Platform over design en techniek in de keukenbranche
Efficiënte luchtafvoer in passiefhuizen

Efficiënte luchtafvoer in passiefhuizen

In het gamma van Naber vinden we al een heel deel oplossingen om de kookdampen efficiënt naar buiten te geleiden. Voeg daar vandaag nog maar eentje bij: een luchtafvoeroplossing speciaal ontwikkeld voor passiefhuizen.

COMPAIR® BIXO is de naam van de gecertificeerde muurdoorvoerunit die bij Naber beschikbaar is voor gebruik in passiefhuizen. Een nieuw sluitmechanisme, het TwisterTec-afsluitsysteem, is de basis van de unit. Een kleine elektrische motor verdraait een quasi geluidloos een slijtvast textielmembraan zodat dit in gesloten toestand hermetisch dicht is. Meteen ontstaan ook drie isolerende luchtkamers. De U-waarde bedraagt slechts 0,8 W/(m²K), vergelijkbaar met een venster met driedubbel glas. Ook leuk: aangezien er geen kleppen worden gebruikt, zijn er geen storende geluiden bij wind.

COMPAIR® BIXO geopend en gesloten. In gesloten toestand sluit het systeem de doorvoer hermetisch af.

 

Alles automatisch

Schakelt de gebruiker de dampkap in, dan registreert de ingebouwde elektronica dit meteen. Het signaal om, zelfs bij klein debiet, de doorlaat te openen. “Een heel efficiënte oplossing aangezien de lucht die naar buiten stroomt ook zo goed als geen obstakels tegenkomt”, benadrukt Naber. “Ook de installatie is eenvoudig. Een 230V-aansluiting is nodig, een verbinding met de dampkap niet.”

Naber hield bij de ontwikkeling van BIXO rekening met mogelijk optreden van onderdruk in gebouwen. Het antwoord van de fabrikant is een draadloze communicatie tussen een besturingseenheid die in de luchtafvoerunit zit en maximaal drie vrij te plaatsen BIXO Balance®-units. BIXO Balance® kan in beide richtingen werken, dus zowel voor luchttoevoer als luchtafvoer. Dit zorgt ervoor dat de luchtafvoeroplossing ook in passiefhuizen inzetbaar is. “Bovendien neutraliseert het beter de kookgeurtjes en voert het vocht volledig af”, aldus de fabrikant. “Beter dan een ventilatieoplossing dit kan.”

COMPAIR® BIXO en BIXO Balance® hebben een diameter van 150 millimeter, wat de units compatibel maakt met de COMPAIR® flow kanaalsystemen van kunststof en COMPAIR STEEL flow® van staal.

De BIXO Balance®-units die het optreden van onderdruk voorkomen.

 

Bewegende beelden

Het systeem in werking zien? Naber maakte een video waarin de werking van COMPAIR® BIXO en BIXO Balance® mooi worden weergegeven. Neem een kijkje op www.naber.com/nl/bixo.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.