Platform over design en techniek in de keukenbranche
Functie versus esthetiek
Maikel Bink, Mede-eigenaar en Managing Director PITT cooking

Functie versus esthetiek

Is het eigenlijk wel functie versus esthetiek? Gaat dat dan altijd ten koste van één van de twee? Niet als het aan mij ligt. Ik merk in de afgelopen jaren dat meer en meer bedrijven in de keukenbranche tegenwoordig op zoek gaan naar een optimale combinatie tussen functioneel en decoratief. Wij in elk geval. Het zit in ons DNA en het is bij ons echt het uitgangspunt van alles wat we ontwikkelen.

We zijn ontstaan vanwege de beperking die traditioneel koken met zich meebracht. Even terug in de tijd: enkele decennia geleden was de keuken een puur functioneel element: een afgesloten ruimte waarin het eten werd bereid. Groenten, aardappelen en een stukje vlees. Tegenwoordig is de keuken dé centrale plek in huis: open en onderdeel van de totale lifestyle van de bewoners.
De esthetische waarde is daarmee ook belangrijker geworden: het oog wil tenslotte ook wat.

Maar ook op functioneel gebied zijn de eisen veranderd. In de afgelopen jaren zijn er veel meer ‘thuischefs’ bijgekomen. Mensen zijn gaan experimenteren, proberen ook andere kookstijlen uit en willen wokken, slowcooken, grillen en paella maken. Daar zit je dan, met je vijfpits kookplaat, waar de pannen niet eens allemaal tegelijkertijd op passen. Is het niet raar dat -in een wereld waarin veel veranderd- de uitsparing van de kookplaat in het aanrechtblad al zo’n veertig jaar hetzelfde is, terwijl de behoefte van de gebruiker dit wel vraagt? Ik vind dat je de ontwikkeling van de kookkunsten mee moet nemen in de ontwikkeling van de kookplaten.

En dan hebben we het nog niet eens over het reinigingsgemak. Veelal een bepalende factor bij de aanschaf van de kookunit in een keuken. Want gemak dient de mens, toch? Er zijn mensen die reinigingsgemak als hoofdbesluit hanteren en concessies doen die ze eigenlijk niet willen doen. 

Zonde, als je het mij vraagt.

Want het kan echt anders. Design en functie kunnen prima samen wat mij betreft. Het is een kwestie van ontwerpen in functie van de behoeften. En die zijn voor iedereen anders. Als je aan tien mensen vraagt hoe hun ideale luxe keuken eruitziet en aan welke praktische voorwaarden het moet beantwoorden, krijg je tien verschillende versies. De oplossing? Maatwerk, waarin je flexibiliteit biedt binnen je product en iedereen zijn eigen keuzes kan maken, passend bij de verschillende behoeften.

Natuurlijk is het een utopie om te denken dat iedereen dit zo ervaart. Want naast functie, esthetiek en reinigingsgemak is er ook de factor budget. En er zijn mensen die supergevoelig zijn voor trends en dus per se een inductieplaat met geïntegreerde afzuiger willen hebben. Dat kan natuurlijk. Het is veelal een kwestie van beleving. In mijn beleving is de keuken een centrale ontmoetingsplek, waar we met elkaar zitten, de dag doornemen, samen koken, een wijntje doen. Daar horen voor mij passende producten bij waarbij functionaliteit en design hand in hand gaan. En jij? Wat zoek jij?   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.