Platform over design en techniek in de keukenbranche
De belangrijkste keukentrends voor 2024
Als we enkele trendwatchers moeten geloven… de kleuren groen, blauw, roze en geel zijn helemaal hot in 2024.

De belangrijkste keukentrends voor 2024

Een overzicht uit verschillende bronnen, maar… de meningen zijn verdeeld!

Als het aan de vakprofessionals uit de keukenbranche ligt, dan wordt 2024 hét jaar van de opwindende en verrassende trends. Natuurlijk weten we dat esthetische voorkeuren en technologische ontwikkelingen elk jaar onverminderd evolueren, maar toch blijft de vraag of de branche het grotendeels eens is over de mogelijk komende trends. Spoiler alert: dit is niet altijd het geval!

En dát maakt het dus best wel lastig als u keuzes moet maken tijdens de adviesgesprekken in de showroom met de zich oriënterende consument. Of, als u beslissingen moet nemen op het gebied van uw eigen inkoop of wat u wel of niet toont in uw showroom of inspiratiehuis! Want wát is nu waar? Welke trend klopt wel? Welke gesuggereerde ontwikkeling is slechts een hype of gewoon onwaar? En, als er al consensus is… is deze overeenstemming dan terecht?

Letterlijk naast elkaar ontworpen: de moderne keuken versus de meer traditionele keuken. Het kan allebei nog in 2024.

Wij trekken zélf geen conclusie. Dat mag u doen, beste lezer. Het hieronder gepubliceerde overzicht – beschouw het als een korte samenvatting van alles wat wij vonden – hebben we samengesteld uit diverse trendrapporten, -blogs en visies van vooraanstaande keukenbedrijven uit Nederland. 

Natuur en techniek

Als eerste dan maar eens waar men het grotendeels over eens is: de harmonieuze samensmelting van natuur en technologie. In de praktijk vertaalt zich dit tot de logische terugkeer van veel natuurtinten en levendige patronen in de look-and-feel van de consumentenkeuken. De consensus wijst op een verschuiving naar lichtere houtsoorten, verrijkt met diepe texturen die de keukenruimte tot leven brengen.
Bloemenprints en vintage patronen maken een krachtige comeback, vooral populair bij de jongere doelgroep die durft te experimenteren met prints met lef. Deze trend signaleert een verschuiving naar een meer levendige en expressieve keuken, waarin de natuurlijke elementen worden gecombineerd met persoonlijke expressie.

De volle koelkast anno 2024. Maar in hoeverre zal deze letterlijk communiceren met de bewoners?

Slimme technologie en duurzaamheid

Alle bronnen (lees: keukenspeciaalzaken en -ketens) benadrukken de onmisbare rol van technologie in de keuken van 2024. Van geïntegreerde apparaten binnen elegante nissen tot de verwachting van nog meer slimme technologie: de toekomstige keuken is gewoon slim én duurzaam. Duurzaamheid blijft een kernaspect, met een focus op milieuvriendelijke materialen en efficiënt ruimtegebruik, zoals het stapelen van meubels om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Dit laatste zal overigens niet alleen een trend voor het jaar 2024 zijn. Ook als je kijkt naar trends op de woning- en bouwmarkt in z’n algemeenheid, dan kun je verwachten dat we gemiddeld op minder vierkante meters zullen gaan wonen, leven en werken. Ruimte wordt schaarser. En dús wordt er in de keukenindustrie (terecht) steeds meer nagedacht over méér efficiency in minder ruimte. Dit reikt dus verder dan alleen het jaar 2024. 

De terugkeer naar traditionele warmte met een moderne twist 

Diverse vakspecialisten benadrukken de nis als een kenmerkende trend, waarbij apparaten naadloos worden geïntegreerd in het ontwerp, en de keuken een speelveld wordt voor kleurrijke expressie. Van zandtinten tot gedurfde kleuren zoals groen, geel, roze, en blauw: er is een duidelijke beweging naar keukens die persoonlijkheid en warmte uitstralen.

Volgens enkele deskundigen is de compleet zwarte keuken een trend in 2024. Best mooi toch?

Greeploos of grepen?

Tja… zeg het maar. Wie heeft er gelijk? Want, als er wordt gesproken over de vraag of de greeploze keuken zich verder zal ontwikkelen of dat we toch een terugkeer van de grepen aan kastjes en laden mogen verwachten, dan constateren we nogal wat tegenstrijdigheden. Het is misschien te grotesk om nu te concluderen dat er een splitsing in de markt is op dit thema, maar wat is nu waar? Als we veilig in het midden blijven zitten: de consument is in ieder geval op zoek naar een zo veel mogelijk gewenst niveau van minimalisme. De klassieke touch van het ontwerp is en blijft essentieel. 

Industriële invloeden en traditionele elementen

Twee van de ‘bronnen’ geven klip en klaar aan dat industriële invloeden en het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren centraal blijven staan in de trends van 2024. De waardering voor traditionele, landelijke elementen naast klassiek moderne en lichte keukens duidt op een veelzijdige benadering van keukenontwerp. Zwarte keukens maken ook een statement, wat wijst op een trend van krachtige visuele contrasten.

Samenvattend

Gezien de soms tegenstrijdige benoemde trends, ligt de kracht van het ontwerp van de keuken in het jaar 2024 met zekerheid in een flink stuk personalisatie en de (broodnodige) flexibiliteit. Natuurlijk zal elke keukenspeciaalzaak een breed scala aan opties willen bieden die zowel de liefhebbers van moderne, greeploze designs kunnen bekoren als degenen die neigen naar meer traditionele of industriële looks. Die keuze kán dan ook gemaakt worden. Dat zal de eigen inschatting moeten bepalen. Maar… focus op duurzaamheid en slimme integraties is met zekerheid de constante factor, die niet genegeerd mag worden. Tenminste, als je een keuken wilt verkopen. 

Bronnen: Reddy Keukens, Jansen Totaal Wonen, Keukenglas, Keukenkampioen en DB Keukens. Kijk op de websites van deze bedrijven voor een verdere diepgaande analyse van hun inzichten in de trends.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.