Platform over design en techniek in de keukenbranche
Koken op een eyecatcher
Voor de dappere mensen onder ons, een fornuis van Bertazzoni in een opvallend kleurtje. (Beeld: Bertazzoni)

Koken op een eyecatcher

In de keuken bruist het van het leven. Elke dag opnieuw. Het is immers de plek waar wordt gewerkt, gespeeld, gepraat… en gekookt. Een kookplaat in of op het werkblad, dat kennen we allemaal. Maar koken op een fornuis blijkt aan populariteit te winnen. Zeker nu de verschillende fabrikanten van deze eyecatchers de modernste technologieën integreren. 

Steel integreerde de afzuigkap in het fornuis zelf. (Beeld: Steel)

Van een simpel kacheltje tot een state-of-the-art apparaat dat technologie en design omhelst. Het zou zo maar de subtitel van de film ‘Het verhaal van het fornuis’ kunnen zijn. Want wat een evolutie hebben de fornuizen, en de fabrikanten ervan, ondertussen afgelegd. Van koken op de kachel in de woon­kamer naar de eerste fornuizen in de keuken, tot de intrede van de gasfornuizen en uiteindelijk ook de elektrische fornuizen. De technologische vooruitgang bracht de fornuizen naar het niveau waar we ons nu bevinden. Ware pareltjes in de keuken.

Toscana, vernoemd naar de bekende streek in Italië, beschikbaar bij Boretti. (Beeld: Boretti)

Weg met gas

Een belangrijke plotwending in het levensverhaal van het fornuis is het actuele voornemen om af te stappen van gas als energiebron om te koken en te verwarmen. Deze beslissing kwam er natuurlijk niet zomaar, een aantal factoren speelt hierin een belangrijke rol. Zoals het dichten van de gaskraan, en zodoende de geldkraan, voor Rusland om de waanzin in Oekraïne niet te financieren, de lasten die de omwonenden hebben bij het ophalen van gas uit de aarde, en het milieu- en welzijnsgevoel dat hoe langer hoe meer onze gedachten domineert. De zon en de wind zijn altijd aanwezig, aan ons om hun energie om te zetten in bruikbare energie voor koken en verwarmen. En laten er nu net een heleboel gasfornuizen verkocht zijn die dus binnen nu en pakweg 20 jaar allemaal aan vervanging toe zijn.

Technologisch helemaal mee

Gelukkig hebben de fabrikanten niet gewacht op de beslissing om in te zetten op alternatieven. Want wees gerust, die zijn er al. De technologische evolutie staat immers niet stil en ook de productgroep ‘fornuizen’ is er niet aan ontsnapt. Niet dat we dat wilden…

Voor elke keukenstijl een passend fornuis. (Beeld: Stoves)

We zien fornuizen die de gekende inductiekookplaten uit de werkbladen integreerden in hun fornuizenjasje. We zien fornuizen die daar de gekende ovens aan toevoegen. En die kookplaten en ovens zijn van dezelfde kwaliteit als die we ‘apart’ in onze keukens integreren. Dezelfde functies, dezelfde features, dezelfde handigheidjes die ons helpen dagelijks de maaltijd te bereiden. De laatste jaren zagen we ook een felle opmars van downdraft als meest gekozen optie om de kookdampen en -geuren te verwijderen. Geen traditionele afzuigkap boven het kookveld, wel eentje er middenin die ontstane dampen meteen wegzuigt. Het was dan ook een kwestie van tijd (en technologische ontwikkeling) voordat downdraft werd geïntegreerd in een fornuis. En zo geschiedde. De weg die het fornuis heeft afgelegd door de jaren heen was lang, maar vandaag de dag is het fornuis zowel qua technologie als qua design volledig up-to-date. •

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.