Platform over design en techniek in de keukenbranche
Nabeschouwing | Batibouw 2019

Nabeschouwing | Batibouw 2019

De 60e editie van Batibouw zit er op. De vakbeurs voor iedereen die wil bouwen of verbouwen, of daar ondertussen al mee bezig is, trekt elk jaar opnieuw een massa volk naar de beursgebouwen in Brussel. Alle sectoren zijn aanwezig, waardoor Batibouw gerust mag omschreven worden als een verzameling van een tiental ‘kleinere deel-vakbeurzen’. 

AEG

AEG breidt haar gamma SenseCook inductiekookplaten uit met een exemplaar dat werd uitgerust met een voedselsensor zonder draad en zonder batterij.

 

Traditioneel werkt de organisatie van Batibouw rond enkele thema’s. Dit was ook zo voor deze 60e editie. ‘Healthy indoor climate’ was het eerste thema, hierbij ging de aandacht naar het belang van een gezond binnenklimaat. Zowel thuis als op het werk brengen we veel tijd binnen door. Een gezond binnenklimaat met frisse lucht is dan ook van groot belang, aangezien duffe ruimten met vervuilde lucht al snel kunnen zorgen voor allerhande klachten. Een goede ventilatie of een ventilatiesysteem, toepassingen die ervoor zorgen dat de binnentemperatuur constant is en de vochtigheidsgraad controleert, vonden hun weg binnen dit thema.

ATAG

Atag: Black Steel is een unieke combinatie van de geborstelde metaallook van de RVS-lijn en de stijlvolle donkere kleur van de Grafiet-lijn.

 

Het tweede thema van Batibouw 2019 was ‘New way of living’. De ruimte om te leven en te bouwen wordt kleiner en kleiner. Mede dankzij het mobiliteitsprobleem kiezen gezinnen meer en meer voor een woning of appartement in de stad. Logisch gevolg daarvan is de beperking qua vierkante meters. Voeg daarbij de duurdere bouwgronden en het groeiend belang van kleinere en vaak inventieve woonoplossingen.

Thema drie tenslotte luidde als volgt: ‘Smart building’. Het bouwen of verbouwen op zich verandert eveneens. Denk maar aan BIM, waarbij alle partijen die deel uitmaken van een bouwproces hun informatie in één database verzamelen zodat iedereen deze kan lezen. Daarnaast zijn 3D-printing en 3D-scanning twee innovatieve technieken die leiden tot een meer gedetailleerde uitvoering van het bouwproces. Smart building betekent echter ook het bouwen op een meer bewuste, duurzame en energiezuinige manier. Deze pijler mondt uit in het fenomeen circulair bouwen. Grondstoffen, producten en goederen worden slimmer gebruikt om hergebruik mogelijk te maken zodat de kringloop wordt gesloten. Tijdens Batibouw was een kleine expo rond circulair bouwen een publiekstrekker.

Batibouw 2019 ontving 257.000 bezoekers. De 60e editie was een succes, al betekent dit aantal bezoekers wel een daling met 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Het uitzonderlijke mooie weer voor de tijd van het jaar heeft hier zeker zijn invloed gehad. De organisatie ziet echter ook een verandering in het consumptiepatroon van bezoekers. “We verzamelen onze informatie niet enkel op een beurs, maar ook online en via verschillende social mediakanalen”, aldus de organisatie. “Daarom korten we volgende editie in. In plaats van 11 dagen worden het 9 dagen. Dat zijn twee weekends met vijf weekdagen ertussen. De professionele dagen, tot nu toe tijdens de eerste twee dagen van de beurs, zullen worden vervangen door een nieuwe formule. De professionals zullen gedurende de hele beurs in een exclusief kader worden uitgenodigd op de beurs. De beurs wordt volgend jaar nog meer een plek van inspiratie en ervaring, en dit voor alle bezoekers.” Batibouw 2020 vindt plaats van zaterdag 29 februari tot en met zondag 8 maart.

Hieronder een bloemlezing (in alfabetische volgorde) van de aanwezige exposanten en hun voorgestelde producten tijdens Batibouw 2019. Meer info kan je bij de fabrikanten bekomen.

Bauknecht

Bauknecht lanceert dit jaar de Collection 11 die opvalt door haar diepdonker karakter.

 

AEG breidt haar gamma SenseCook inductiekookplaten uit met een exemplaar dat werd uitgerust met een voedselsensor zonder draad en zonder batterij. De sensor meet de temperatuur tot op de graad en doet dit in het hart van de voedingswaren. “Dit garandeert perfecte kookresultaten, ongeachte welke techniek wordt gebruikt”, horen we op de stand. Is het gewenste resultaat bereikt, dan schakelt de kookplaat zichzelf uit. Enkele geïntegreerde functies staan de gebruiker bij tijdens het koken. Zo zorgt de SenseFry-functie steeds voor een juiste bereiding.

Batibouw

Blanco stelde op Living Kitchen en Batibouw onder meer de EVOL-S-volumekraan, de Blanco SITY XL 6 S-spoeltafel en de VIU-S mengkraan voor te stellen.

 

Het volstaat om het voedingsmiddel en het gewenste resultaat te selecteren, de technologie van de kookplaat doet de rest. De SenseBoil-functie detecteert wanneer het water in de kookpot het kookpunt bereikt en past de temperatuurinstellingen automatisch aan. En de HobHood-functie, beschikbaar op elk toestel in het SenseCook-gamma, controleert automatisch de dampkap en de bediening van de kookplaat.

BORA

BORA Pure ontwikkelden een nieuwe manier om de filters te verwijderen.

 

ATAG pakte uit met een nieuwe kleur voor de Matrix-serie. Naast RVS en Grafiet is er nu ook Black Steel. De afwerking oogt rustig en donker vanop afstand, wie dichterbij komt merkt meer en meer details op. “Black Steel is een unieke combinatie van de geborstelde metaallook van de RVS-lijn en de stijlvolle donkere kleur van de Grafiet-lijn”, legt de fabrikant uit. Alle toestellen van de Matrix-serie zijn beschikbaar in de nieuwe kleur. Zo biedt ATAG een complete ovenlijn aan, gaande van een combi-stoomoven tot een oven met geïntegreerde magnetron. Leuk detail: Black Steel past heel mooi bij de matzwarte glazen inductiekookplaten van ATAG. De serie wordt vervolledigd door een koffiemachine en een nieuwe wijnkast. Deze wijnkast kan als inbouwmodel of vrijstaand worden geplaatst, eventueel in combinatie met een Black Steel koelkast. Een speciale verbindingskit maakt van de combinatie koelkast-wijnkast een mooie side-by-sideopstelling.

Bauknecht lanceert dit jaar haar nieuwste collectie: de Collection 11 die opvalt door haar diepdonker karakter. Geen gebruik van inox meer: zwart glas en zwart matgeborsteld staal domineren de collectie. Ook handgrepen, druk- en draaiknoppen verdwijnen. Collection 11 is een volledig greeploze keuken. Een ingewerkte greeplijst zorgt voor een extra strakke vormgeving. Naast het greeploze design valt het gebruik van technologie op. Alle inbouwtoestellen zijn uitgerust met een touchscreen kleurenscherm. “Zoek recepten op, kies een kookwijze, blader door favorieten en kook met het grootste gemak”, klinkt het. Alle apparaten kunnen ook vanop afstand bediend worden dankzij de connectiviteitsfunctie. De nieuwe app geeft gebruikers de mogelijkheid om de status van bijvoorbeeld de oven te controleren en instructies aan het apparaat te geven.

Met een deelname aan Living Kitchen en Batibouw stond de beurskalender van Blanco dit voorjaar lekker vol. De fabrikant maakte gebruik van beide platformen om onder meer de EVOL-S-volumekraan, de Blanco SITY XL 6 S-spoeltafel en de VIU-S mengkraan voor te stellen. Die twee laatste brengen kleuraccenten aan in een keuken. Het afdruipvlak van de spoeltafel kreeg een nieuw design en de XL-bak zorgt voor een optimale bakcapaciteit. Met SityPad en SityBox zijn twee handige accessoires beschikbaar die, naast het brengen van kleur, ook een toegevoegde waarde bij gebruik brengen. De Blanco VIU-S-mengkraan maakt het plaatje compleet. De kraan is beschikbaar in dezelfde kleuren als de SityPad en SityBox waardoor je kan kiezen voor dezelfde kleur of net een contrastkleur. De mengkraan beschikt over een flexibele sproeikop en een energiebesparende koud-start-functie.

Een nieuwe productlijn, daar pakte BORA mee uit. Wat opvalt bij BORA Pure, zo heet de nieuwe lijn, is de minimalistische instroomsproeier. Deze werd omgetoverd tot een designelement waarbij je keuze hebt uit zes beschikbare kleuren. Ook de centrale bedieningsregeling met een rood verlichte, verticale en eenvoudig te bedienen slider valt op. De belangrijkste functies en akoestische en optische signalen kunnen snel worden aangestuurd. Klikken of zacht vegen op de slider volstaat. “De echte blikvanger van BORA Pure is eigenlijk niet meteen zichtbaar”, horen we op de stand. “We ontwikkelden een nieuwe manier om de filters te verwijderen. In plaats van een omslachtige werkwijze via de onderkant van de kookplaat gebeurt het bij BORA Pure allemaal langs de bovenzijde. In slechts enkele stappen verwijdert een gebruiker de verzadigde filter om er eenvoudig een nieuwe in te stoppen.”

BHS

De dampkappen van BSH worden vlak in het plafond ingebouwd met een mooie, naadloze overgang als resultaat.

 

BSH was aanwezig op Batibouw met de merken Bosch, Siemens, Neff en Gaggenau. We pikken er een nieuw gamma plafonddampkappen van Bosch voor je uit. De dampkappen worden vlak in het plafond ingebouwd met een mooie, naadloze overgang als resultaat. Ze worden tevens uitgerust met een reeks interessante features. Zo hebben alle dampkappen het Hood Control systeem wat voor een rechtstreekse communicatie zorgt tussen de kookplaat en de dampkap. Wordt de kookplaat ingeschakeld, dan volgt de dampkap automatisch. De geïntegreerde PerfectAir-sensor past dan weer automatisch de afvoersnelheid aan de huidige kooksituatie aan, zodat rook en geuren meteen van bij de start van het kookproces worden geëlimineerd. Wie handmatig wil bedienen kan simpelweg via het bedieningspaneel van de kookplaat de manuele modus activeren. Eveneens aanwezig in alle nieuwe dampkappen: de Home Connect functie die toelaat de dampkap vanop afstand te bedienen. Een geïntegreerde Wifi-module maakt het mogelijk om via de Home Connect app de instellingen aan te passen. Daarnaast geeft de app informatie over het onderhoud van de dampkap. “We bieden nu ook een regenereerbare CleanAir filter aan bij een installatie in kringloopwerking”, horen we op de stand. “Deze werd ontwikkeld voor dagelijks gebruik gedurende 10 jaar. En last but not least: de geoptimaliseerde BLDC-motor werkt nu nog stiller, slechts 56 dB.”

Cosentino

Bij Diresco, fabrikant van kwartscomposiet, werd volop de kaart getrokken van de recent geïntroduceerde reeksen Noblesse en Terrazzo.

 

Centraal op de stand van Cosentino, en ook centraal tijdens de deelname aan Batibouw: het nieuwe vierdelige kleurenpalet Dekton XGloss Stonika. Natuurlijke stenen en texturen waren de inspiratie bij de ontwikkeling van Arga (een speelse knipoog naar Taj Mahal kwartsiet), Olimpo (geïnspireerd op Carrara marmer), Korso (een kleur die lijkt op Gris Pulpis marmer) en Bergen (doet met zijn levendige aders denken aan Portobellosteen). Net als de andere Dektoncollecties zijn ook deze nieuwkomers uitstekend bestand tegen thermische stoten en schokken. Daarnaast werd, op een helemaal niet stiekeme wijze, een toekomstige nieuwkomer tentoongesteld. Silestone Eternal Noir zal deze heten. De nieuwsgierigen onder ons moeten nog even geduld oefenen. Deze karaktervolle telg in het Silestone-gamma is pas verkrijgbaar vanaf september.

Bij Diresco, fabrikant van kwartscomposiet, werd volop de kaart getrokken van de recent geïntroduceerde reeksen Noblesse en Terrazzo. Deze werden samen met product ontwerper Bram Bollen ontwikkeld. Noblesse bestaat uit vijf bestaande Diresco-kleuren (wit, zwart, Belgian blue, Fog en Sand) en hieraan werden fijne aders toegevoegd. Bij Terrazzo zijn het eveneens vijf kleuren: wit, zwart, crea beton light, crea beton dark en lichtgrijs met zwarte steentjes. Leuk weetje: de kwartscomposietsteentjes in het oppervlak zijn restproducten die gerecupereerd worden. Een zelfontwikkelde techniek zorgt ervoor dat het hele oppervlak een gelijkmatige look en feel krijgt. Jos Bongers, CEO van Diresco: “Ook voor de nieuwe reeksen werken we uitsluitend met 100 procent biologische en UV-bestendige harsen. Naast alle bestaande Diresco-kleuren lenen ook Noblesse en Terrazzo zich uitstekend voor gebruik buitenshuis.” Vanwege deze toepassing van uitsluitend Bio UV-harsen heeft Diresco onlangs op de KBIS beurs in Las Vegas de prijs gewonnen voor ‘Most Innovative Surface’, alsook de prijs voor ‘Best Eco-Friendly Stone Surfaces Manufacturer 2019’, uitgegeven door BUILD Home and Garden Awards.

FRANKE

Franke: het merendeel van de keukenactiviteiten gebeurt bij de spoeltafel.

 

De spoeltafel is het centrum van de keuken, weet Franke. Het merendeel van de keukenactiviteiten gebeurt dan ook in of bij de spoeltafel. Groenten wassen, water vullen om te koken, keukengerei schoonmaken, noem maar op. Franke introduceert net daarom de Box Center, een oplossing die meteen de organisatie in een keuken naar een hoger niveau tilt. In de Box Center verzamel je immers de belangrijkste keukenaccessoires, zoals messen, snijplanken en een afdruipbakje. De Box Center bestaat uit twee units. De linkse is een traditionele spoelbak terwijl de rechtse beschikt over een frame waarin het keukengerei verticaal wordt opgeborgen. De rechtse unit is echter meer dan alleen maar een opbergruimte. Wanneer de accessoires gebruikt worden, doet de unit dienst als een ‘uitdruipplaats’ voor de borden of om groenten of fruit in te wassen. Een drukknop op de spoeltafelrand laat toe om overtollig water weg te laten stromen. De Box Center in gebruik noemt Franke de ‘Dagmodus’. De ‘Nachtmodus’ is dan weer de mooi opgeruimde situatie, wanneer alle accessoires in de desbetreffende compartimenten zijn verzameld.

GRENACHE

De Dunavox-wijnkasten genoten alle aandacht op de stand van Grenache.

 

De Dunavox-wijnkasten genoten alle aandacht op de stand van Grenache. En terecht, aangezien een nieuwigheid werd voorgesteld waarop veel wijnliefhebbers ongetwijfeld zaten te wachten. Tot vandaag worden alle onderbouwkasten als ‘tussenbouw’ gemonteerd, wat betekent dat er steeds een kleine opening blijft tussen de wijnkast en de aanpalende kasten. De condensor bevindt zich in de sokkel en de verluchting moet via een onesthetisch rooster in de sokkel gebeuren. De Dunavox-wijnkast met referentie DAV-36.90DB.TO brengt hier verandering in. Dit toestel kan immers in een kolomkast worden ingebouwd alsook in een omkasting onder het werkblad. Grote troef van deze oplossing: de deur kan naadloos aansluiten met de fronten van de aanpalende kasten. Patrick De Ridder van Grenache: “Deze inbouwwijze onder het werkblad is enkel met dit toestel mogelijk aangezien de verluchting hierbij door de deur loopt. Een verluchtingsrooster in de plint is dus niet meer nodig wat een mooier resultaat oplevert. De deurverluchting is een belangrijke nieuwigheid bij het nieuwe gamma kolominbouwkasten. Deze zijn allemaal greeploos en voorzien van push-open.”

Feest bij KitchenAid, de fabrikant viert dit jaar immers haar honderdste verjaardag. Exact een eeuw geleden werd het eerste patent van Model H5 neergelegd. De legende gaat dat de echtgenote van één van de bestuursleden tijdens het testen van de H5 aan haar man zei: “I don’t care what you call it, it’s the best kitchen aid I’ve ever had.” Vrij vertaald: het maakt niet uit hoe je het toestel noemt, het is het beste hulpmiddel in de keuken dat ik ooit had. De naam KitchenAid was meteen gekozen. Drie pijlers zijn al een eeuw lang heel belangrijk bij KitchenAid: techniek (wat de bakker kan, moet de consument thuis ook kunnen), design (de robot staat bijvoorbeeld in verschillende musea over de hele wereld) en de kwaliteit van het product. “Deze drie pijlers worden volledig doorgetrokken in ons gamma inbouwapparaten”, horen we. “Zo bevatten onze toestellen een hele reeks handige functies. Denk maar aan de Twelix Artisan oven die over verschillende professionele bak- en braadfuncties beschikt die het mogelijk maken brood te bakken of kip aan het spit klaar te maken.” Werden tijdens deze editie van Batibouw voorgesteld: de Black Steel-collectie inbouwapparaten in zwart geborsteld roestvrij staal, een 70 cm brede combi koelkast (300 liter koeling en 100 liter vriesvak), een nieuwe koellade (150 liter verdeeld over 2 lades) en nieuwe inductiekookplaten met dynamische sensor.

Wereldprimeur bij Miele: de fabrikant stelde voor het eerst haar nieuw assortiment inbouwtoestellen Generation 7000 voor. “Alle toestellen gidsen de gebruikers doorheen het hele kookproces”, horen we op de stand

KitchenAid

KitchenAid bestaat 100 jaar.

 

“De bediening is intuïtief en de processen verlopen vlot en natuurlijk.” Met MotionReact ontwikkelde de fabrikant een functie die de intuïtieve bediening ondersteunt. Miele-toestellen kunnen waar nodig de volgende handelingen van een gebruiker voorspellen en bijvoorbeeld automatisch inschakelen wanneer de gebruiker dichterbij komt, de ovenverlichting aansteken of de melding aan het einde van een programma stopzetten. Een andere handige feature is de TasteControl, een functie die voorkomt dat eten overgaar wordt door de oven snel te laten afkoelen wanneer een programma ten einde is. TasteControl zorgt ervoor dat de bereiding op exact het juiste tijdstip stopt zodat het eten dus niet blijft verder garen door de warmte in de oven en ook geen vocht meer verliest. Last but not least: een camera die in real time beelden naar een smartphone kan doorsturen. Gebruikers kunnen op basis daarvan, indien nodig, de temperatuur en de bereidingstijd via de smartphone aanpassen.

Batibouw

De nieuwe Miele Generation 7000 gidsen de gebruikers door het hele kookproces.

 

Met vier nieuwe kleuren brengt Neolith haar palet kleuren van plaatmateriaal in gesinterd steen op 49. De print die in de plaat gebakken zit, wordt vervaardigd met een revolutionair en gloednieuw productieproces. Het resultaat zijn designs met dezelfde gekende Neolith-kwaliteit maar dan op een milieuvriendelijkere manier gemaakt. De vier nieuwe kleuren zijn: New York – New York, Mar Del Plata, Mont Blanc en Sofia Cuprum. We pikken er Mar Del Plata voor je uit, een stijlvolle gegolfde plaat met golvende witte kwartsstrepen op een grijze achtergrond. De inspiratie lag bij het exotische Dark Pearl, een Braziliaans graniet uit de Granith® Collection van TheSize, de Spaanse fabrikant van onder andere Neolith. De witte en lichtgrijze strepen in het oppervlak zijn het resultaat van een speciale techniek waarmee ook textuur aan de aders wordt gegeven. Mar Del Plata is verkrijgbaar in de diktes 6 mm (ideaal voor vloeren en muurbekleding) en 12 mm (werkbladen) in de formaten 3200 x 1600 mm en 3200 x 1500 mm.

Batibouw

De Neolith Mar Del Plata, een stijlvolle gegolfde plaat met golvende witte kwartsstrepen op een grijze achtergrond.

 

Novy speelt met de innovatieve dampkap Fusion Pro volop in op één van de thema’s van deze editie van Batibouw. De ruimte waarin we leven en wonen wordt namelijk kleiner en dat heeft ook zijn effect op de oppervlakte van een keuken. Het compacte design van de Fusion Pro zorgt voor een maximale nuttige ruimte in ondiepe kasten. Bovendien verdwijnt deze dampkap naadloos in de kast en is ze enkel zichtbaar wanneer in gebruik. De luifelvormige Fusion Pro, met zijn stijlvol gefumeerd glas, is gemakkelijk te gebruiken dankzij de touchbediening. In lijn met de donkere en warmere keukentrend is een ander paradepaardje bij Novy, namelijk Cloud, nu ook beschikbaar in een trendy zwarte uitvoering en geven de werkbladafzuigingen Novy Panorama en One een luxueuze look aan de keuken.

Bedrijvigheid en interesse alom op de stand van Quooker, waar de CUBE uitgebreid werd voorgesteld. Naast koud, warm en kokend water geeft deze nieuwkomer ook koel bruisend en gefilterd water. Op elk moment van de dag kan een glas gezuiverd water uit de kraan worden getoverd. Flessen water in huis halen is dus niet langer nodig. De CUBE is ook eenvoudig in gebruik. Wie gefilterd bruisend water wil, drukt en draait één keer aan de draaiknop. Een blauw knipperlicht geeft aan dat er bruiswater aankomt. Bij kokend water knippert de lichtring rood. Het is dus onmogelijk om kokend water te tappen terwijl je eigenlijk bruisend water wilde. Wie de draaiknop wat langer vasthoudt en dan draait, krijgt gefilterd plat water uit de kraan. Bezoekers van de stand konden naar hartenlust de CUBE testen, wat dan ook veelvuldig gebeurde.

Quooker

Naast koud, warm en kokend water geeft de Quooker CUBE ook koel bruisend en gefilterd water.

 

Vorig jaar stelde de Zwitserse fabrikant V-ZUG tijdens Batibouw het inductiekookveld FullFlex met een breedte van 90 cm voor. Dit jaar krijgt deze er een ‘klein’ broertje bij, met een breedte van 70 cm. Deze introductie past volledig in het thema ‘New way of living’, waarbij de woon- en leefruimte steeds kleiner wordt en dus efficiënter moet worden ingevuld. De FullFlex van 70 cm breed biedt plaats aan maximaal vijf potten en pannen die naar believen op de keramische glasplaat kunnen worden geschikt. Het kookveld detecteert immers automatisch de positie en het formaat van het kookgerei. De Memory-functie onthoudt het vermogen van elke pot of pan waardoor ze kunnen worden verplaatst met behoud van het ingestelde vermogen. Daarnaast zorgt de professionele functie voor een automatische verandering van het vermogen naargelang je een pot of pan verder weg of dichter naar je toeschuift. Ook een teppanyakiplaat wordt meteen herkend met de activering van de overeenkomstige functie hieraan gekoppeld. Dankzij een groot grafisch kleurendisplay met aanraakbediening gebeurt de bediening eenvoudig en intuïtief.
Leuk weetje: De FullFlex-kookplaat ontving recent de Plus X Award. Een jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van 25 sectoren, bekroonde de FullFlex met kwaliteitslabels in de categorieën innovatie, design, hoge kwaliteit, gebruikscomfort en functionaliteit.

Whirlpool

Whirpool introduceerde een nieuw design, de W11 Collection.

 

Whirlpool trok op Batibouw volledig de kaart van de geconnecteerde keuken. Het introduceerde een nieuw design, de W11 Collection, met toestellen die via een smartphone of tablet aangestuurd worden en ook onderling met elkaar kunnen communiceren. De 6TH SENSELive app staat centraal in dit geconnecteerde verhaal. De app maakt het mogelijk een oven vanop afstand (lees: nog voor iemand thuis is) voor te verwarmen of recepten op te zoeken om ze stap voor stap uit te voeren. De app zorgt eveneens voor een connectie tussen de dampkap en de kookplaat uit de collectie. De dampkap registreert dan zelf welke afzuigkracht nodig is. Dankzij de AirSense technologie detecteert de dampkap ook slechte geurtjes wanneer niet wordt gekookt. De inbouwtoestellen van de W11 Collection kregen een Touch Control TFT 4,5” kleurendisplay die gebruikers op een intuïtieve manier begeleidt tijdens het koken. Ook op de nieuwe inductiekookplaat is dit kleurendisplay aanwezig. Deze kookplaat beschikt over de SmartSense, een functie die voor elk recept automatisch de ideale temperatuur en kooktijd instelt.  

V-Zug

Bij V-ZUG detecteert het kookveld automatisch de positie
en het formaat van het kookgerei.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.