

Weinig ruimte? Geen probleem. (Beeld: Bosch)

De populariteit van de wijnkast lezen we uiteraard makkelijk af uit de verkoopcijfers van de verschillende fabrikanten. Maar een bijkomende graadmeter is wel de activiteit die deze fabrikanten ondernemen om nieuwe apparaten te ontwikkelen met daarbij een brede range aan formaten (breedtes, hoogtes, aantal flessen), temperatuurzones (één, twee, drie) en andere features die nodig zijn om de flessen wijn op de best mogelijke manier te bewaren. Een andere belangrijke graadmeter is de hoeveelheid internationale design awards die jaarlijks worden uitgereikt. De term is een beetje misleidend want de juryleden van deze awards kijken echt wel verder dan enkel het uiterlijk. Gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid, design, elke pijler speelt zijn rol bij de jurering. Wijnkasten van verschillende fabrikanten vielen de afgelopen jaren regelmatig in de prijzen. Een teken dat deze fabrikanten veel inspanningen leveren om het beste van het beste te produceren zodat de wijnliefhebbers van over de hele wereld hun wijn in de beste omstandigheden kunnen bewaren en dus ook serveren.

De premium wijnkast van Atag zorgt voor de perfecte omstandigheden om de flessen wijn te bewaren én een touchscreen met link naar een gekende wijnapp én een lade op de perfecte hoogte om de glazen in te schenken. (Beeld: Atag)

Wijn in de watten leggen

De optimale omstandigheden. Daar gaat de consument naar op zoek wanneer hij of zij een wijnkast wenst aan te schaffen. Is het voor een uitgebreide collectie of voor ‘slechts’ enkele flessen? Er is altijd een gepast model beschikbaar. Maar allemaal moeten ze zorg dragen voor de flessen wijn en dus de
ideale lig- en bewaaromstandigheden kunnen creëren én aanhouden. De juiste temperatuur is een belangrijk aandachtspunt, zeker aangezien deze verschilt van kleur tot kleur. En omdat de meeste verzamelingen bestaan uit een gezonde mix van rood, wit en rosé bieden de fabrikanten modellen aan die één en vaak twee temperatuurzones hanteren. Individueel instelbaar en aanpasbaar. En ook trillingen en zonlicht zijn boosdoeners die wijnliefhebbers buiten willen houden. Trillingen opvangen en neutraliseren is dus een constante boodschap en eentje die de productontwikkelaars graag aanpakken. Zelfs de scharnieren van de deur van een wijnkast worden minutieus bekeken om nog maar de geringste trilling te vermijden. De deur moet nu eenmaal af en toe open, maar dan liefst op een geruisloze manier zonder trillingen. En zonder een hard dichtslaande deur. De deur die trouwens ook uv-licht moet buiten houden. Multifunctionaliteit alom. 

Een duidelijke aanduiding wat betreft bewaar- en serveertemperatuur, een handig duwtje in de rug ter ondersteuning van de (beginnende) wijnliefhebber. (Beeld: AEG)

De perfecte beleving

De flessen in de ideale omstandigheden bewaren om ze perfect te kunnen serveren, dat is natuurlijk een heel belangrijke kwestie. Maar meer en meer is dat perfect serveren ook een breekpunt om voor het ene of het andere model van wijnkast te kiezen. Letterlijk de wijnkelder induiken om die parel van een wijn van onder het stof te halen, doen we misschien niet meer. Maar sfeer en gezelligheid en dus ook beleving blijft belangrijk. Een wijnkast betekent niet dat de beleving wegvalt. Het begint al bij het binnenkomen van de gasten. De meeste wijnkasten zijn voorzien van een uitstekende verlichting die de kast en haar inhoud mooi in beeld brengt. Het bewonderen en kiezen van de wijn kan via de glazen deur of, mits vermijden van oeverloos getreuzel, door de deur te openen en de legplanken zachtjes naar voren te schuiven. We zien zelfs wijnkasten die op de perfecte werkhoogte een schenk- en serveerplatform hebben. Een plateau waarop enkele glazen en de fles of karaf mooi kunnen staan tijdens het schenken van de uitverkoren wijn. Eens de wijn geserveerd, kan de deur mooi toe om de flessen wijn weer de gewenste rust te bezorgen. Fans van een beetje uitleg over de gekozen wijn hoeven niet in een encyclopedie te duiken of vooraf al dagen te studeren. Wijnliefhebbers kunnen immers terecht in één van de gekende apps waarin alle interessante weetjes over de wijn, het domein, de druif en dergelijk verzameld staan. Sterker nog, bij enkele wijnkasten werd een connectie met één van de apps geïntegreerd zodat de smartphone weggeborgen kan blijven en echt gekeuveld kan worden bij het degusteren van (hopelijk) de perfecte wijn op de perfecte temperatuur.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.