Platform over design en techniek in de keukenbranche
Meubelbeslag evolueert mee
Met een vouwdeur in plaats van een traditionele deur win je wat opbergruimte in de kast.

Meubelbeslag evolueert mee

Vroeger was het simpel. De keuken in een aparte ruimte, de woonkamer daarnaast in een aparte ruimte en ook de slaapkamers, eetkamer, badkamer en toilet werden allemaal apart van elkaar ingericht. De functies waren duidelijk en ze bleven beperkt tot die ruimte zelf. En toen werd ‘open wonen’ populair. Muren werden soms letterlijk afgebroken en alles werd één geheel.

Hettich: “Heb je de keuken nodig schuif je de deur gewoon open. Niet meer nodig? Gewoon weer dicht.”

Tijden veranderen nu eenmaal en die veranderingen brengen ook de nodige aanpassingen met zich mee. Ook de interieurwereld onderging (of ondergaat nog) deze aanpassingen met het versmelten van de keuken en de woonkamer tot één doorlopend geheel. Uiteraard is de keuken nog steeds de keuken en worden daar de maaltijden klaargemaakt. Maar de keuken is nu wel meer dan dat, het is het kloppend hart van een huishouden.
Hettich zag, als één van ’s werelds meest toonaangevende fabrikanten van meubel­beslag, al snel dat het ‘open wonen’ een blijver was en zette meteen in op het ontwikkelen van oplossingen om ook het meubelbeslag aan te passen aan deze nieuwe interieursituatie. Maar ook de trend dat huizen en appartementen wat kleiner worden, ontsnapte niet aan de aandacht van de productontwikkelaars van Hettich.

Flexibiliteit van meubels

Kleinere wooneenheden van 50 à 60 vierkante meter komen meer en meer voor. En toch maken ook gezinnen hier gebruik van. Een flexibel gebruik van meubels en een optimaal gebruik van de beschikbare opbergruimte is dan ook nodig. “We ontwikkelden de laatste jaren tal van oplossingen voor tiny houses en eenkamerappartementen”, klinkt het bij Elke Meyer, Hettich Marketing. “Zo maken laden in ongebruikelijke formaten het mogelijk om ongebruikte ruimtes ook te gaan gebruiken. Ons ComfortSpin draaiplateau helpt bovendien om de inhoud in de kast van voor naar achter en terug te verplaatsen. Met schuif- en vouwdeuren gaat er bovendien geen ruimte verloren die nodig is voor het openen van een traditionele kastdeur.” Hettich schuift eveneens verplaatsbare wanden naar voren als mooie oplossing om te gebruiken in kleinere wooneenheden. De fabrikant geeft als voorbeeld het bouwen van een bijkeuken onder een schuin dak. “We creëren met verplaatsbare wanden tijdelijke ruimtes die enkel gebruikt worden als dat nodig is”, legt Meyer uit. “Is de ruimte niet meer nodig dan wordt de wand weer in zijn oorspronkelijke positie teruggezet en is de ruimte weer beschikbaar voor wonen, slapen of de ‘gewone’ keuken.”

Een lade in ongebruikelijke vorm zorgt toch voor nuttige invulling van de ruimte.

Kleine ingrepen

De flexibiliteit en multifunctionaliteit die we vandaag verwachten van meubels betekent dat Hettich oplossingen ontwikkelt om meubels meerdere functies te laten vervullen. “Denk maar aan tafels die zijwaarts kunnen bewegen om extra ruimte te maken wanneer dit nodig is”, schetst Meyer. “Een kleine keukentafel tover je zo om in een eettafel voor een grotere groep gasten. En onze in hoogte verstelbare Steelforce-bureaus zijn als eettafel en als bureau inzetbaar. Maar ook met wat wij comfortfuncties noemen spelen we in op de kleinere oppervlaktes die beschikbaar zijn. Push to Open Silent laat toe om handgrepen weg te laten, en met de juiste licht-oplossingen zorgen we voor enerzijds het sneller vinden van de inhoud en anderzijds dat de lichtschakelaar niet nodig is. Een efficiënte organisatie in de lades met een organisatiesysteem ondersteunt bovendien het multifunctioneel gebruik van keukenlades.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.