Platform over design en techniek in de keukenbranche
Het kan ook in de keuken:  de planeet op nummer 1
The Green Zone in de koel-vriescombinaties. Etenswaren blijven langer vers en gezond! Geen vitamine gaat meer verloren!

Het kan ook in de keuken: de planeet op nummer 1

Wie in september naar de Küchenmeile in Duitsland afreist, zal zéker een bezoek moeten brengen aan het Kitchen Center in Löhne. Want… technische inspiratie en innovatie staan daar centraal. Althans, in ieder geval op de stand van AEG. Natuurlijk nieuwe koelkasten en koel-vriescombi’s maar… deze nieuwe keukenapparatuur heeft een design dat is beredeneerd vanuit de duurzaamheidsuitdaging. Dus, vóórdat de eerste schets van het ontwerp er was, was er al een basis: het eindresultaat moest duurzame keukenapparatuur worden.

Aan het woord is Marsha van der Laan-Vis, Consumer Activation Manager bij Electrolux Home Products Nederland in Alphen aan den Rijn. Natuurlijk kijkt zij ook uit naar de Küchenmeile maar zo in de voor­bereiding is het vooral de trots die er is op alles wat er daar gepresenteerd gaat worden namens AEG. “Onze nieuwe koelkasten zetten voedsel en de planeet op nummer 1. Zo simpel is het eigenlijk. Ze zijn voorzien van innovaties die voedselverspilling terugbrengen met maar liefst 20%. Daarnaast zijn de koelkasten voorzien van binnen­wanden van gerecyclede materialen.”

Natuurlijk makkelijk in gebruik. Open en dicht? Geen probleem!

Marsha legt uit dat alles al begon bij de start. “In Italië is een nieuwe fabriek neer­gezet met alleen maar innovatieve productie­methoden om een zo duurzaam mogelijke productie te garanderen. De fabriek in het stadje Susegana, die de apparatuur produceert, heeft een Zero Landfill certificaat. Hiermee is er een zo groot mogelijke beperking van de impact op het milieu gecreëerd. Daarbij gaat het om het doel om minstens 20% minder CO2-uitstoot – ten opzichte van de vorige range – te bereiken. En, de apparatuur moet 80% materiaal bezitten dat weer volledig gerecycled kan worden. We willen de consumenten ook voor de keuken nu de meest duurzame keuzes voorleggen.”

De AEG AWUS018B7B

Weg met de voedselverspilling

“Voedselverspilling raakt ons allemaal”, zegt Patrick Le Corre, Senior Vice President Product Line bij Electrolux. “Weet je dat 30% van de CO2-uitstoot afkomstig is van voedsel? Een derde van al het voedsel wordt verspild én tot 60% van de bevolking gooit minstens één keer per week eten weg. Door het vorige designproces te verlaten en te beginnen met een wereldwijd probleem, dat we willen oplossen, is een nieuwe range apparaten ontstaan dat helpt voedselverspilling te verminderen, eten langer vers te houden en die het energieverbruik én de energiekosten terugbrengen. Dat ís geen overbodige luxe in tijden waarin de energieprijzen stijgen en stijgen!”

Maar hoe ziet dat alles er dan in de praktijk uit?

Marsha: “Wel, een goed voorbeeld is de Green Zone-Lade. Dit is een speciaal afgesloten onderdeel van de koelkast waar je je groente kunt bewaren. Geavanceerde membranen zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid altijd op de juiste hoogte is.”

Wijn-klimaatkasten met verschillende houten leggers. Het gemak is voor de wijnliefhebber!

Die wordt dus op peil gehouden en tot 95% van de vitaminen blijft na 11 dagen behouden. Maar ook tussen het koel-vriesgedeelte zijn er verschillende luchtstromen. “Dankzij de geavanceerde dubbele koeltechnologie en onafhankelijke luchtcirculatie wordt de bevroren droge lucht van de vriezer niet gebruikt om de koelkast te koelen, zoals in traditionele frostfree koelkasten. Etenswaren zijn beschermd tegen uitdrogen en blijven 60% sappiger en meer gehydrateerd in vergelijking met traditionele vorstvrije koelkasten. Etenswaren worden bij de juiste luchtvochtigheid bewaard en beschermd tegen droge lucht om krimpen en uitdrogen te voorkomen. Het eindresultaat? Etenswaren bederven minder snel. De houdbaarheidsdatum wordt verlengd!”

Stabiel binnenklimaat

Ook stipt Marsha de ‘Cold Sense’ aan. “De koelkast denkt met je mee. Want, deze sensoren voorkomen onnodige temperatuurschommelingen in de koelkast als de deur open en dicht gaat. Ook hierdoor ontstaat er in de koelkast zelf een veel stabieler klimaat. En dat is goed voor al je waar dat er in ligt.”

Wijn- en klimaatkasten in de keuken

Overigens gaat het bij AEG niet alleen om koelkasten en koel-vriescombinaties. “De wijn­liefhebber komt ook niets te kort met de apparatuur die in is ontwikkeld”, zegt Marsha. “Want hoe houd je wijn zo lang mogelijk goed? Wel… een eerste vereiste is om de temperatuur stabiel te houden. Dat lukt helemaal in de AEG wijnklimaatkast door de slimme innovatieve interactie tussen de compressor en de thermostaat, de geïsoleerde zijpanelen en deuren met driedubbele beglazing.”

“Ten tweede is een donkere omgeving van belang. Licht is de grootste vijand van wijn. Die kan snel de smaak en kleur aantasten. De AEG wijnklimaatkasten elimineren het licht door het gebruik van UV-behandelde getinte glazen deuren, donkere interieurs en UV-vrije ledverlichting.”

Marsha stipt ook ‘Perfect Shelving’ aan. “Dit zijn hoogwaardige uitschuifbare rekken, uitgevoerd met brede houten latten. De rekken hebben onderling een ideale afstand om plaats te bieden aan alle soorten flessen. Het meest gebruikelijke was dat andere wijnkasten rekken hebben die gebaseerd zijn op standaard Bordeaux flessen. Wel… dát is nu verleden tijd!”

Trillingen

Uiteraard mogen er geen trillingen zijn in een wijnkast. Je wilt niet dat de wijn vroegtijdig verslechtert door chemische reacties, waardoor veroudering van de wijn ontstaat. “Onze wijnkasten hebben een trillingsvrije omgeving door een extern ondergebrachte compressor met variabele snelheid, rubberen schokdempers en trillingsabsorberende houten planken. Marsha vervolgt: “Verder zijn ze voorzien van een automatisch vochtrecycleringssysteem dat ervoor zorgt dat er altijd een luchtvochtigheidsniveau van 50 tot 80% wordt gehaald. We verwarmen condenswater en dat brengen we vervolgens als vochtige lucht in de kast.” Maar dat is nog niet alles. “De AEG wijn­klimaatkasten zijn ook voorzien van interne en externe ventilatoren die ervoor zorgen dat de luchtstroom langzaam is. De grotere onderbouw- en inbouwmodellen hebben tevens een koolstoffilter om geuren te voorkomen.”

Natuurlijk is men bij Electrolux méér dan tevreden over de prachtige en duurzame innovaties. “Maar, aan de andere kant, is het streven naar duurzaamheid altijd een heel wezenlijk onderdeel geweest van onze innovatiestrategie”, zegt Marsha. “Sterker nog: in de afgelopen jaren hebben we al diverse duurzaamheidsprijzen gewonnen. Alleen we vertellen het nu veel meer dan vroeger. We zien het ook echt als onze missie om het de consument te vertellen dat je dus in de keuken ook zó met duurzaamheid kunt omgaan. En… op de Küchenmeile vertellen we het graag aan al die professionals uit de keukenbranche die onze nieuwe range van dichtbij willen zien. Ik ben ervan overtuigd dat het een paar geweldige dagen in Löhne worden en dat iedereen daarna de belangrijkste conclusie deelt: de planeet op nummer 1. Ja, dat kan dus ook in de keuken!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.