Platform over design en techniek in de keukenbranche
Nieuws

In beeld of niet, that’s the question!

Foto 3 dampkappen kopiëren
Tal van fabrikanten zetten in op de ontwikkeling van kookveldafzuiging. (Foto: Miele)

Tekst | Tom Rampelbergh

Beeld | V-ZUG, BORA, Miele, Novy, Berbel, Wave Kitchen Products

29 juni 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Wat we al jaren weten en wat ook steeds duidelijk werd (en wordt), heeft tijdens de lockdown nog een ferme boost gekregen. De keuken heeft in een woning de koppositie ingenomen wat betreft ‘kloppend hart’. In tegenstelling tot vroeger, toen de keuken in een aparte ruimte werd verstopt en het uitsluitend diende om eten te bereiden, is de keuken vandaag de dag een pronkstuk. Meer zelfs, keuken en woonruimte versmelten tot één groot geheel, met alle gevolgen van dien. Bij de afzuigkappen zien we twee duidelijke tendensen, ofwel als echte eyecatcher zichtbaar, ofwel zo min mogelijk visueel aanwezig. Zowel qua technologie als esthetiek zien we bij de verschillende fabrikanten een pak innovaties verschijnen.

De kookdampen verwijderen daar waar ze ontstaan. (Foto: V-ZUG)

Technologische stappen

Leggen we ons oor te luisteren bij de verschillende fabrikanten die afzuigkappen ontwikkelen en produceren, dan is de boodschap unaniem: een afzuigkap moet doen waarvoor deze gemaakt is, namelijk op een zo efficiënt mogelijke wijze storende kookdampen en -geuren uit de keuken verwijderen. Liefst zo snel mogelijk en zo stil mogelijk. Deze laatste eis wint pijlsnel aan belang aangezien keukens een veel prominentere rol innemen dan vroeger het geval was. Niemand die graag zijn leuke gesprekken op het einde van een werkdag of in het weekend al roepend wil doen, laat staan deze gesprekken niet voeren omdat de afzuigkap het hoogste woord voert. Ook daarin zijn alle fabrikanten unaniem, ze leveren enorme inspanningen om de afzuigkappen om te vormen tot technische hoogstandjes die hun werk doen zonder (qua geluid dan) op te vallen. Fluisterstil is het doel, met een beetje luider zijn ze niet tevreden. Ook de manier waarop de dampen en geuren worden weggewerkt wordt minutieus bekeken. Het houdt bovendien niet op bij het simpelweg wegwerken ervan, ook het filteren ervan staat hoog op de prioriteitenlijst, zeker wanneer er sprake is van recirculatie.

Zelfs in een zwevend keukenblok is kookveldafzuiging mogelijk. (Foto: BORA)

Lucht blijft binnen

Heel eenvoudig uitgelegd zuigt een recirculatie afzuigkap de lucht tijdens het koken op, filtert deze en blaast die dan opnieuw de keuken in. Meteen valt op dat de traditionele manier waarop afzuigkappen werken –
waarbij de lucht via een muurdoorvoer naar buiten wordt geblazen – helemaal anders is dan deze recirculatietechnologie. Het grootste verschil: een muurdoorvoer is niet langer nodig voor wie een recirculatiesysteem kiest. Geen gat in de muur betekent dat de warmte binnen blijft in de winter (en dus de kou buiten) en andersom in de zomer. Een absolute noodzaak voor wie in een passiefhuis woont of er eentje wilt optrekken (een passiefhuis is een zeer energiezuinige woning met een gezond en comfortabel binnenklimaat). Al zijn er vandaag de dag ook systemen die een muurdoorvoer hermetisch kunnen afsluiten wanneer deze niet in werking is en op die manier ook de kou buiten houden in de winter. Door toevoeging van een hele reeks per­formante filters zorgen de recirculatie afzuigkappen er bovendien voor dat ook schadelijke deeltjes en irritante geurtjes niet opnieuw de keuken inkomen. Recirculatie beperkt zich niet tot kookveldafzuiging of afzuiging via een afzuigkap boven het kookveld of aan de wand, de technologie is universeel toepasbaar.

Dampkappenfabrikant Novy heeft naast kookveldafzuiging ook esthetische (gependelde) dampkappen in haar gamma.

Visuele rust

Terwijl de een kiest voor een systeem dat de kookdampen wegzuigt daar waar ze ontstaan -namelijk meteen in het kookveld zelf- opteert de andere toch voor een klassiekere opstelling met de afzuigkap boven het kookveld. De dampen stijgen vanzelf, weet je wel. Een voordeel van de kookveldafzuiging, en bij uitbreiding de telescopische modellen waarbij de afzuigkap in het werkblad verstopt zit en pas tevoorschijn komt bij het koken zelf, is het feit dat de afzuigkap als het ware niet aanwezig is. Wanneer er niet wordt gekookt, zie je de afzuigkap niet en dat creëert een visuele rust waarnaar de fans van dit systeem op zoek gaan. Een extra voordeel bij de trend waarin keukens en leefruimtes met elkaar versmelten. Ook wanneer de oppervlakte van de keuken niet zo groot is, is de kookveldafzuiging een handige bondgenoot.

Meer dan een dampkap alleen. (Foto: Berbel)

Doelbewust zichtbaar

Het tegenoverstelde concept heeft uiteraard ook zijn aanhangers. In plaats van het verwijderen van de afzuigkap uit het zicht kiezen deze mensen er bewust voor deze in beeld te hebben. Een extra designelement in het interieur als het ware. Deze trend is niet onopgemerkt voorbijgegaan aan de afzuigkappenfabrikanten waarbij een heel deel hier mooi op inspeelt. Qua design zien we de mooiste, grootste of extravagantste afzuigkappen verschijnen. En daar blijft het niet bij. Verschillende fabrikanten bieden de afzuigkappen ook aan als verlichtingsarmatuur, zonder afzuiging uiteraard. Het zorgt er meteen voor dat dezelfde esthetiek vanuit de (open) keuken wordt doorgetrokken in de leefruimte. Een ander soort visuele rust ontstaat.

Dampkap en verlichtingsarmatuur in één opvallend geheel. (Foto: Wave Kitchen Products)

We zien bovendien bij een aantal fabrikanten de zogenoemde multifunctionele systemen verschijnen die een afzuigkap, legplanken, frames om kookgerei aan te bewaren en verlichting in één geheel samenbrengen.
Een eyecatcher van formaat maar met functionele troeven die doelbewust zichtbaar worden uitgespreid. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Folkert van der Werf

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht